Hobi Pelik Window Shopping Webhosting

3:25 PTG

Baru-baru ni aku tak tahu kenapa hobi aku jadi lain macam sikit. Tak pernah pun dibuat sebelum ni dan semuanya dilakukan secara tiba-tiba saja. Hobi pelik yang aku maksudkan tu adalah Window shopping Webhosting. Apa tu Window shopping dan juga Webhosting ? Window shopping tu aku gerenti ramai yang dah tahu maksudnya tapi bagi web hosting pula hanya segelintir saja yang tahu.

Secara analoginya, web hosting boleh dianggap sebagai tapak dan website pula dianggap sebagai rumah. Tanpa tapak / tanah, website anda memang tak dapat didirikan. Oleh sebab itu anda memerlukan webhosting sekiranya mahu memiliki sebuah laman web. Webhosting ini sebenarnya merupakan komputer yang mempunyai sambungan ke internet 24 jam sehari. Komputer ini lebih di kenali sebagai server yang mana ia berangkaian antara satu sama-sama. Kita hanyalah perlu menyewa ruang komputer atau server ini daripada penyedia webhosting yang ada di internet. ( Sumber )

Sebenarnya aku dah ada website yang menggunakan hosting sendiri seperti Demn Blog ( http://www.beskalbuwok.com/blog/ ) cuma saja gatal tangan untuk window shopping dan buat perbandingan diantara company ini dan company itu. Nanti kalau ada kawan-kawan atau orang lain tanya boleh la aku terangkan sikit mana yang baik dan mana yang kurang. Kat bawah aku ada senaraikan 5 web hosting yang aku window shopping baru-baru ni dan korang pun boleh usha sendiri kalau-kalau nak upgrade blogspot kepada hosting sendiri sempena tahun baru ni.

1. Syokhost ( http://syokhost.com/ )


2. Datakl ( http://datakl.com/ )


3. Fivio ( http://www.fivio.com/ )


4. Sealserver ( http://sealserver.com.my/ )


5. Internet-Webhosting ( http://www.internet-webhosting.com/index.php )


You Might Also Like

8 ulasan

  1. uncle direct dengan blogspot

    BalasPadam
  2. uncle : blogspot bagus.. self hosting lg bagus uncle.

    BalasPadam
  3. entah la..
    tak berapa paham..heheh

    BalasPadam
  4. wahh..thanks for the info
    smlm kaji pasal Joomla..blh thn jgk

    BalasPadam
  5. Huhuhuhu baru faham sikit pasal web hosting ni... :/

    BalasPadam
  6. walaweh,,
    hebak..
    sy ta penah tau psl neh...
    hehehe

    BalasPadam
  7. Lyssa datangg . Ait ? tak de shoutbox ke kat blog niii ? :P

    BalasPadam
  8. diana : ish akak ni pura2 x paham ke :P

    suter kasih : welcome. woah joomla freaky x tau pape

    adeeya : bagus la paham sikit. nanti leh angkat :)

    lia irdelia : erk ni hanya pengetahuan asas je pasal webhosting

    lyssa : woah lyssa !!! ha ah blog ni x de shoutbox

    BalasPadam