Khamis, 19 Januari 2012

Hobi Pelik Window Shopping Webhosting

Baru-baru ni aku tak tahu kenapa hobi aku jadi lain macam sikit. Tak pernah pun dibuat sebelum ni dan semuanya dilakukan secara tiba-tiba saja. Hobi pelik yang aku maksudkan tu adalah Window shopping Webhosting. Apa tu Window shopping dan juga Webhosting ? Window shopping tu aku gerenti ramai yang dah tahu maksudnya tapi bagi web hosting pula hanya segelintir saja yang tahu.

Secara analoginya, web hosting boleh dianggap sebagai tapak dan website pula dianggap sebagai rumah. Tanpa tapak / tanah, website anda memang tak dapat didirikan. Oleh sebab itu anda memerlukan webhosting sekiranya mahu memiliki sebuah laman web. Webhosting ini sebenarnya merupakan komputer yang mempunyai sambungan ke internet 24 jam sehari. Komputer ini lebih di kenali sebagai server yang mana ia berangkaian antara satu sama-sama. Kita hanyalah perlu menyewa ruang komputer atau server ini daripada penyedia webhosting yang ada di internet. ( Sumber )

Sebenarnya aku dah ada website yang menggunakan hosting sendiri seperti Demn Blog ( http://www.beskalbuwok.com/blog/ ) cuma saja gatal tangan untuk window shopping dan buat perbandingan diantara company ini dan company itu. Nanti kalau ada kawan-kawan atau orang lain tanya boleh la aku terangkan sikit mana yang baik dan mana yang kurang. Kat bawah aku ada senaraikan 5 web hosting yang aku window shopping baru-baru ni dan korang pun boleh usha sendiri kalau-kalau nak upgrade blogspot kepada hosting sendiri sempena tahun baru ni.

1. Syokhost ( http://syokhost.com/ )


2. Datakl ( http://datakl.com/ )


3. Fivio ( http://www.fivio.com/ )


4. Sealserver ( http://sealserver.com.my/ )


5. Internet-Webhosting ( http://www.internet-webhosting.com/index.php )


Comments
8 Comments

8 ulasan:

gedek! berkata...

uncle direct dengan blogspot

Freaky berkata...

uncle : blogspot bagus.. self hosting lg bagus uncle.

diana berkata...

entah la..
tak berapa paham..heheh

[sutera kasih] berkata...

wahh..thanks for the info
smlm kaji pasal Joomla..blh thn jgk

ADEEYA berkata...

Huhuhuhu baru faham sikit pasal web hosting ni... :/

Lia Irdelia berkata...

walaweh,,
hebak..
sy ta penah tau psl neh...
hehehe

Lyssa Faizureen berkata...

Lyssa datangg . Ait ? tak de shoutbox ke kat blog niii ? :P

Freaky berkata...

diana : ish akak ni pura2 x paham ke :P

suter kasih : welcome. woah joomla freaky x tau pape

adeeya : bagus la paham sikit. nanti leh angkat :)

lia irdelia : erk ni hanya pengetahuan asas je pasal webhosting

lyssa : woah lyssa !!! ha ah blog ni x de shoutbox

 
Related Posts with Thumbnails