Rabu, 29 Februari 2012

One Piece Chapter 658 Biscuits Room

In the beginning of One Piece Chapter 658 Biscuits Room, Sanji, Chopper, Franky and Nami met with the giant kids while they were trying to escape from the mysterious place in Punk Hazard. The rendezvous of the 4 straw hat pirates with a group of giant kids brings up some weird look and opinion for both sides.


While the crew of straw hat pirates are having talk with the group of giant kids, the mysterious men who wear the mask and body suit were trying to catch up with them. They trying capture sanji, chopper, franky and nami  who already in biscuits room.



In their process of running away from the mask men, one of the giant kids begging to be saved and later the whole group of kids crying and ask the crew to save them. Nami just can't turn her back on the kids and decide to save them. When one of the mask men trying to attack the kids and them, sanji then make his move and chopper and franky also counter attack the mask men.


In the next scenes, there were Luffy, Zoro, Usopp, Robin and they are still at the burning island of Punk Hazard and they were having a conversation with Brooks through Den Den Mushi. Brooks explain everything of what happen on Thousand Sunny. Luffy then being ambushed by centaurs and what will happen next to them ? Read more One Piece Chapter 658 below :


~ Baca Selanjutnya ~

Selasa, 28 Februari 2012

Hanya Sekadar Gambar

Selamat malam kepada semua jejaka hensem dan gadis bertudung yang comel serta ayu. Petang tadi sampai la waktu malam ni negeri Perlis mengalami hujan yang sangat lebat sampaikan ada kilat sabung menyabung. Well bukan selalu Perlis nak mengalami hujan and... and... and bila hujan turun aktiviti yang paling sesuai adalah tidur sambil mimpi jumpa awek yang sangat cun melecun.

Post malam ni takde ape sangat sekadar mahu berkongsi gambar-gambar kawan sekelas aku yang mengambil jurusan Kejuruteraan Rangkaian Komputer. Sebenarnya ramai lagi yang tak masuk dalam gambar kat bawah ni tapi buat masa ni hanya di bawah saja yang sempat diambil dan di snap oleh mereka. Enjoyce


~ Baca Selanjutnya ~

Best Kalau Ada Isteri

Selamat malam kepada semua jejaka yang hensem dan juga gadis-gadis bertudung yang comel lagi ayu. Yang tak comel aku tak berminat sebab aku sangat cerewet. Maaf sebab terlalu sarkastik tapi sememangnya dunia ini penuh dengan ketidak adilan. Ok cukup untuk mukadimah post yang penuh dengan merepek pada malam ni. 

Adakah korang sudah kahwin ? Kalau yang dah kahwin, post ni mungkin sangat berbeza dengan pengalaman korang yang sudah mempunyai pasangan hidup sebabnya apa yang akan aku tulis dalam post ini adalah berdasarkan imaginasi dan khayalan kepala otak aku yang gila jika aku mempunyai seorang isteri suatu hari nanti. So post ini sangat sangat sesuai kepada golongan jejaka dan gadis yang masih bujang yang mana akan mendorong mereka untuk mendirikan rumah tangga secepat mungkin termasuk la diri aku sendiri.

Ok kononnya situasi sekarang adalah aku telah pun berkahwin hampir 1 tahun dan pada setiap hari merupakan hari  yang paling bahagia buat aku kerana mendapat seorang isteri yang sangat aku sayang yang mana boleh aku tatap wajahnya pada setiap hari bermula dari pagi hingga ke malam hari. So suatu hari aku bercadang untuk buat surprise kepada isteri aku dengan membeli hadiah sempena befday dia yang ke 26.

Camera On. 1....2......3......... Action !!!


Hari ni merupakan hari jadi isteri aku yang ke 26 dan aku bercadang untuk menghadiahkan dia sebuah kereta untuk kegunaan peribadi. Perancangan untuk membelikan dia sebuah kereta sudah aku buat sejak 5 bulan yang lepas dan yang akan uruskan segala urusan pembelian kereta dan tarikh sampai sehari sebelum hari jadi isteri aku itu semua dikendalikan oleh kawan aku yang mana dia seorang manager di tempat jual kereta.

Setelah beberapa lama menunggu, akhirnya kereta yang aku tempah itu telah sampai tepat pada waktunya iaitu sehari sebelum hari jadi isteriku. So pada keesokannya aku akan pulang daripada kerja dengan membawa pulang kereta isteri aku untuk dijadikan kezutan buat isteri tersayang. Hari yang ditunggu telah pun tiba dan waktu berkeja sudah pun tamat umpama masa berjalan dengan sangat pantas sampaikan aku tak sedar betapa cepatnya masa berlalu. 

Dengan kadar yang segera aku keluar daripada tempat kerja dengan menaiki kereta yang akan aku hadiahkan kepada isteri aku. 15 minit perjalanan dari tempat kerja untuk sampai ke rumah umpama 1 minit masa berlalu kerana aku tidak sabar untuk melihat reaksi isteri tersayang apabila mendapat hadiah yang aku berikan ini. Aku tahu memang dah lama dia teringinkan sebuah kereta dan sebagai seorang suami yang sayangkan isterinya aku rasa menjadi tanggungjawab untuk membelikan sebuah kereta untuknya tapi dengan menambahkan lagi unsur kejutan sempena hari jadi dia.

Sampainya aku di rumah, aku buka pintu rumah dan masuk secara perlahan untuk mengintai isteriku sedang buat apa. Bila sampai saja di dapur, aku tengok dia sedang memasak. Entah apa yang dimasak aku pun tak tahu tapi baunya sangat sedap dan terus membuatkan aku rasa sangat lapar. Dengan perlahan-lahan aku berjalan ke arah isteriku yang sedang memasak supaya dia tidak sedar kehadiranku yang ada kat belakang dia. 

Bila aku dah berada betul-betul belakang dia, dengan lemah lembut aku memeluknya dari belakang dan sekaligus membuatkan dia terkejut dengan tindakan yang aku buat itu.

" Abang !!! Terkejut Sayang tau. Dah la tak bagi salam lepas tu peluk macam tu dari belakang "

*** awal-awal aku dah kena bebel

" Saja abang nak buat sayang terkejut. Nampak sayang khusyuk sangat memasak sampaikan tak perasan abang kat belakang sayang " Balasku

" Sayang masak lauk kegemaran abang hari ni. Sambal masak Sotong. Sedap tau sayang buat "

" Wah ye ke ?? Mesti sedap sayang masak ni. Tak sabar abang nak makan dengan sayang. "

" Dah siap pun ni abang. Abang pergi tukar baju dulu lepas tu datang kat dapur. Boleh la kita makan sama-sama. "

*** masa ni dia senyum dengan sangat manis kepada aku yang masih lagi memeluknya dari belakang

" Makan tu nanti la dulu sayang. Abang ada satu surprise untuk sayang. Kalau sayang nak tahu, sayang kena tutup mata dulu "

" Surprise ape tu abang ? "

" Eh ade la. cepat tutup mata tu. Nanti tak jadi surprise pulak kalau buka mata "

*** Dengan senyuman yang masih terukir, dia menutup kedua matanya.

Apabila dia dah menutup mata, aku pun mengeluarkan satu kunci kereta yang mana pada kunci itu juga tertera perkataan " Happy Birthday Sayang ". Aku letakkan kunci itu didalam tangan isteri kemudian aku mengenggam erat tangannya.


" Sayang dah boleh buka mata sekarang dan tengok surprise yang abang buat "


Bila saja dia buka matanya, dia terus membukan genggaman tangannya dan disitu terdapat satu kunci. Mulanya dia hairan dan tak tahu kunci itu untuk apa tapi dengan segera aku memberitahu

" Lepas ni sayang nak pergi mana-mana senang dan tak perlu nak jalan kaki walaupun pasar depan tu dekat je. Abang belikan khas untuk sayang. Selamat hari jadi isteri abang yang cantik "

Tiba-tiba isteri aku menitiskan air mata ke tanganku. Aku tahu dia sangat terharu dan gembira dengan hadiah yang diterima tu. Lantas dengan mata yang masih lagi dibasahi dengan air mata, dia memandang tepat ke muka aku sambil tersenyum dan memberitahu :

" Terima kasih abang. Sayang sayang sangat kat abang "

" Eh ape ni senyum sambil mata bengkak ? Eeeiii tak comel la isteri abang ni "

*** Saja aku nak mengusik dia tapi memang tak comel pun senyum dengan mata yang tengah bengkak tu.

" Biar la. Bukan selalu pun sayang buat macam ni kat abang.  "

" he he he ye la sayang comel "

" Abang, jom la makan sementara lauk sotong ni masih panas. Sayang teman abang makan ye ? Lepas tu Abang kena teman sayang drive kereta baru tu "

" Alaaaaa makan tu jap lagi la sayang. Buat masa ni abang rasa nak makan sayang je. Boleh tak abang nak makan sayang ? "

" Ish mana boleh. Mati la sayang kalau kena makan dengan abang "

" Tak kire abang nak makan jugak "

" Eeeiiii nakalnye abang ni. Asyik nak makan sayang je "

*** Lepas tu korang pandai-pandai la fikir ye. Muahahahaha Tata :D


~ Baca Selanjutnya ~

Isnin, 27 Februari 2012

Makanan Ringan Petang Ni

Balik kelas aku penat dan lapar gila. Nak beli makanan duit tak cucuk kat mesin atm lagi. Lepas asar pergi atm dan alang-alang dah dekat dengan 1 kedai Secret Recipe, terus je beli sepotong. Blue Berry Cake :)




Mewah gila makan petang pun dengan kek :P

p/s : Malam ni dinner Steamboat pula. Perrggghhh lapar !!!

~ Baca Selanjutnya ~

The Real Thousand Sunny

The Real Thousand Sunny is now one of the attraction in Odaiba, Tokyo waterfront secondary city. Thousand Sunny currently the second ship of the Straw Hat Pirates, and their primary mode of transportation after the Going Merry was lost. It is a Brig Sloop type ship built from Adam Wood. It was designed and built by Franky with a little help from Iceburg, and the Dock One Galley-La foremen. The size of Sunny Go was double compare to the Going Merry. The figurehead of the Thousand Sunny is a large lion face with two crossbones.

Inside Thousan Sunny, there were men's and women's quarters, kitchen, dining room, sick bay, aquarium, library, workrooms, bath, crow's nest, and survey room.


Coupe De Burst 


Roughly meaning Burst Blow that is a maneuver used by the ship that was first seen in order to escape Vice Admiral Garp's attack. coup de burst uses three barrels of Cola to fire a giant cannon downward and rocket the ship into the air thus making a great escape or as Franky calls it, a "Water Escape"

Gaon Cannon 


It is a powerful cannon hidden within the lion's mouth in the prow of the ship, the cannon itself fires a blast of air that resembles an energy beam. Gaon Cannon uses 5 barrels of cola in all, three to fire the cannon itself and two to fire a rear cannon, the same one used in the Coup de Burst, to stabilize the ship.

Below are some pictures of real thousand sunny taken at Odaiba, Tokyo. 





Picture from Vankaizer
Some info from One Piece
~ Baca Selanjutnya ~

Jumaat, 24 Februari 2012

Selamat Tinggal Fivio Hosting

Pada petang Jumaat yang penuh dengan rahmat ini aku ingin mengucapkan Selamat Tinggal Fivio Hosting kerana aku akan menamatkan riwayat blog FirdausFreaky Dot Com. Sebenarnya sedih juga bila terpaksa padam / remove blog tersebut sebab aku masih sayang tapi gara-gara asyik down sampai 3 kali sebulan, maka aku buat keputusan untuk stop blogging dengan blog tu.

3 kali down dalam sebulan. Tu memang dasyat woooo. Habis terus segala mood blogging aku bila asyik down, down dan terus down sampaikan menjejaskan ranking blog dan juga index enjin carian Google. Kat bawah ni adalah sebab kenapa blog aku sering kali down : 



At least aku dapat duit balik setelah baru saja Sebulan menggunakan hosting ini. Pada permulaan blog itu diwujudkan, semuanya sangat smooth dan baik sekali. Trafik daripada enjin carian Google mengalir masuk dengan lancar dan begitu banyak sekali dengan segala keyword yang aku tumpukan dalam blog tu. Buktinya boleh tengok dalam gambar di bawah :


Banyak betul keyword yang masuk ke blog aku tu masa waktu permulaan. Tapi selepas kali pertama dan kali ke 2 down, buat la keyword dan post seo macam mana sekalipun, langsung trafik susah nak masuk dan statistik di Webmaster juga menunjukkan banyak gila error yang muncul. 


Jadi aku dah pun kehilangan satu blog tempat aku nak mengarut yang sangat aku sayang. Sebenarnya boleh je aku nak guna hosting lain tapi buat masa ni malas nak lompat hosting sebab sangat leceh. Lagipun aku masih ada 1 lagi blog menggunakan hosting sendiri iaitu Demn Blog.  

Memandangkan blog nombor 2 aku dah buang, jadi blog Firdaus Life ini akan mengalami sedikit perubahan. Maksudnya blog ni bukan lagi 100% mengenai personal tapi akan ditukar kepada 50% personal dan 50% tempat aku nak mengarut. Dah banyak bulan aku tak main post search engine jadi mungkin post yang akan datang lebih tumpukan kepada enjin carian. 


~ Baca Selanjutnya ~

Sabtu, 18 Februari 2012

Perlu Ada Perancangan Hidup

Selamat malam kepada semua jejaka hensem dan juga gadis bertudung yang comel. InsyaAllah selepas 2 tahun aku graduate dan berkerja, aku akan mendirikan sebuah rumah tangga. Eh betul ayat  " sebuah rumah tangga " ? Ah lantak la betul ke salah. Dengan siapa aku akan berkahwin nanti, itu semestinya dengan perempuan pilihan aku sendiri.

Bila sebut je pasal kahwin, hanya 1 perkara je yang buatkan kaum lelaki pening kepala iaitu DUIT. Kahwin memang memerlukan duit dan bukan masa kahwin saja. Lepas kahwin pun lagi banyak nak gunakan duit untuk sara bini, anak-anak dan juga diri sendiri. Malah aku sendiri pun tengah fikir mana nak cari duit untuk masa depan nanti. Memang benar duit bukan segalanya dalam hidup ini tapi jika kita mempunyai, ia memberi sedikit kelebihan.

Jadi lepas habis belajar nanti macam mana aku nak kumpul duit ? Hurmm Memang salah satu caranya adalah dengan berkerja tapi bagi pendapat peribadi aku sendiri, berkerja saja memang tak cukup lebih-lebih lagi bila bakal isteri tu jenis yang kuat berbelanja. hahaha. Biasa la perempuan kan, dah memang sifat mereka suka berbelanja. Nak marah tak boleh sebab dah memang perangai mereka macam tu. Lain la kalau aku jadi CEO syarikat yang gaji lebih 10K setiap bulan. Yang tu baru la rasa yakin dan teguh sikit. Alaaa sikit je, tak banyak pun tapi ok la kan.


Melabur


Melabur yang aku maksudkan disini bukannya Berak di tandas tetapi melaburkan wang. Tempat yang paling sesuai untuk melaburkan wang atau dengan kata lain menternak wang adalah di Bank. Bermula pada bulan ni, aku bercadang untuk menambah nilai dalam buku pelaburan Amanah Saham 1 Malaysia sebanyak RM 100 dan proses ini akan sentiasa berterusan pada setiap bulan. 

Jadi kalau takde apa halangan, genap setiap 1 tahun, sebanyak RM 1200 akan ditambah dalam pelaburan amanah saham ni. Pada setiap tahun juga biasanya akan ada bonus sebanyak beberapa peratus dan akan ditambah ke dalam akaun.

Bagi siapa yang kurang yakin atau was was dengan sistem pelaburan bank yang lain, korang boleh juga laburkan wang di perbankan islam seperti di Tabung Haji ataupun Bank Islam. Tapi yang paling aku suka adalah Tabung Haji kerana Dividen pada setiap tahun sangat banyak dan boleh dikatakan agak lumayan jugak la. Aku ada akaun tabung haji sejak dari kecil lagi yang dibuka oleh ibu-bapa dan pada setiap tahun, Emak akan tunjukkan kepada aku dan adik beradik yang lain mengenai jumlah dividen yang diperoleh bagi akaun masing-masing. Aku boleh kata agak menarik juga melihatkan jumlah wang yang bertambah pada setiap tahun dan mampu membuatkan aku tersenyum :)


Sebenarnya banyak lagi cara yang boleh digunakan untuk melaburkan wang. Aku nak cerita panjang dan secara detail pun tak berapa pandai sangat sebab aku pun tidak berapa mahir sangat bab macam ni. Setakat ni hanya tu saja perancangan aku dalam mengumpul wang. Kalau aku ada banyak duit sikit, mungkin aku akan labur kat bank lain pula dan akan cuba untuk belajar sedikit sebanyak mengenai selok belok melaburkan wang. Seronok pula bila sembang pasal duit. Muahahaha

~ Baca Selanjutnya ~

Khamis, 16 Februari 2012

Tahap Skima Semakin Bertambah

Selamat malam kepada semua macho dan juga gadis bertudung yang putih lagi comel. Itu hari aku ada buat post pasal Awek Kedai Cermin Mata dan dalam post tu juga aku ada menceritakan bahawa aku telah pun buat spek mata yang baru. Disebabkan hari tu Selangor banyak sangat cuti jadi tempahan cermin mata aku sampai agak lewat dan mengambil masa selama lebih 1 minggu.

So bila spek mata tu dah siap, aku masa tu dah ada di Perlis bagi menyambung sesi pelajaran untuk semester baru. Maka terpaksa la ayah aku pos spek mata itu melalui pos laju. Pada hari ni spek mata aku dah selamat sampai di pejabat kolej kediaman Universiti dan sudah tentu la aku gembira tahap gaban dapat pakai spek mata baru sebab yang lama ni cermin dan bingkai dah sangat teruk.


Jenama Cyber Eyeworks

Bingkai hitam yang sedikit tebal

Menambahkan lagi tahap skima


Nah !!! ambik kau sekali bagi gambar besar gedabak supaya dapat lihat dengan jelas betapa bertambah tahap skima aku setelah pakai spek mata ni. Cermin yang baru seolah-olah membuatkan aku rasa dunia ni semakin cerah umpama ada lampu lain yang lebih terang daripada sinaran matahari dan sekaligus membuatkan aku rasa ceria.


Oh ya sempena dengan buka semester ni juga aku dah ambil baucar buku 1 malaysia yang bernilai RM200 tu.  Yang jadi masalah sekarang adalah aku tak tahu nak beli apa dengan baucar ni. Kalau ada pergi jalan-jalan ke Mall yang ada kedai buku besar seperti MPH Bookstore dan juga Popular Bookstore mungkin aku akan ada idea untuk belanja baucar ni.

~ Baca Selanjutnya ~

Selasa, 14 Februari 2012

Saya Nak Hosting Percuma Pengendali Blog

Kalau ikutkan nafsu, memang Saya Nak Hosting Percuma Pengendali Blog. Eh apa aku merepek ni ? Sebenarnya aku ada join satu pertandingan yang dianjurkan oleh Pengendali Blog yang mana menawarkan hadiah hosting selama 2 tahun. Yerrr jangan fikir aku salah eja pula. Memang hadiah yang ditawarkan adalah hosting selama 2 tahun. 

Jadi aku akan ambil peluang dengan mencuba nasib menyertai peraduan yang best ni walaupun peluang untuk menang itu sangat tipis lebih-lebih lagi apabila pemenang diambil berdasarkan random generator. Tapi itu semua isu nombor 2 kerana yang paling penting adalah kena menyertai, berusaha dan berdoa supaya dapat menang hosting tajaan Malaysia Web Hosting.

Jika ditakdirkan ( insyaAllah ) aku menang dalam peraduan ni, mesti korang tertanya-tanya apa yang aku nak buat dengan hadiah hosting tu kan ? Well aku sendiri pun masih tidak ada perancangan yang bagus buat masa sekarang. Bak kata orang, kasi dapat dulu baru la buat apa yang kita nak buat. Tapi rasanya tak salah kalau aku nak kongsi sikit mengenai apa yang aku nak buat dengan hadiah hosting tu.


Blog Makanan 


Aku suka makan dan boleh kata agak kuat makan. Jadi kalau aku dapat hosting ni, aku akan buat blog pasal apa aku makan hari ni bersama dengan gambar makanan yang sangat lazat, enak berkrim disukai ramai. Apabila tibanya bulan Ramadhan, boleh la aku santap gambar makanan di blog kalau dah rasa sangat lapar. haha kurus habis pahala puasa aku nanti.

Selain tumpukan kepada makanan, aku juga mungkin akan tumpu kepada minuman. Tanpa minuman, makanan pasti akan rasa sangat boring. Bagi menambah koleksi gambar makanan dan minuman di blog tersebut, aku akan travel dari 1 kedai kemudian ke kedai makan yang lain bagi merasai makanan yang pelbagai. Best kan ? :D


Rasanya hanya satu perkara ni sahaja yang aku akan lakukan jika mendapat hadiah hosting peraduan ni. Jangan lupa doakan aku menang peraduan ni dan dapat tajaan hosting selama 2 tahun. Oh ya syarat menyertai peraduan anjuran Pengendali Blog adalah seperti di bawah ni :

Syarat Penyertaan 

- Penyertaan terbuka kepada semua blogger warganegara Malaysia. 
- Tarikh penyertaan bermula dari 7/2/2012 sehingga 20/2/2012.
- Pemenang akan diumumkan pada 21/2/2012 di laman web Pengendali Blog.
- Entri peraduan yang diterbitkan mengikut seperti yang dinyatakan dalam Cara Penyertaan di atas.
- Blog yang mendapat tempat pertama dalam keputusan random.org – List Randomizer yang dipilih secara rawak akan diisytiharkan sebagai pemenang.
- Hadiah tidak boleh ditukar atau ditukar hak milik.
- Sebagai penghargaan, pemenang diminta untuk meletakkan link/URL laman web penganjur, Elfbytes Web Hosting, di hosting yang dimenangi selama dua (2) tahun.
- Segala keputusan adalah muktamad.
~ Baca Selanjutnya ~

Ahad, 12 Februari 2012

Apa Yang Menarik Dengan Blogging

Selamat malam kepada semua ahli majlis tertinggi yang hensem dan comel blog Firdaus Life ni. Dah beberapa hari blog ini tidak berupdate kerana aku agak sibuk dengan persiapan untuk buka semester baru dan pagi tadi aku telah selamat sampai ke negeri Perlis Indera Kayangan bagi meneruskan sesi pengajian sebagai salah seorang pelajar IPTA.

Walaupun aku ni seorang pelajar yang sentiasa sibuk dengan pelbagai aktiviti yang lain, namun semua tu tak pernah halang aku daripada melakukan aktiviti blogging. Tapi... kadang-kadang ada la juga gangguan yang menyebabkan aku tidak dapat menulis di blog yang boring ini namun semua tu tidak lama kerana kekuatan dan nafsu ransangan aku pada dunia blog sangat kuat. 

Ada orang pernah tanya satu soalan yang menarik kepada aku :


" Apa yang kau dapat daripada blog ? "

*** erk macam mana aku nak jawab ye ? Kalau aku kata dapat sikit duit poket mesti dia tak percaya. Nak kata dapat awek blogger bertudung yang cun pun mesti dia takkan percaya juga. Jadi aku hanya jawab :


" Tak dapat ape pun. Dapat kepuasan je " 

" Ceh bodoh betul. Buang masa je semua tu " balas dia 


*** Padan muka aku dapat bodoh satu lepas tu dapat buang masa lagi satu. Dua biji kena atas kepala


Sebenarnya aku malas nak terangkan dengan panjang lebar kat orang tu mengenai apa yang aku dapat dan rasa menarik dengan aktiviti blogging ni. Sebabnya perasaan puas dan seronok tu tak dapat digambarkan dengan penjelasan dan kata-kata.


1. Perkongsian

Bila sebut saja pasal blog, sebenarnya ia merujuk kepada perkongsian. Tak kira la perkongsian maklumat, hiburan, ataupun juga kehidupan, semua itu telah ada dalam dunia blog sekarang. Yang menarik dan berasa sangat puas hati pasal perkongsian ini adalah tuan punya blog itu sendiri. Bagi yang ada blog pasti faham macam mana rasa puas tu apabila kita selesai menaip, kemudian publish post tersebut dan mendapat respon daripada pembaca. Rasa hepi gila babas kan ? Well tu la yang aku selalu rasa kat blog ni :)

Tapi bagi yang jenis buat blog kemudian private tu aku taknak kata ape la pasal tu. Nanti kalau aku kata, mati aku dikerjakan dengan golongan yang suka privatekan blog tu. Cumanya yang perlu beringat dalam perkongsian di blog ada batasnya dan bukan semua boleh dikongsikan. Jangan pula duk cerita pasal kehilangan dara macam kes minah evan hari tu dikongsikan dalam blog. Tak pasal-pasal masuk dalam surat khabar pula.


2. Kategori


Perkongsian ni sangat banyak sampai tak mampu nak kira dengan kalkulator sekalipun. Begitu juga dengan kategori blog. Ada orang suka untuk menulis blog peribadi, ada juga yang suka menulis blog sukan, tidak lupa juga kepada blog teknologi, maklumat, makanan dan juga fotografi. Semua kategori ini yang menjadikan blogging sangat menarik kerana mempunyai penulisan dan juga bahan bacaan yang pelbagai. Sebagai contoh :

1. Blog Republic Aku menumpukan kepada penulisan membasuh minda

2. Blog Forblogger.net menumpukan kepada tips-tips SEO

3. Blog Begins At Forty pula menumpukan kepada penceritaan bergambar.


3. Gathering Blogger


Siapa yang dah pernah hadir gathering mesti tahu betapa seronoknya dapat berjumpa kawan-kawan blogger yang lain. Selalu kita hanya baca penulisan dan juga melihat gambar yang ada di blog saja. Tapi bila ada saja gathering, kita boleh menjalinkan hubungan yang lebih rapat lagi dengan tuan punya blog yang kita selalu baca. Sangat seronok duduk semeja sambil makan dan bersuka ria berbincang mengenai isu blogging, isu pendapatan blog, masalah blogger sekarang dan penyelesaiannya. 

Walaupun aku baru 1 kali menghadiri gathering blogger universiti tapi kali pertama tu yang buatkan aku nak hadir lagi pada masa akan datang. Bukan saja dapat mengeratkan hubungan sesama blogger malah dapat berkongsi tips-tips serta berkongsi ilmu yang sangat berguna. 


Rasanya hanya ni je yang mampu aku senaraikan buat masa ni. Kalau nak ikutkan kepala otak aku memang banyak lagi perkara yang menarik dalam blogging ni antaranya cabaran mengubahsuai rupa blog, cabaran menjadikan post mesra enjin carian Google dan Yahoo,  dan juga cabaran menghasilkan post yang berkualiti. Semua tu juga membuatkan aku rasa blogging sangat menarik sampaikan aku gagal mengawalnya.

~ Baca Selanjutnya ~

Jumaat, 10 Februari 2012

Rumusan Musim Cuti Semester

Selamat malam semua blogger yang comel dan kacak berkunjung ke blog ini. Dah banyak hari aku tak update blog disebabkan rasa malas dan juga tak ada idea untuk menulis. Disebabkan aku hanya duduk di rumah tanpa pergi berjalan-jalan ke tempat menarik, tu pasal la idea susah nak datang dan otak aku pun jadi malas berfikir untuk mencari idea menulis.

Sekarang ni cuti semester aku pun dah hampir berakhir. Esok malam akan naik bas dan bertolak balik ke Perlis untuk menyambung sesi pengajian semester 2 bagi tahun 3. Jadi memandangkan cuti aku pun dah sampai ke penghujung, aku pun nak buat la sedikit rumusan mengenai apa yang aku buat semasa cuti hampir 1 bulan dirumah ni.



1. One Piece Marathon 


Korang tahu ke apa tu One Piece ? One Piece ni adalah kartun daripada jepun yang sama seperti Dragon Ball, Naruto dan juga Bleach. Aku start kenal dengan cerita ni masa hampir musim peperiksaan semester lepas. Jadi lepas saja habis periksa, memang kerja aku hanya layan cerita ni dari pagi sampai la ke malam. Setakat ni semua episod ada 500 lebih dan setiap satu episod tu memakan masa selama 24 minit. He he korang bayang la macam mana aku tengok cerita ni tanpa henti.

Best ke cerita ni ? Jujurnya kalau nak dibandingkan dengan Naruto, One Piece jauh lagi best dan menarik kerana jalan ceritanya menggabungkan semua unsur seperti kesedihan, perjuangan, semangat berkawan, keyakinan, lawak bodoh dan banyak lagi. Dengan beraninya aku mengaku bahawa ni adalah cerita terbaik pernah dihasilkan selepas siri Dragon Ball Z.



2. Blog Baru ( http://firdausfreaky.com/ )


Di awal musim cuti pada 22 Januari yang lepas, aku dah buat keputusan untuk angkat sebuah blog baru untuk beri lebih keselesaan kepada apa yang aku teringin nak tulis. Tak banyak pun isu yang aku nak tumpu di blog baru tu. Aku angkat tu pun sempena nak bermain-main sambil belajar dengan platform blogging Wordpress. Sementara masih muda dan ada kesempatan nak belajar sambil bersuka ria, apa salahnya ada sebiji blog Wordpress. Lagipun tak mahal, hanya RM 95 setahun.

Blog Firdaus Life ni pula kebanyakan post adalah bersifatkan peribadi jadi aku nak mengekalkan sifat tu sampai la bila-bila. Sebab tu blog ni trafik dah jatuh merudum bagai nak rak. Semua post SEO aku dah tak main kat sini. Malas nak tumpu semua tu janji aku seronok dengan apa yang aku tulis walaupun takde orang pun nak baca. hahaha


3. Selamat Tinggal Nasi Bungkus


Setiap pagi selepas menunaikan solat subuh, aku akan drive untuk membeli nasi bungkus sebagai sarapan pagi. Tak kira la nasi lemak, nasi kerabu ataupun nasi minyak, semuanya aku cuba sepanjang cuti ni dan rasa sangat seronok untuk makan nasi macam ni sebagai sarapan. Lepas kenyang bersarapan, aku ........... tidur ? Salah !! aku sambung kembali kepada aktiviti nombor 1 diatas.

Kiranya bila balik ke Perlis nanti, semua nasi bungkus ni aku dah tak makan lagi sebagai sarapan. Kat Perlis ada juga nasi bungkus tapi selera aku kurang mengena kat sana. Biasanya kat Perlis aku hanya sarapan nasi lemak ataupun roti canai saja. Nasi lain memang tak pernah makan lagi.


4. Habis Baca Beberapa Buku


Gambar kat atas ni buku aku beli semasa pergi hantar adik ke uitm lendu, Melaka. Aku beli sebab nak tambah koleksi buku cerita memandangkan cuti ni tak tahu nak buat apa. Jadi kalau ada buku boleh la buang masa sikit dengan membaca. Dengan suka dan gembira aku nak beritahu bahawa buku ni aku dah habis baca. Aku ambil masa yang lama sikit sebab aku pun sibuk dengan aktiviti lain tapi akhirnya berjaya juga dihabiskan pada 2 hari lepas. 

Ada juga buku-buku lama yang aku baca sekali lagi sebab nak hilangkan bosan antaranya Ayat-Ayat Cinta ( hua hua hua )  dan juga Harry Potter. Walaupun dah tahu jalan cerita tapi tetap baca sekali lagi bagi menambahkan lagi pemahaman ayat-ayat bahasa inggeris.

Nampaknya hanya tu je rumusan musim cuti yang aku mampu tulis dalam post ni. Nak tulis lagi panjang dan menarik memang mustahil la sebab dah takde aktiviti lain yang aku buat. Mungkin nanti balik Perlis kot baru aku ada cerita menarik untuk ditulis. Tapi nanti ada kekangan masa pula sebab sibuk dengan kelas. Haih sabo je la.

~ Baca Selanjutnya ~

Isnin, 6 Februari 2012

Kenapa Aku Benci Restoran Fast Food

Orang tua selalu pesan jangan tidur lepas asar, nanti lama-lama boleh jadi gila. Tapi aku degil dan sangat bebal jadi aku tidur juga lepas asar pada petang tadi sambil dinyanyikan lagu oleh perut aku yang separa lapar. Semasa aku tidur petang tadi, aku ada mimpi pasal fast food. Yer fast food itu adalah " makanan laju " atau lebih tepat lagi makanan segera seperti Kepci dan Mekdi. Aku tahu ramai yang suka makan fast food dan aku sendiri pun suka makanan ayam goreng kepci dan beger mekdi.

Tapi dalam mimpi petang tadi aku bukan mimpi pasal menikmati makanan segera yang sangat lazat sambil ditemani awek-awek tudung yang sangat comel dan gebu keputihan. Sebaliknya aku mimpi perkara yang paling menjengkelkan dan membuatkan aku benci untuk berkunjung ke restoran fast food.  Aku rasa korang sendiri pun pernah alami perkara macam aku mimpi petang tadi bila berkunjung ke restoran fast food dan ianya memang menyakitkan hati.



1. Pasangan Kekasih Yang Bebal


Dalam mimpi aku petang tadi, restoran mc donald yang aku kunjungi itu sangat ramai orang dan menyebabkan aku terpaksa beratur di barisan yang panjang dengan lama semata-mata untuk membeli makanan. Di hadapan aku pula ada sepasang kekasih yang sedang asyik berbual manja dengan pasangan mereka. 

Awek : B, semalamkan I berak cirit tau

Mamat : ye ke you berak cirit ? cirit buih ke ?

Awek : ha ah cirit buih. Sakit sangat perut I semalam tau

Mamat : Takpe jap lagi kita beli ubat supaya malam ni you tak berak cirit lagi.

Awek : Ok B sayang. 


Dialog tu saja aku reka sebab aku tak ingat dalam mimpi diorang sembang pasal ape tapi perbualan mereka berterusan sampai la barisan yang aku beratur tu tiba di bahagian kaunter. Bila sampai saja di kaunter, pasangan kekasih depan aku pun masih bersembang untuk tanya nak order makanan

Awek : B , you nak order makanan ape ?

Mamat : I rasa I nak makan you la

Awek : B, jangan la main-main cepat order ni

Mamat : Tah la sayang. I pun tak tahu nak order makanan ape

*** dialog berterusan selama hampir 5 minit


Nak kata bebal sangat pasangan kekasih ni, masa beratur tak nak fikir makanan ape nak order. Bila dah sampai depan kaunter baru terhegeh-hegeh nak fikir makanan ape yang nak order. Beratur dah la panjang, tunggu pasangan ni terhegeh-hegeh 5 minit tak order makanan lagi. Bebal tahap gaban.


2. Internet Whore 

Lepas aku dah order makanan, mesti la kena cari port yang baik untuk makan. Kalau korang selalu pergi ke restoran fast food, mesti korang ada perasan ada beberapa mamat dan gadis-gadis yang online menggunakan laptop. Dalam mimpi aku tadi restoran tu dah la ramai orang sampaikan nak cari seat untuk makan pun susah. Lepas tu mamat dan gadis-gadis yang sedang duk online ni buat tak tahu je orang lain memerlukan tempat duduk untuk makan.

Kalau tak ramai orang, nak online sampai 10 jam pun aku takde hal nak kecoh. Tapi bila ramai orang sampai sesak restoran, internet whore ni pula buat tak tahu macam takde ape yang berlaku, memang aku rasa nak siram je dengan air pepsi yang ada kat tangan. Lagipun orang yang online kat restoran fast food ni makanan mereka dah habis lama sebenarnya. Makan pun hanya fries dan air je lepas tu lepak sampai berjam-jam macam orang terdesak internet.


3. Attention Seeker / Kumpulan Kecoh

Bila dah jumpa seat yang baik tadi, aku pun enjoy la makanan yang ada tersedia depan mata. Walaupun dalam mimpi tapi rasa sedap gila wei makan beger yang besar. Sambil aku makan, aku terdengar sekumpulan manusia yang terpekik dalam restoran yang dipenuhi orang ramai tu. Aku pun hairan la ape pasal terpekik dalam restoran sampaikan orang nak makan pun tak senang.

Well rupa-rupanya ada sekumpulan manusia sedang buat reunion ataupun parti kecil-kecilan. Kalau macam tu takpe la. Aku boleh faham perasaan mereka nak berhibur  dan bergelak ketawa dengan kawan-kawan yang lain.  Tapi dalam sekumpulan manusia yang berparti tadi, ada la seorang dua yang mulut sangat bising sampaikan nak cakap pun dah macam memekik dalam restoran tadi. Aku yang duk makan beger pun rasa cukup tak selesa dengan suara beberapa orang especially girls yang nampak macam attention seeker dalam kalangan ramai orang dalam mimpi tadi. Win !!!


p/s : Aku pernah buat dah post berkaitan macam ni tapi sebab aku mimpi petang tadi jadi aku up lagi post macam ni :D

~ Baca Selanjutnya ~

Ahad, 5 Februari 2012

Cara Berkesan Menambah Kelembapan Nasi

Sebagai lelaki sejati di rumah, memang hala tuju aku selalu ke dapur tapi bukan untuk memasak sebaliknya mencari makanan. hu hu. Biasanya kalau ada nasi yang lebih semalam dalam periuk, aku tidak akan beli sarapan nasi bungkus sebaliknya cuba memanaskan balik nasi dalam periuk itu ataupun kalau aku rajin akan buat nasi goreng. Tapi kebanyakannya aku sangat malas nak goreng nasi sebab takde bahan yang best seperti ayam dan telur untuk menambah sedap nasi goreng tu.

Aku tak suka buang nasi yang masih elok sebab tu dinamakan membazir. Membazir itu amalan Syaitan. Korang jangan nak jadi syaitan pula.  Jadi bila malas nak goreng nasi, aku hanya panaskan nasi yang semalam yang masih elok lagi kemudian pergi membeli lauk untuk makan dengan riang. Masalah utama pada nasi semalam yang dipanaskan adalah mengalami kekeringan. Bila nasi dah kering sangat, makan dengan lauk yang best sekalipun akan rasa kurang enak seperti ada yang kurang.

Dah banyak cara aku buat bagi menambah kelembapan nasi semalam yang dipanaskan tapi semuanya kurang berkesan dan semalam juga aku telah menemui jawapannya di sebuah pasaraya dekat bahagian peralatan dapur. Kat bahagian periuk nasi elektrik tu, aku ada nampak satu alat yang ada jaring besi dan nampak pelik. Aku cuba tanya kepada akak yang jaga bahagian dapur tu mengenai alat jaring besi tu. 

Akak tu pun menjelaskan bahawa fungsinya adalah untuk menambah kelembapan nasi. Dia pun beritahu step-step macam mana nak buat dan aku tertarik bila dengar penjelasannya. Jadi aku pun beli satu untuk cuba sendiri di rumah. Mana tahu nasi yang dah kering boleh jadi lembab balik dan best untuk dimakan. Pagi tadi aku ada cuba buat seperti yang akak tu suruh dan memang sangat berkesan. Yeay !!!

1. Mula-mula pindahkan nasi semalam yang ada dalam periuk tu ke dalam jaring seperti di bawah :



2. Periuk nasi tadi kemudian kita basuh dulu. Bila dah cuci, masukkan sedikit air ke dalam periuk tersebut. Jangan banyak sangat air nanti lambat proses nak lembabkan nasi :



3. Lepas dah masukkan air dalam periuk, letakkan nasi dalam gambar 1 tadi ke dalam periuk bersama air.



4. Bila dah letak macam kat atas. tutup la periuk tersebut kemudian jangan lupa untuk tekan on supaya nasi yang kering tadi akan menjadi lembab. Biarkan selama satu jam.



p/s : Kaedah sama macam nasi kukus :D

~ Baca Selanjutnya ~

Jumaat, 3 Februari 2012

Header Baru Yang Simple


Erk header baru ? Takde pun header baru kat blog ni ? Ni baca kat >>> Sini
~ Baca Selanjutnya ~

Menarik Februari Ini

Morning and afternoon all. Hari ni sudah masuk 3 Februari tapi aku rasa masih belum terlambat untuk memberitahu apa yang menarik mungkin berlaku pada bulan ini. Semestinya ini hanya la jangkaan event yang aku pandai-pandai buat menggunakan andaian kepala otak aku yang sangat bernas dan bijak.

1. Balik Ke Kampus


Pada 13 Feburari ni semester baru untuk Uni aku dah bermula. Aku tahu ramai yang tidak suka untuk balik ke tempat belajar masing-masing dan masih mahu tinggal di rumah bersama keluarga. Tapi aku ni lain sikit sebab aku lebih suka berada di kampus kerana ada ramai kawan dan boleh have fun berjalan ke sana sini berbanding di rumah.

Aku suka kampus sebab ramai awek cun ?

Urm... well ada betul juga statement di atas tapi point utama bukan disitu sebenarnya. Walaupun aku mempunyai ramai kekasih gelap di kampus tapi bukan itu tujuan utama aku suka balik ke sana. Yang paling penting aku lebih gembira berada di sana berbanding di rumah yang agak bosan ni. Nak ajak kawan2 keluar kat rumah, diorang semua sibuk dan kerja jadi terpaksa aku forever alone berada di rumah.


2. K's Day

Apa itu K's day dan siapa pengasasnya ? Aku pun sebenarnya baru je tahu mengenai K's day masa terbaca post di blog Mamat ni :

Korang ingat tak dulu aku pernah buat K's Day di Facebook? Or nama asalnya di panggil Khairul's Day? Hihi. Ehem. K's Day ni sebenarnya dah ditetapkan pada 15 February setiap tahun. Dan ianya khas untuk pasangan yang nak kahwin, dah kahwin dan juga khas untuk yang lelaki or perempuan yang masih single. Yang tengah couple-couple tu boleh blah. But why ianya 15 February? Sebab masa 15 February, harga chokelat, harga kuih-kuih dan segala harga promotion mahupun jualan sempena Valentine Day akan jatuh secara mendadak. Yang dah kahwin, boleh beli cokelat untuk pasangan dan yang single, boleh pelahap cokelat tanpa kisah pasal berat banda. Single kan? Nak takut apa kalau gemuk. Dan jangan risau. K's Day ni tidak ada pengaruh kristian dan paderi. Hihi.

Mamat K ni buat K's day untuk pasangan yang dah kahwin, bakal berkahwin dan single. Memandangkan aku pun bakal berkahwin dalam masa 3 - 4 tahun lagi jadi aku akan sambut K's Day ni bersama ko.


3. Pc Fair


Pc fair memang merupakan pesta ataupun disko yang aku sering kunjungi. Bagi aku tempat tu jauh lagi menarik berbanding Kampus yang ramai awek cun. Apa yang membuatkan aku tergoda dengan pc fair ini adalah aku dapat tengok laptop dan juga desktop yang baru serta power. Tidak lupa juga aku akan survey kesemua store yang ada di pc fair tu terutama sekali yang berkaitan dengan gadget dan juga laptop bagi mendapat kepuasan nafsu syahwat.

InsyaAllah kalau duit aku banyak. Kalau dan kalau la duit aku banyak, aku mungkin akan angkat netbook sebiji sebab aku memang dah lama teringin nak pakai netbook ataupun juga laptop baru memandangkan laptop aku yang lama ni mudah sangat overheat.

24 - 26 February

- Straits Quay Convention Centre ( SQCC ), Penang


Nampaknya itu saja event yang aku rasa menarik untuk sepanjang Februari ni. Nak senaraikan banyak lagi, aku tak tahu sangat tapi mungkin ada pertambahan nanti. Apa pun cuti pun hanya tinggal kurang daripada 2 minggu lagi untuk memulakan sesi pembelajaran semester baru. Haihh terpaksa la kena berperang dengan esaimen dan juga kelas nanti.


~ Baca Selanjutnya ~