Kenapa Engineering Sangat Susah ?

11:31 PTG

Bagi student yang masih lagi bersekolah, mari abang Firdaus nak saiko adik-adik sekalian supaya fikir masak-masak sebelum ambil kursus kejuruteraan apabila memohon untuk masuk IPTA lepas spm nanti. Abang Firdaus ada sebab yang sangat munasabah untuk mengatakan bahawa engineering course memang sangat susah macam sampaikan pening kepala nak jawab final exam.

Ini hanya la sebagai pendedahan kepada adik-adik sekalian mengenai bidang kejuruteraan yang akan adik-adik belajar apabila memasuki IPTA. Kalau bidang perubatan pula abang Firdaus tak tahu nak bagi pendedahan apa tapi yang pasti adik-adik akan membedah mayat, belah otak, belah dada, belah organ dan belah selagi boleh belah.

Gambar 1 :

Apa yang dijelaskan dalam gambar 1 ni adalah 1 litar elektrik yang sangat mudah dan berdasarkan gambar 1, biasanya soalan suruh mencari jumlah Current ( amp )

Gambar 2 :

Gambar yang ke 2 pula agak sedikit mencabar apabila litar elektrik menjadi sedikit kompleks berbanding yang dipelajari dalam kelas. Biasanya litar yang kompleks macam ni sering dijadikan assignment selepas habis waktu kelas. Assignment sahaja sudah cukup Saiko

Gambar 3 :

Yang last sekali pula adalah litar elektrik yang keluar waktu peperiksaan akhir semester. Dapat kita lihat disini bahawa terdapat perbezaan yang sangat ketara antara apa yang dibelajar dalam kelas dan apa yang keluar dalam peperiksaan.

Sekarang dah jelas kenapa abang Firdaus kata bidang kejuruteraan ini sangat susah kan ? Memang bidang engineering boleh dikategorikan sebagai susah dan boleh buatkan kepala pecah. =_=

p/s :Bagi yang berazam nak juga pilih bidang kejuruteraan, semoga berjaya saya ucapkan.

You Might Also Like

30 ulasan

  1. ok fine..ika setuju giler sbb ika mngalaminye..serius nyesal..tp ta kn nk patah balek..

    izin share entry ni nt ley??

    BalasPadam
  2. kekekeke
    bagusnye abg firdaus buat lesson ari ini ye
    hayooo
    bole gune 2 kaedah
    ohm's law atau pon ape lagi satu abg pirdaus? smbgkan plisss
    hahahaa

    BalasPadam
  3. haha...aq yang pernah ambik subjek sains kejuruteraan ni pon ingat2 lupa je nak kira benda ni..nak kena refresh balik ni..haha~

    BalasPadam
  4. elektrik mmg ssh...sbb mmg dah specific...aku pon engineering jgk tp dlm bidang pengukuran...asik kena turun padang je main ukur2...hahaha

    BalasPadam
  5. datang hantar baldi tadah muntah...huhu

    BalasPadam
  6. geng...ko study betul2...kat UMS, ramai ulang smula...sebab tak ready...so buat yang terbaik.

    BalasPadam
  7. nih bru kira2 bro blom suro buat wiring lg.. aq dah rasa msok CIDB wiring 3 bulan.. payah giler, last2 amek dip culinary art.. kita masak, kita mkn oke :D

    BalasPadam
  8. hahhaa.. mana boley cakap camtuh abg firdaUS...

    sEMUA subjek pun ada pro n kontra nya..

    Yang penting HArus fikir positif... :)

    pe2 pun, gud Luck!! :)

    BalasPadam
  9. mana mana pun susah.
    tiada yang senang bila bergelar pelajar ni..

    semuanya perlukan hardwork dan smart thinking..baru akan selesa, tak perlu nak repeat.

    goodluck bro.
    jangan putus asa.

    BalasPadam
  10. tumpang mntah...haha...abang?wek2...
    mmg kna pk elok2 ye adik2...pecah otak main ngn bnda ni..bila tgk post ko ni,aku teringat esaimen x buat lg...waaa...

    BalasPadam
  11. mmg susah . penah amek kos nie mase skola dulu . klau tak faham mmg hancos . hehe

    BalasPadam
  12. setiap benda baru yang dipelajari semuanya susah..asal rajin belajar dan berusaha, boleh jinakkan kesusahan tuh..

    BalasPadam
  13. satu ngan dua tu senang je,,yg exam tu,,hahahah,,,masak kalau jawab,,,satu soalan pun dah pening an,,heheh

    BalasPadam
  14. aku suka litar tp yg last tu aiyakk..

    BalasPadam
  15. rekod dunia juga mengatakan kejuruteraan adalah bidang yang paling susah di dunia

    BalasPadam
  16. engineering is fun kot .
    everything related with our surrounding kann :)

    btw, do take chmical engineering or petroleum engineering, u wont be stuck with this litar lah bro .

    goodluck!

    BalasPadam
  17. yeay....sy tak suka subjek sains dan matematik...larik...hahhahaha

    BalasPadam
  18. saiko kot.haha.kdg2 engineering nih best gak...mang la lec aja ciput jep pastu asgment susah cket.in exam pulak , most complicated..btw , mnat mesti ade-.-

    BalasPadam
  19. kalau minat semuanya akan jadi senang kan? heheheeee

    BalasPadam
  20. engineering melatih korang berfikir secara KBKK.. haha

    BalasPadam
  21. hahaha. betul betul. memang susah. dalam kelas soklan senang gila. exam soklan macam tak penah tgok pon ada. cis !

    BalasPadam
  22. semua bidang pun ada kesusahannya masing2..hehe

    BalasPadam
  23. Mmg agak pening ckit engineering ni.Tapi kalau tak minat lagi pening berganda.ahahaa ;))

    BalasPadam
  24. betulla tu..memang dalam kelas belajar yg senang je,time assingment macam2 yang pelik keluar...haaa

    BalasPadam
  25. aku foundation je pon payah nak mamposss...hadoi

    BalasPadam
  26. bajet abang la kan. haha. tak apa, memang complicated sikit

    BalasPadam
  27. org kate bersusah2 dahulu brsenang2 kemudian....hehe...

    memangtak dinafikan engineering susah time belajar...tp fikir kehidupan time dh kerja nanti...lg2 bila dh jadi engineer insyaAllah gaji masyuk punya...hehe...

    BalasPadam
  28. memg pyah enggineering nie..n sy pun da trjebak msuk kt dlm bidang nie..nk undur smula pun da xguna...alih2 da semester 5,,tp kos civil eng lh..hmm pyh2

    BalasPadam