Jumaat, 7 Oktober 2011

Kenapa Engineering Sangat Susah ?

Bagi student yang masih lagi bersekolah, mari abang Firdaus nak saiko adik-adik sekalian supaya fikir masak-masak sebelum ambil kursus kejuruteraan apabila memohon untuk masuk IPTA lepas spm nanti. Abang Firdaus ada sebab yang sangat munasabah untuk mengatakan bahawa engineering course memang sangat susah macam Gampit sampaikan penin kepala nak jawab final exam.

Status : Stupidity Activated

Ini hanya la sebagai pendedahan kepada adik-adik sekalian mengenai bidang kejuruteraan yang akan adik-adik belajar apabila memasuki IPTA. Kalau bidang perubatan pula abang Firdaus tak tahu nak bagi pendedahan apa tapi yang pasti adik-adik akan membedah mayat, belah otak, belah dada, belah organ dan belah segala belah. Sebab itu ramai doktor perempuan sekarang belah kain. LOL tak pasal-pasal aku pergi tembak doktor perempuan. Sangat Gampit disitu.

Gambar 1 :

Apa yang dijelaskan dalam gambar 1 ni adalah 1 litar elektrik yang sangat mudah dan berdasarkan gambar 1, biasanya soalan suruh mencari jumlah Current ( amp )

Gambar 2 :

Gambar yang ke 2 pula agak sedikit FAT35 apabila litar elektrik menjadi sedikit kompleks berbanding yang dipelajari dalam kelas. Biasanya litar yang kompleks macam ni sering dijadikan assignment selepas habis waktu kelas. Assignment sahaja sudah cukup Saiko

Gambar 3 :

Yang last sekali pula adalah litar elektrik yang keluar waktu peperiksaan akhir semester. Dapat kita lihat disini bahawa terdapat perbezaan yang sangat ketara antara apa yang dibelajar dalam kelas dan apa yang keluar dalam peperiksaan.

Sekarang dah jelas kenapa abang Firdaus kata bidang kejuruteraan ini sangat susah kan ? Memang bidang engineering boleh dikategorikan sebagai FAT35 dan boleh buatkan kepala pecah. =_=

p/s : Nak muntah guna perkataan Abang Firdaus.. uwweeeekkk

Comments
30 Comments

30 ulasan:

ika berkata...

ok fine..ika setuju giler sbb ika mngalaminye..serius nyesal..tp ta kn nk patah balek..

izin share entry ni nt ley??

aimie amalina berkata...

kekekeke
bagusnye abg firdaus buat lesson ari ini ye
hayooo
bole gune 2 kaedah
ohm's law atau pon ape lagi satu abg pirdaus? smbgkan plisss
hahahaa

Eera Shera berkata...

alergik ngan fizik..

Ezad Skytech berkata...

haha...aq yang pernah ambik subjek sains kejuruteraan ni pon ingat2 lupa je nak kira benda ni..nak kena refresh balik ni..haha~

Farhan Hanif berkata...

elektrik mmg ssh...sbb mmg dah specific...aku pon engineering jgk tp dlm bidang pengukuran...asik kena turun padang je main ukur2...hahaha

kiz berkata...

datang hantar baldi tadah muntah...huhu

C` Ayob-Ilmu Asas Hidup berkata...

geng...ko study betul2...kat UMS, ramai ulang smula...sebab tak ready...so buat yang terbaik.

aPIP berkata...

nih bru kira2 bro blom suro buat wiring lg.. aq dah rasa msok CIDB wiring 3 bulan.. payah giler, last2 amek dip culinary art.. kita masak, kita mkn oke :D

Lia Irdelia berkata...

hahhaa.. mana boley cakap camtuh abg firdaUS...

sEMUA subjek pun ada pro n kontra nya..

Yang penting HArus fikir positif... :)

pe2 pun, gud Luck!! :)

Syazwan Che Deraman berkata...

mana mana pun susah.
tiada yang senang bila bergelar pelajar ni..

semuanya perlukan hardwork dan smart thinking..baru akan selesa, tak perlu nak repeat.

goodluck bro.
jangan putus asa.

ezzyra berkata...

tumpang mntah...haha...abang?wek2...
mmg kna pk elok2 ye adik2...pecah otak main ngn bnda ni..bila tgk post ko ni,aku teringat esaimen x buat lg...waaa...

eika berkata...

mmg susah . penah amek kos nie mase skola dulu . klau tak faham mmg hancos . hehe

Syuxer berkata...

setiap benda baru yang dipelajari semuanya susah..asal rajin belajar dan berusaha, boleh jinakkan kesusahan tuh..

yen(toka ziizokukuto) berkata...

satu ngan dua tu senang je,,yg exam tu,,hahahah,,,masak kalau jawab,,,satu soalan pun dah pening an,,heheh

Panggil Aku Han berkata...

aku suka litar tp yg last tu aiyakk..

Ahmad Haziq Azlan berkata...

rekod dunia juga mengatakan kejuruteraan adalah bidang yang paling susah di dunia

IZYAN KAHER berkata...

engineering is fun kot .
everything related with our surrounding kann :)

btw, do take chmical engineering or petroleum engineering, u wont be stuck with this litar lah bro .

goodluck!

Azham Vosovic berkata...

yeay....sy tak suka subjek sains dan matematik...larik...hahhahaha

cik dila.. berkata...

saiko kot.haha.kdg2 engineering nih best gak...mang la lec aja ciput jep pastu asgment susah cket.in exam pulak , most complicated..btw , mnat mesti ade-.-

mas saari berkata...

kalau minat semuanya akan jadi senang kan? heheheeee

FaKArePa!n berkata...

engineering melatih korang berfikir secara KBKK.. haha

liya alia berkata...

hahaha. betul betul. memang susah. dalam kelas soklan senang gila. exam soklan macam tak penah tgok pon ada. cis !

SoLy SoLicious berkata...

huh...*geleng pale

[sutera kasih] berkata...

semua bidang pun ada kesusahannya masing2..hehe

zareliqa afiqa berkata...

Mmg agak pening ckit engineering ni.Tapi kalau tak minat lagi pening berganda.ahahaa ;))

syarifahsidrus berkata...

betulla tu..memang dalam kelas belajar yg senang je,time assingment macam2 yang pelik keluar...haaa

azrijohan berkata...

aku foundation je pon payah nak mamposss...hadoi

hira berkata...

bajet abang la kan. haha. tak apa, memang complicated sikit

kaka1407 berkata...

org kate bersusah2 dahulu brsenang2 kemudian....hehe...

memangtak dinafikan engineering susah time belajar...tp fikir kehidupan time dh kerja nanti...lg2 bila dh jadi engineer insyaAllah gaji masyuk punya...hehe...

IzUZayu@IzZaTy berkata...

memg pyah enggineering nie..n sy pun da trjebak msuk kt dlm bidang nie..nk undur smula pun da xguna...alih2 da semester 5,,tp kos civil eng lh..hmm pyh2

 
Related Posts with Thumbnails