Sunday, March 18, 2012

Kad Sim Celcom Broadband Skmm


Sebulan aku mencari Kad Sim Celcom Broadband Skmm ni dan akhirnya dapat juga beli 1 dengan menggunakan bantuan kekasih hati. So mesti korang tertanya-tanya apa yang istimewa sangat pasal pek ini sampaikan aku begitu bersemangat mencari dan cuba membeli sejak sebulan yang lepas kan ? Sebenarnya kelebihan pek celcom yang ni aku kurang pasti akan kesahihannya tapi majoriti dan banyak mulut duk kata bahawa tiada had limit data transfer untuk pelan internet sebulan.

Bagi yang masih tak tahu dan blur pasal data transfer, meh aku ceritakan sikit pasal nak cerita secara detail aku pun tak berapa tahu sangat. Kalau ada salah tu tolong betulkan aku yer. Biasanya untuk pengguna celcom broadband, akan ada disediakan limit sebanyak 5GB sebulan untuk data transfer. Jadi kalau penggunaan melebihi 5GB, akibat yang perlu ditanggung adalah kelajuan internet menjadi sangat-sangat perlahan. Contoh usage data transfer seperti dalam gambar di bawah :


Kalau korang nak tahu, 5GB sebulan sangat sikit dan boleh kata memang sangat sangat sikit. Cuba bayangkan korang download 5 buah movie yang mana setiap 1 movie tu saiznya dalam 1GB. Lepas tu terus sampai limit dan kelajuan internet korang pun akan jadi slow. Seksa kan ? Itu baru 5 movie dimuat turun. Belum lagi nak tengok video youtube, download lagu, download nota, layari internet dan macam-macam lagi. So sememangnya 5GB sebulan sangat tidak cukup terutama sekali kepada aku yang sangat memerlukan internet.

Dengan adanya Kad Sim Pek Skmm macam dalam gambar kat atas, yang dikatakan tiada had limit data transfer a.k.a UNLIMITED, maka aktiviti internet tidak akan terbatas. Maksudnya aku boleh melayari internet tanpa perlu risau kelajuan akan dipotong akibat over usage. Happy kan ? Yer memang sangat happy kerana bukan tu saja kelebihannya, lagi satu harga yang ditawarkan bagi pakej ini adalah sangat murah iaitu RM 25 Sebulan. Topup RM 25 kemudian subscribe pelan internet " broadband skmm " dan boleh enjoy Unlimited usage selama 1 bulan. Syok tuuu



Kalau pelan internet yang lama aku gunakan, sebulan RM 70 dan ada limit 5GB. Awal-awal masa beli dulu hanya RM 68 je dan entah macam mana tiba-tiba je sampai bil RM 70. Ngeng punya Celcom. Nak taknak kena la bayar jugak sebab tu je internet yang aku ada. Mujur la ada Pek Skmm ini yang akan menyelamatkan aku. 

Ciri-ciri :

- Kelajuan 384 kbps ( basic speed ). Tapi takpe yang penting nak Unlimited usage untuk download
- RM 25 sebulan

p/s : Kalau nak beli juga, try tanya kat agen celcom berhampiran dengan tempat korang. Ni barang panas dan harganya untuk permulaan juga sangat panas. 

Comments
16 Comments

16 comments:

JR said...

Pagi2 esok nak terjah agen Celcom!!!

Syazwan Che Deraman said...

aku tak pakai broadband.
kongsi wifi ngan saem.

nampaknya,
bagus sangat sangat la kad sim tu.

rajin demo download movie.
aku pakat sedut hok orang jah.

data transfer yang ado, aku guna untuk online biaso jah..paling banyak guna pun sebab nak download lagu ngan tengok youtube,

Ezad Skytech said...

aq kurang rajin download2 movie ni...sbb kalau download tu..mesti ada yg terselit 1 movie yg kualiti mcm haremm....da rugi...HAHA...

> mungkin one day aq akan perlukan sim ni nanti...hee~

Jackson John said...

lama jugak lah i dah mencari bb yg data dia unlimited, thanks for this. Akan ku cari hgga ke lubang cacing benda ni..

kiz said...

boleh tahan gak..tapi bab kelajuan celcom kat tempat aku ni mcm hampeh..mcm tak praktikel..

Bui Junaidi said...

RS NAK BELI JUGAKLAH PULAK..TP BUI PAKAI MAXIS,OK JUGAK

Anonymous said...

Jika minat add Alfino.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100003301054599

Harga blh dirundingkan.

Shaherah said...

wah macam best jugak.. tp shera jenis tak download muvee.. tp suka tgk bnyk video youtube.. jadi mungkin dh kerja.. memerlukan gak kot..

ct halimah zainoddin said...

sim kad 2 ade 2 jnis ke?aku pkai gak smkad 2 n die 2lis limit 800mb tp org ckap jgn hraukn je mmg d2lis cm 2 tp unlimited.tp msalahnye lpas 800mb aku pkai nternet mmg lmbab.kure2 yg lmbab pn xslmbab 2.

Anonymous said...

Aku nyer speed kena cap,lps cecah 800mb,ada cara tak nak kasi laju balik, tanpa beli additional bandwith?

Baru top up balik, tp quota tu tak reset balik ke 0mb, bila call customer service, tah apa2 punya jawapan drg bg..tak puas hati tol...

Freaky said...

ct halimah : dulu masa awal memang ok je lepas 800mb. skang ni bila sampai je 800 mb terus jd slow gile

anonymous : rasanye takde cara dah kot. aku ni pon pakai vpn je untuk unlimited quota. call customer service memang diorang jawab tah pape

fizz said...

Salam,

Juz nak share…unlimited ur broadband quota, HANYA RM5.00 SAHAJA… walau quota dah abis tapi still leh surf internet dengan lajuuunye..hehe, nak tau leh tgk kat sini….http://tinyurl.com/unlimitedbroadband

“SHARING IS CARING”

aziz k.p said...

Juz nak share…unlimited ur broadband quota, HANYA RM5.00 SAHAJA… walau quota dah abis tapi still leh surf internet dengan lajuuunye..hehe, nak tau leh tgk kat sini….http://tinyurl.com/ unlimitedbroadband “SHARING IS CARING”



macm mana nk buat... x faham rr nk trai jgk.. broadband skmm dh jdi lembab nii..

RPJ said...

SimKad Celcom 1Malaysia sudah sampai....dlm ade rm5 prepaid topup lg rm20 boleh aktifkan internet sebulan 1gb 512 kbps malah kadang2 boleh laju lg....
untuk call and sms boleh topup lg bile2 masa kemudian add 1friend RM1 setiap hari bole cal 1000 minit/100 kali en 1000 sms....wow..begayut sakan....kalu stop plan add friend tu cal 28 sen sms 1 sen...kalu x de duit topup tenet saje pon ok...berbaloii...sms/call 0199743361

mohd saaidon said...

Nak beli celcom dan Maxis skmm disini: pilihan88.blogspot.com

Atiyah Adilah said...

CELCOM 1 MALAYSIA MAMPU MILIK
INTERNET RATE:
RM1 per 1 jam (100mb)
RM25 per 1 bulan (1GB)

"ADD FRIEND" utk 5 friends(max)
RM1 sehari :
Panggilan 16 jam!!!-boleh bergayut sampai lebam
SMS 1000 sms

BIASA(bkn "ADD FRIEND")
PANGGILAN:
To Celcom 28 sen per 10 minit (2.8 sen per 1 minit)
To others 28 sen per 5 minit
SMS:
To Celcom 1 sen per sms
To others 5 sen per sms

*** Langgan internet hanya RM25 sebulan.
*** Sistem prepaid (Topup RM25 dan guna untuk sebulan).
*** Tak perlu bayar bil Internet di Centre.
*** Kelajuan mencecah 3.6mbps
*** Boleh pakai dekat modem/broadband/android & smartphone.
*** Boleh buat Call dan Mesej.
*** Tiada contract.

ADA 2 CARA:
1.Tukar dari no lain selain celcom ke celcom 1 malaysia siap pos dan register(dalam sim percuma RM25 kredit)

2.No baru celcom 1 malaysia siap pos dan register(percuma RM5 dalam sim)

Both harga RM65.00. Mana 1 korang nk? 1@2? SMS/CALL/WHATSAPP ke 0176484106 stock sgt2 limited..
BERBALOI-BALOI!

 
Related Posts with Thumbnails