Cara Mudah Tinggalkan Link

3:30 PTG

Bagaimana CARA MUDAH TINGGALKAN LINK DI KOMEN ? Biasanya lepas tinggalkan komen di suatu blog, kita juga nak tinggalkan link blog / entri di bahagian komen. Untuk buat macam tu, kita pun taip kod html seperti dibawah :

<a href="URL BLOG">Tajuk Entri</a>


Kali ni nak ajar bagaimana nak tinggalkan link tanpa taip kod-kod macam di atas tu. Bagi Pengguna Firefox, sila ke laman web INI dan download addon Colt 2.5.2 seperti gambar di bawah :


Bila dah siap download dan install ke dalam Firefox, sila tutup dan buka balik firefox anda. Ok kini Colt 2.5.2 dah ada dan step seterusnya untuk copy link mengikut cara di bawah :

1. Halakan tetikus ke tajuk entri anda

2. Right click > Copy Link Text and Location As > HTML Link

3. Ok dah siap copy dan apabila anda nak tinggalkan link di ruang komen, tekan paste dan ia akan nampak seperti di bawah :

<a href="http://aku-freaky-falcon.blogspot.com/2011/07/wordpressorg-dan-wordpresscom.html">Wordpress.org dan Wordpress.com</a>
Right klik, copy link text and location as, Html link... mudah je kan :D

p/s : Untuk Chrome takde... wekkk wekkk

You Might Also Like

18 ulasan

  1. utk chrome x de ke bro? hehehe

    BalasPadam
  2. tea pakai chrome lah. huhu.

    BalasPadam
  3. Thanks so much bro! Dah lame cari mende ni.. anyway.. baru nak try ni.. hehehe

    David Archuleta's 2011 Asia Tour Concert - Cheap Tickets!!!

    BalasPadam
  4. untuk chrome takde?
    alah copy paste camtu je la....

    BalasPadam
  5. so simple,bro..heheh

    eh pasal aku mention nama ko tu,aku nak follow ko punye pendirian ban WW hahahah..;p..boleh kan

    BalasPadam
  6. syuxer : haha bole bole.. aku ingatkan ape :D

    BalasPadam
  7. utk chrome xde lg..aiseh..sape2 nk buat utk chrome?hee

    BalasPadam
  8. chrome kena pakai yang manual je kalau nak letak link... hehe~

    BalasPadam
  9. wah.. kejamnya... x der pun utk chrome... huhuhu~...

    BalasPadam
  10. smpai hati freaky..i'm chrome user ok!haha

    BalasPadam
  11. huahauhau..apcal google chrome tidak ad ea??? aishhh xaci tol ah..heheh

    BalasPadam
  12. xberapa menggemari la FF ni..lagi ske GC.. :(

    BalasPadam