Jumaat, 25 Januari 2013

Model Perempuan Seksi

Kenapa Model Perempuan Seksi ? dan bukan pula menggunakan model lelaki ataupun lebih bagus tak perlu guna model lansung ? Tu yang buat aku tertanya-tanya apabila melihat iklan sama ada ketika hendak membeli barangan dan juga iklan yang dipaparkan di tv. Yang paling tak boleh diterima apabila barangan yang dijual lansung takde kena mengena dengan perempuan. Saja nak letak model seksi kat situ untuk tarik perhatian ( kononnya la ).

model perempuan seksi

Model gempak. Bila main game watak kebanyakannya adalah lelaki.

Orang kata model perempuan lebih pandai bercakap dan menarik perhatian pembeli. And then aku jadi... eh ye ke ? aku rasa statement tu tak berapa nak tepat berdasarkan pengalaman aku sendiri. Maksud aku dalam sesetengah bidang seperti alatan kecantikan dan kosmetik, yer memang model perempuan lebih pandai bercakap berbanding model lelaki yang kelihatan agak lembut auw-auw.

Buktinya, Aku selalu pergi ke pc fair dan kat situ biasanya akan ada model yang memperagakan dan menunjukkan produk yang dijual. Tapi objektif utama aku pergi sana adalah untuk membeli barang komputer dan bukannya untuk usha model-model yang hot. Dan kat situ jugak ade model lelaki yang turut sama memperagakan produk.


Aku pernah tanya soalan kepada model perempuan dan lelaki mengenai produk komputer yang dijual dan hasilnya model lelaki yang kacak dan tampan itu mampu menerangkan dengan lebih baik berbanding model perempuan seksi yang ada di situ.

Apa pun ini hanya la berdasarkan pengalaman aku. Mungkin ada diantara korang yang lain pula pengalamannya. No offense, aku takde masalah apa dengan mana-mana model perempuan seksi cuma agak curious kenapa hampir semua pengiklanan nak guna mereka. 

p/s : model tudung x seksi tapi cun gile. miahaha

~ Baca Selanjutnya ~

Khamis, 24 Januari 2013

Telefon Blackberry Sentiasa Dihati

Walaupun Samsung dan Apple mendominasi pasaran besar dunia smartphone, tapi aku masih tetap selesa dengan servis dan penggunaan telefon pintar Blackberry. Boleh kata Telefon Blackberry Sentiasa Dihati, tak kira bila dan dimana pasti aku akan bawa bersama.

Bagi sesetengah orang, mereka kata telefon ni agak membosankan kerana hanya mempunyai sedikit kelebihan berbanding telefon pintar yang lain iaitu aplikasi Blackberry Messenger. Lagipun telefon ini tidak mempunyai pilihan game yang menarik dan menyeronokkan serta aplikasi yang agak hebat seperti yang terdapat pada pelantar Android dan iOS. 

Yer memang aku sangat sangat setuju dengan pendapat sesetengah orang tersebut. Aku tak suka main game di telefon kerana skrin yang agak kecil dan batasan kepuasan yang tak dapat nak ditandingi apabila bermain game menggunakan komputer. Biasanya main game di telefon menyebabkan bateri cepat habis. Kawan-kawan aku yang suka main game di telefon biasanya tak sampai 1 hari sudah habis bateri dan terpaksa caj dengan kerap untuk guna kembali telefon mereka.

Telefon pintar Blackberry pertama yang aku guna adalah versi Curve 8520 yang mana telefon tu aku dapat daripada seseorang dan bukan aku beli. Nak tahu macam mana aku dapat telefon tu ? Boleh klik di bawah ni.

Aku Dapat BlackBerry Curve 8520


Sejak dari itu aku dah mula suka dan seronok menggunakan telefon Blackberry. Aplikasi blackberry messenger merupakan sebab utama kenapa aku terus menggunakan telefon ini. Dengan menggunakan pelan Celcom prepaid, sebulan hanya perlu topup rm 25 untuk mengaktifkan pelan internet dan lepas tu boleh chit-chat sampai lebam dengan pengguna Blackberry yang lain selama sebulan.

Selain dari aplikasi dan pelan internet yang disediakan, rekaan ( design ) telefon Blackberry juga merupakan salah satu faktor yang membuatkan aku jatuh cinta. Bagi aku, bagi aku la kan rekaan telefon ini agak kelihatan style dan elegan dengan bertemakan warna hitam serta menampakkan lagi ke-machoan telefon tersebut.

Buat masa ni aku takde selera untuk tukar kepada telefon model lain walaupun kadang-kadang ada tertarik dengan sesetengah model keluaran Samsung namun pelan internet yang disediakan agak mahal menyebabkan hilang selera aku untuk mencuba. Mungkin kalau pelan internet yang lebih murah diperkenalkan, aku akan pertimbangkan penggunaan telefon pintar yang lain.

p/s : Apa guna telefon pintar kalau takde internet ?
~ Baca Selanjutnya ~

Rabu, 23 Januari 2013

Wordless Wednesday : Crysis 3 Wallpaper

~ Baca Selanjutnya ~

Selasa, 22 Januari 2013

Rebate RM 200 : Apa Yang Nak Dibeli

Korang dapat rebate rm 200 tak ? Aku dapat dah melalui emel selepas 2 minggu dari tarikh memohon hari itu. Walaupun aku sendiri dah guna smartphone Blackberry tapi tetap juga ambil sebab orang nak bagi kan ? Dan sekarang aku tak tahu dan tak pasti lagi smartphone apa yang nak dibeli.



Memandangkan aku sendiri dah ada smartphone, rasanya rebate tu aku ingat nak guna untuk beli  sebiji lagi smartphone dan hadiahkan kepada ayah. Sekarang ni my daddy guna telefon nokia 1110 ( eleven ten ) yang dibeli sejak 6 tahun yang lepas dan rasanya sudah sampai masa untuk dia bertukar kepada telefon yang lebih canggih serta moden bersesuaian dengan tahun baru ini.


Selepas survey harga dan model smartphone yang ada di pasaran serta bersesuaian dengan penggunaa, aku bercadang untuk membeli model Samsung Galaxy Chat. Rupa dan gambaran model telefon tersebut boleh tengok pada gambar di bawah :


Mulanya ingat nak beli Blackberry Curve 8520 untuk ayah tapi bila fikir balik ayah hanya nak guna telefon untuk sekadar membalas sms dan juga menjawab panggilan saja. Nanti fungsi lain dalam blackberry tu tak digunakan dan agak membazir disitu. Jadi dengan Samsung Galaxy Chat ayah boleh cuba untuk menggunakan fungsi touch screen dan kamera yang lebih baik berbanding telefon Blackberry tu.

p/s : Galaxy Chat for my daddy. Hoooraayyyyy

~ Baca Selanjutnya ~

Ahad, 13 Januari 2013

Relationship Makin Tawar

Tu la yang aku sedang rasa sekarang. Sama ada dia masih lagi gembira, excited atau biasa-biasa je aku tak tahu yang tu tapi perasaan aku agak tawar. Sebenarnya salah aku jugak sebab setiap kali keluar jumpa dia aku tak tahu nak cakap apa. Mungkin aku lebih suka buat kerja sorang diri menyebabkan aku selalu takde modal / idea untuk cakap banyak malah kalau lepak dengan kawan-kawan pun aku bukan banyak cakap. Dengar, diam, pastu kalau rasa boleh menyampuk  baru aku sembang.

Tapi setakat isu takde idea nak sembang bukan penyebab utama kenapa aku rasa makin tawar. Sebenarnya aku rasa sangat cemburu. Ha ah aku tahu cemburu tu bahaya tapi nak buat macam mana sebab aku masih lagi manusia yang ada perasaan dan cemburu tu sangat susah nak atasi. Aku cemburu bila tengok dia banyak dan sering duk tweet-tweet dengan jantan lain. Ops sory *lelaki lain. Itu baru tweet, bbm atau sms aku tak berani nak kata sebab aku tak nampak depan mata dan aku taknak pandai-pandai buat andaian benda yang aku tak nampak dan tak tahu. So nak mudah aku anggap je dia tak bbm atau sms dengan jantan lain. Ops sory lelaki lain.

Aku pernah tegur dan beritahu dia banyak kali yang aku tak suka macam tu tapi si dia beri alasan mereka tu hanya sebagai kawan. Aku pun bila dah dia cakap macam tu terpaksa la ok je tapi dalam hati tetap tak ok pun. Siapa la aku nak halang dia dari contact lelaki lain kan ? Aku pun masih sedar diri yang aku belum lagi bergelar suami dia yang sah sampai nak halang dia daripada berkawan dengan mana-mana lelaki. So daripada aku menjadi teman yang memaksa seperti sesetengah lelaki lain yang sekeras-kerasnya memaksa teman wanita mereka, aku biarkan je hal ni dan cemburu tu aku simpan dalam-dalam.

Dalam cemburu aku ada rasa takut. Baru-baru ni kawan aku yang dah 3 tahun in relationship putus. Putus sebab awek dia blah pergi kejar jantan lain. Biasa dok dengar kes lelaki blah cari awek lain tapi faktanya awek dia pergi kat lelaki lain. Kesian gila kat kawan aku tu. Padahal aku selalu nampak diorang luang masa bersama pada waktu petang. Dan yer aku memang takut perkara yang sama jadi kat aku.

Si Dia selalu cakap dan yakinkan aku bahawa dia takkan pergi kat lelaki tapi sejauh mana aku boleh percaya kalau si dia sering dan kerap duk layan lelaki lain walaupun sebagai kawan. Setiap bulan ade je lelaki baru yang dilayan pada timeline. Bila aku tanya jawapan dia adalah kawan matrik, kawan sekolah, kawan fakulti lain, junior, senior, kawan kepada kawan dan macam-macam kawan lagi. Dah tu agak-agak boleh ke aku bagi kepercayaan penuh pada ape yang di beritahu aku lepas tengok si dia rajin je duk berhubung dengan kawan-kawan lelaki lain ?

Aku pun ada kawan-kawan sekelas perempuan yang in relationship, bertunang dan yang dah kahwin pun ada. Tapi yang dah kahwin tu aku tak kira la sebab diorang dah berada pada tahap lain. Kawan-kawan perempuan sekelas yang dalam relationship dan bertunang aku tengok takde pun yang yang jenis melayan kawan-kawan lelaki lain kat timeline. Kalau ade pun hanya kawan dan geng-geng sekelas je yang aku nampak. 

Aku pernah cerita hal ni kat adik aku. Adik aku perempuan dan dia memang sporting bab macam ni sebab tu aku suka cerita kat dia. Adik aku kata dia pun ade jugak berhubung dengan lelaki lain macam kawan sekolah, kawan fakulti lain tapi takde la kerap dan selalu. Dalam seminggu sekali tu ade la jugak dan kadang-kadang lansung takde. Bila aku dengar adik aku cakap macam tu, seminggu sekali ok la kan ? Takde la nak contact sampai setiap hari.

Jadi motif aku tulis ni adalah disebabkan aku dah tak mampu lagi nak simpan. Beritahu kat si dia sudah aku beritahu sejak dulu lagi. Tapi ia masih berterusan dan makin kerap aku tengok. Mungkin juga salah aku sebab cemburu buta tak tentu pasal akan hal seperti ini. Tapi soal hati dan perasaan aku cuba sedaya upaya untuk elak si dia dari jatuh ke tangan lelaki lain. Sebab aku penat nak mulakan relationship baru dengan orang lain. Aku penat...
~ Baca Selanjutnya ~

Rabu, 9 Januari 2013

Apa Perancangan Tahun Baru

Apa perancangan tahun baru korang ? Wait !! sebelum tu aku rasa masih belum terlambat untuk aku ucapkan Selamat Tahun Baru kepada pembaca walaupun hari ni dah masuk 9 hari bulan Januari.  Kah Kah Kah biasa la derrr sibuk sikit lebih-lebih sekarang ni dah tahun akhir pengajian dan ditambah lagi dengan minggu peperiksaan sampai la aku habis kertas pada 17 Januari ni. Ingatkan tahun akhir ni dapat rilek sikit tak macam tahun 3 tapi ternyata jangkaan aku sangat silap bila banyak perkara dan kerja yang kena uruskan.

Berbincang pasal perancangan, sebenarnya ada beberapa perkara yang bermain dalam minda aku yang mana aku berhasrat untuk melaksanakannya pada tahun ini. Nak kata perancangan besar tu tak besar sangat pun tapi sekaligus akan mempengaruhi masa depan hidup. Ehem jadi sekarang aku dengan bangganya akan membongkar misteri perancangan tahun 2013 yang agak tidak berapa terancang dalam penulisan post ini.


1) Tamat Pengajian / Graduasi

InsyaAllah kalau mengikut kalendar matematik dan formula algebra tah ape-ape yang aku dah kira sejak mula-mula jejak kaki ke alam universiti, aku akan tamat pengajian Kejuruteraan Rangkaian Komputer pada bulan Jun ini dan akan ber-graduasi mungkin pada bulan September.  Dan dengan ini jugak aku mohon sangat-sangat agar kalian semua berdoa agar aku dapat tamat pengajian pada tempoh yang telah ditetapkan tanpa ada sebarang masalah atau sangkut paut. 



2) Pusing 1 Malaysia

Selepas tamat pengajian, kalau boleh aku nak luangkan masa selama sebulan atau 2 bulan untuk pergi bercuti. Apa yang pasti adalah akan pusing 1 malaysia ni termasuk Sabah dan Sarawak. Kalau banyak duit sikit mungkin akan cuba pergi melancong ke luar negara seperti di negara-negara eropah antaranya Sepanyol, Perancis, Jerman. Tapi disebabkan bahasa mereka agak susah silap hari bulan mungkin aku akan pergi ke negara yang menggunakan bahasa inggeris sepenuhnya seperti Amerika ataupun England. Bab melancong je nak gempak dan sembang sampai berapi.


3) Kerja

Habis belajar sudah, melancong sudah, bersantai pun sudah. Lepas tu aku kena la mula masuk bidang kerja. Kalau bab kerja aku sendiri masih tak ada perancangan teliti mengenai kerjaya apa yang aku nak ceburi. Adakah aku nak jadi jurutera seperti yang diambil di pengajian universiti, atau jadi selain jurutera aku sendiri masih tak pasti akan hal ini. Sebenarnya ayah yang sudah merancang untuk aku membuka kedai berkaitan komputer sama ada membaiki atau membekal tapi kalau ikutkan kata hati, aku nak berkerja dengan orang lain dulu bagi mendapat pengalaman yang secukupnya baru boleh memulakan perniagaan sendiri. 


4) Naik Taraf Komputer

Aku seorang pencinta wanita komputer. Sehari tak menghadap komputer memang tak sah. Biasanya kebanyakan masa dihabiskan depan komputer adalah dengan melakukan aktiviti sosial ditambah dengan banyak main game tembak-tembak, layan lagu & cerita, dan juga membaca dari laman-laman web yang best. Oleh kerana game yang aku main agak tinggi citarasa maka specs komputer pun kena la tinggi juga baru best nak main. Jadi tahun ini aku merancang hanya untuk upgrade processor sahaja kerana yang lain masih cukup lancar untuk lakukan kerja harian aku. Jika dan hanya jika ( if and only if ) kewangan agak kukuh mungkin ada benda lain juga yang akan dinaik taraf.




Nampaknya setakat ni hanya 4 perancangan yang mampu aku senaraikan buat masa sekarang dan aku harap kesemuanya dapat dilaksanakan dengan baik pada tahun ini. Taknak tahun depan, nak tahun ni jugakkk. Mungkin pada masa depan akan ada pertambahan perancangan yang mana aku takkan senaraikan dalam blog ni. Salam :)

~ Baca Selanjutnya ~