Rabu, 29 Disember 2010

Budak Uni

Salam. Sape yang sedang menuntut di ipta / ipts mesti akan melihat pelbagai jenis ragam, personaliti, tingkah laku, dan macam2 lagi yang terdapat kat diri pelajar dan suasana camni la yang menceriakan budaya kampus :D
http://www.laymark.com/i/o/80.gif

1. Pelajar yang sentiasa hensem / berhias / lawa kemana saje mereka berada tak kire masa, tempat atau suasana. Biasanya mereka ni sangat terkenal dan sering menjadi idaman para jejaka atau gadis2.
http://www.laymark.com/i/o/115.gif


2. Pelajar nerd pon agak pemes sbb mereka ni pandai saiko. Saiko mereka adalah kemana saje mereka pergi, buku sentiasa ade di tangan dan tempat fevret mereka adalah ni perpustakaan atau lepaking di dalam bilik dan study. ( aku nerd dengan komputer je, tapi aku tetap nerd :P )



3. Pelajar yang seterusnya dalah pelajar genius. Mereka ni genius sbb pointer mereka hampir mencecah 4.0 tiap kali exam, ada yang suke tdo dalam kelas dan main2 tapi yang hebatnye mereka ni jenis yang relaks dan takde duk kecoh pasal study lebih2 lagi bile musim exam menjelma ( sume da dalam pale otak ) .
http://www.laymark.com/i/o/32.gif http://www.laymark.com/i/o/44.gif


4. Pelajar yang asik duk berkepit umpama belangkas. Yang duk berkepit dengan die tu adalah pasangan die la, x kan belangkas lak yang berkepit. Makan bersama, pergi kelas bersama, kejut bangun tdo bersama bole kate banyak bende dibuat bersama pastu jumpe plak tiap2 hari ( aku hujung mggu jep :D ). Haihh



5. Pelajar yang alim / baik. Mereka ni selalu ke masjid / surau tiap2 masa dan kadang2 bile cuti panjang, ade yang keluar beberapa hari untuk menyebarkan dakwah. Kebanyakan pelajar macam ni bukan saje cemerlang akhlak tapi akademik mereka pon cemerlang gak



6. Pelajar yang seterusnya sangat dasat. Mereka ni tidak hadir ke kelas / kerap ponteng dan paling hebat, exam pon tak datang. Alhamdulillah takde kawan2 aku yang jenis macam ni. Mereka sume elok cume aku je kadang2 yang jem sket. Kalau ade kawan seperti yang no 6 ni, sile sile la nasihat mereka ye. :)
http://www.laymark.com/i/o/70.gif

Haaa tu je beberapa ragam budak2 ipta / ipts. kalau nak g detail lagi, sampai esok pon tak abis tulis.

p/s : Sebenarnye tade idea nak tulis ape :P
http://www.laymark.com/i/o/77.gif
~ Baca Selanjutnya ~

Action Movies

Salam. Movie genre Action, Sci-fi dan Spy memang fevret aku. Dalam post ni saje nak senaraikan 5 movie fevret yang telah ditonton tak kesah la yang lame atau yang baru.

1. The Bourne Identity, The Bourne Supremacy, The Bourne Ultimatum. Paling aku suke adalah The Bourne Ultimatum yang kuar pada tahun 2007. Citer pasal seorang agent cia yang diburu dan dikehendaki di seluruh eropah. SOundtrack music citer ni best, mendebarkan dan aksi sume aku bg rating A+. Ni citer paling aku suke.



2. Ip Man, Ip Man 2. citer kungfu yang sangat hebat dan lain daripada yang lain. Gaya lawan nampak natural dan karakter dalam citer ni sangat tenang bile berhadapan dengan musuh.



3. Preydator. Hero kite yang sangat hensem bile pakai topeng dan agak saiko bile x pakai topeng besi die tu. Citer ni best sbb aksi agak mendebarkan dan senjata yang digunakan sangat canggih.



4. Iron Man. Walaupon plot citer Iron Man 1 dan 2 agak slow sket tapi aksi tembak menembak dan lawan agak cool. Paling hebat mestilah kat iron suit die tu.



5. Bodyguard and Assassins. CIter mengenai sejarah revolusi di China. Nak explain pon x pandai citer ni cane tapi sangat menarik la. Ade aksi lawan2 dan bole tau camana idea untuk Revolusi tu wujud di China.



Tu je 5 citer yang aku suke. Ade banyak lagi tapi x larat la nak citer cam Transformers, Spiderman, Twilight saga dan bla bla bla.

Nak g amik angin petang jap. tata n salam :)

p/s : Movie Action + Surround Sound System = Gile Gempak




~ Baca Selanjutnya ~

Selasa, 28 Disember 2010

Lajukan FIREFOX !!!

Salam. Bagi pengguna mozilla firefox, kalau anda inginkan perubahan pada kelajuan browser anda, boleh la cube buat dalam post ni. InsyaAllah kelajuan browsing anda bertambah dan lebih baik daripada yang asal.
http://www.laymark.com/i/o/107.gif

1. Mule2 bukak Firefox / open new tab pada yang dah buka. Dekat address bar tu, tuliskan ni ----> about :config seperti yang ditunjuk dalam gambar di bawah. Warning akan keluar dan tekan je I'll be careful, I promise.

http://www.laymark.com/i/o/90.gif
2. Di bawah address bar, ade 1 ruangan yang ditulis Filter: dan tuliskan perkataan pipelining . sekarang anda cari perkataan :

network.http.pipelining
network.http.pipelining.maxrequest
network.http.proxy.pipelining

anda set-kan nilai tersebut seperti dalam gambar di bawah.. untuk ubah, klik 2 kali


3. pergi kembali ke bahagian Filter : dan tuliskan network.http.max dan anda akan nampak senarai yg ada.

Ubah nilai :

network.http.max-connections
network.http.max-connections-per-server
network.http.max-persistent-connections-per-server

seperti yang ditunjuk dalam gambar dibawah


4. Step yang last. anda rite klik kat mane dan pergi ke New > Integer. kemudian dekat box yang tulis Enter the preference name , anda tulis nglayout.initialpaint.delay > tekan Enter > Set value adalah 150 > enter > dan siap.
Restart Firefox untuk perubahan kelajuan. Selamat mencuba :) http://www.laymark.com/i/o/03.gif

p/s : anda bole reset kembali value td dengan rite klik dan pilih reset.






~ Baca Selanjutnya ~

Saya Blogger Terengganu


Nama : Muhammad Firdaus b. Abu Bakar http://www.laymark.com/i/o/09.gif

Status : Dah berpunye :) http://www.laymark.com/i/o/26.gif

Cara hubungi : Melalui Blog, Facebook ( klik gamba saya di sebelah --> )

Daerah : Besut, Terengganu

Tempat Tinggal : Kuala Besut, Terengganu. Belajar di UniMAP, Perlis

Menarik di Besut : Ada pantai yang sangat cantik dan bersih, Ade air terjun, Kolam air panas, kedai keropok lekor, resort2 yang best

Ni link untuk ke blog tersebut : BPM
http://www.laymark.com/i/o/103.gif
~ Baca Selanjutnya ~

Jadual Hari ini

Perancangan pada hari hari ini 28 Dec 2010.http://www.laymark.com/i/o/07.gif

12.00 - 3.30 a.m : Menonton tv ( hiburan dan sukan )

3.30 - 6.30 a.m : Tido / membungkam / bermimpi indah
http://www.laymark.com/i/o/66.gif

6.30 - 8.00 a.m : Beli nasi bungkus, Sarapan pagi, Ambil angin di pantai
http://www.laymark.com/i/o/16.gif

8.00 - 12 p.m : Tido kali ke 2. kali ni mimpi seram plak
http://www.laymark.com/i/o/118.gif

12.00 - 2.00 p.m : Mandi, Zohor, kemas rumah, masak2
http://www.laymark.com/i/o/31.gif

2.00 - 4.00 p.m : makan2, bersantai bersama family, sambut kepulangan mak dan ayah
http://www.laymark.com/i/o/26.gif

4.00 - 7.00 p.m : Online, Asar, Riadah, beli wafer, jalan2 kat pantai
http://www.laymark.com/i/o/44.gif

7.00 - 9.00 p.m : Mandi, magrib, isyak, Tengok berita, Makan malam
http://www.laymark.com/i/o/65.gif

9.00 12.00 p.m : Online,

p/s : Ape yang kurang ek dalam jadual harian aku ni ? emm

~ Baca Selanjutnya ~

Isnin, 27 Disember 2010

Icon Comel

Salam. Setelah lama mencari koleksi icon ni http://www.laymark.com/i/o/16.gif Akhirnya aku jumpe jugak dan nama die adalah Onion Emoticons ( bodohnye aku tak tau pape pasal ni ) . Aku tengok icon ni sume comel2 dan untuk post akan datang dan seterusnya, aku akan selalu gunekan Onion Emoticon.

Kalo nak jugak icon ni, bole la lawat link ni : http://www.laymark.com/emoticons.onion.php

http://www.laymark.com/i/o/106.gif

Lepas g kat link tu, pilih mane 1 icon yang suke dan kat atas sume icon tu ade box yang akan paparkan link ke icon yang single. copy dan paste link ( tengok gambar kat bawah ) tu kat address bar dan akan nampak icon yang dipilih tadi.

itu je caranye. selamat menggunakan Onion Emoticons.

Onion Icon Onion Icon
Onion Icons Onion Emoticons
Onion Icons Onion Emoticon

p/s : Sume icon sangat comel. haha


~ Baca Selanjutnya ~

Ahad, 26 Disember 2010

Gila !! :D

Definisi gila menurut Albert Einstein : gila adalah melakukan hal yang sama tetapi mengharapkan hasil yang berbeza

Tu menurut Albert Einstein, menurut aku lak..... emm tatau la na kate ape.

Ok ape yang aku nak gtau adalah aku mungkin sedikit gila. Nape aku kate kat diri sendiri gila ? Sebab :

- Sedang aku duk senyap, dengan tibe2 aku gelak tak tentu pasal
onion-73

-Bile aku duk depan cermin. tibe2 je rasa nak jelir kat muke sendiri
wuek

- Kadang2 bende remeh yang dibuat oleh adek aku, aku jadi cepat sangat marah. Ada ketika masa aku x buat pape, perasaan marah tetibe je ade.
onion-34 ngeselin

- Duduk termenung / mengelamun selama 30 minit

- Sejak duk rumah ni, banyak jugak buat bende gile macam tak tido malam, buli adek kecik, dan td membebel kat ayah :(
http://www.laymark.com/i/o/33.gif

- Masa mandi pulak hampir 45 minit

- Tibe2 rasa nak letupkan rumah sendiri.
http://www.laymark.com/i/o/59.gif

Ok tu je sebab2 nape aku kate aku gila. Tapi dalam gile aku pon, aku masih bole fikir dengan waras dan takde la bertindak melulu..
ngeselinwuek
~ Baca Selanjutnya ~