Sabtu, 30 Oktober 2010

Cuti Bermula

Plan nak buat masa cuti 3 minggu sebelum final exam.

* kurangkan makan ( turunkan berat badan )

* Aktifkan mood study yang agak gile sket

* Luangkan masa bersama Ernie Musliana

* Buat projek programming / internet

* Chating jika mengalami tekanan belajar

* Bergolek di atas katil sambil senyum macam orang gile

* Belajar ilmu komputer yang tak masuk dalam final exam

* Paling penting study, study dan STUDY.

* Rasa nak makan donut coklat yang besar

* Nak makan pizza

Haaa ni la plan aku cuti ni. bile cuti semester bermula, ade plan laen lakk.. sekian :)
~ Baca Selanjutnya ~

Jumaat, 29 Oktober 2010

Senyum

“Ukirlah senyuman yang paling manis kerana selain sedekah, senyuman itu ibarat lukisan rahsia hati…Senyuman itu tidak menyakitkan tapi menjadi penawar hati yang sakit..”

7 fakta menarik tentang SENYUM


1. Para saintis mendapati senyum dan ketawa merupakan satu senaman berbentuk jogging dalaman di mana dapat merangsang seluruh tubuh dan mampu memberi manfaat berguna kepada sistem saraf otak dan juga hormon-hormon.

2. Pengkaji dan pengamal barat percaya dengan memulakan hari dengan senyuman bukan sahaja berupaya menceriakan hidup kita tetapi memberi banyak kebaikan kepada kesihatan. Apabila kita tersenyum, badan turut 'tersenyum' dan menganggap kita gembira. Kajian menunjukkan senyuman memperlahankan aliran darah yang melalui sinus
ke otak.

3. Apabila darah yang 'sudah sejuk' ini sampai ke hipotalamus (bahagian yang mengawal suhu badan dan emosi) ia menghasilkan kesan 'gembira'. Selain itu, apabila kita tersenyum, kita hanya menggunakan 17 otot muka berbanding 43 ketika mengerutkan dahi.

4. Senyuman bukan sekadar reaksi gerak muka, tetapi turut mempunyai kaitan dengan penghasilan endorphin dalam otak yang mengurangkan kesakitan fizikal dan emosi menjadikan seseorang itu rasa lebih selesa dengan diri sendiri.

5. kita juga perlu sedar bahawa kanak-kanak lebih banyak ketawa dari orang dewasa. Kanak-kanak berumur antara empat hingga enam tahun ketawa 400 kali sehari berbanding hanya 15 kali sehari di kalangan orang dewasa. Justeru, tidak hairan jika orang dewasa lebih mudah diserang penyakit serta mengalami masalah tekanan dan kemurungan.

6. Ketika kita ketawa, sel pembunuh tumor dan virus semulajadi dalam badan akan bertambah selaras dengan pertambahan Gamma-inteferon (protein melawan penyakit), sel T (yang penting untuk sistem pertahanan badan) dan sel B (yang menghasilkan antibodi melawan penyakit).

7. Senyuman juga mampu merendahkan tekanan darah, menambah kemasukan oksigen dalam darah dan ini secara tidak langsung merangsang proses penyembuhan. Banyak kajian terbukti bahawa tekanan emosi seperti kemurungan, kemarahan atau keresahan mempunyai kaitan dengan sakit jantung.

" SENYUM ITU KELOPAK. KETAWA ITU BUNGA YANG SEMPURNA KEMBANGNYA". Jadi rakan sekalian, jangan lupa untuk senyum.... Semasa bekerja, belajar, SENYUMlah, kerana ia akan menggembirakan dan menceriakan hidup kita....

p/s: aku kurang senyum, tu pasal buat post ni :D
~ Baca Selanjutnya ~

Rabu, 27 Oktober 2010

Mengade

Salam. entry kali ni saje nak senaraikan kelakuan atau ape2 saje yang aku rasakan sangat mengade dan agak menyampah

-Batuk dah banyak hari + makan ubat = masih x elok

-Badan asik rasa panas. Rasa macam nak tinggal dalam ais je

-Tido kejap je badan da peloh akibat panas

-Sangat mudah dan cepat berasa penat / habis tenaga

-Nak pendrive yg agak laju data transfernye

-Selera kat milo ais bertambah dengan hebatnye

-Selera makan agak menurun sket.

-Perasaan nak mencube sume operating system yg ada pada hari ni.

haaaa tu je bende yang aku x suke yang sedang berlaku skang ni. yang paling penting, aku nak rasa sejuk, nak udara dingin. My body can stay warm even in cold place coz I love it.
~ Baca Selanjutnya ~

Ahad, 24 Oktober 2010

Tag Azi, Ernie musliana, Sarah cendol

"Once you've been tagged, you are supposed to write a note with 25 random things, facts, habits, or goals about you. At the end, choose 25 people to be tagged. You have to tag the person that tagged you. If I tagged you, it's because I want to know more about you."

hehe ape ye 25 bende nak citer sal diri aku ni.


-suke bunge orkid
-suke miau yg bodoh
-suke milo ais
-suke komputer
-suke sakit
-benci ulat bulu
-benci menunggu orang
-benci banyak keje
-benci takde duit
-benci nyah,pondan,gay dan seangkatan
-susah marah
-mudah rapat dengan orang baru kenal
-mudah tertarik kat perempuan cantek
-cube untuk jadi setia
-susah nangis
-cinta kat ernie musliana
-suke main air / mandi manda
-suke jalan2
-fanatik chating
-x pandai main game
-suka action movie
-fanatik dengan cia,fbi,nsa
-nak kahwin bile dapat keje
-suke imaginasi
-otak sentiasa cari jalan penyelesaian

haaa tu je info mengenai diri ini. kepada yang di tag, sile buat ye. hahahaha



~ Baca Selanjutnya ~

Sabtu, 23 Oktober 2010

Lambat + Latest

salam kali ni mao post sumting yang agak terlambat sket dan juga sumting yang agak latest. Kebelakangan ni aku agak ketagih makan nasi goreng sotong kat kole perlis. nasi goreng sotong tu sangat sedap kerana memang sedap ( kurang ajinomoto ) dan juga aku kire agak banyak jugak la nasi tu.. kesedapan nasi goreng sotong mnyebabkan aku sentiasa makan pada setiap kali diner dan memang tu je yang aku nak makan pon. selaen nasi goreng sotong, ade gak nas goreng ayam celup tepung, nampak macam sedap jugak tapi aku x try lg. kat bawah ni ade pix ns goreng sotong.



Dalam mggu ni n beberapa hari yang lepas aku ade trlepas mrh kt kekasih aku. wuuu kejam gile aku marah kat die x tentu pasal. pastu aku minta maaf kat die n hadiahkan tedy bear kasi die riang sket ( cian die nanges semalaman ) dan kasi die ade teman. huhuhu comel kan tedy kt bawah ni ? haaa nama die bulat jr :D ( eny bg nama ) . dan die pon ade bg baju kat aku. comel an baju sayang bg :)



ok petang tadi die datang kg wai dengan kawannya ( kyna ) dan kami g makan2 kat radix chiken house jap. jumpe jap je tapi sangat hepi sebab dapat tgk wajah ceria sang puteri. oh ye sebab 2/3 hari ni aku asik batuk dan x berape nak sehat, si puteri membeli ubat dan juge tedy kecik buat diri ini. oh terima kasih ernie musliana sayang sbb amik berat :) .
~ Baca Selanjutnya ~

Khamis, 21 Oktober 2010

Happy ♥

I'm happy with you ♥

I'm in love with you ♥

I'm crazy with you ♥

I miss you ♥

I want to meet you ♥

I want to see you smile and laugh ♥

I want you all the time my ♥ miss eny :)
~ Baca Selanjutnya ~

Rabu, 20 Oktober 2010

Sembang Kasanova

Masa tengah lepak-lepak , ade perbualan menarik yang aku rasa nak kongsi kat cni. membe aku sbg A, aku sebagai F dan seorang membe aku yang aku anggap sebagai kasanova ( K )

A : aku ade mslh la dgn awek aku skang ni. Dulu time aku ajak kua ja die terus on, lo ni banyak alasan die bg time aku ajak kuar. risau tol aku.

K : Meh aku habaq kat hang sket. hang kua dengan awek hang naek apo ?

A : Moto arr, baru romantik sket

K : awek hang kuaq dgn membe dio naek apo ?

A : moto tu jarang kot die naik. banyak dengan kete la

K : Hah bende senang je, kalo hang nak awek hang kuar dgn hang semula macam dulu, hang angkat kete sebuah. konpem setel masalah hang. kalo hang x caya , hang try je sewa kete tiap kali nak kuar dengan die, mesti die lekat balek kat hang.

A : Mane la aku nak angkat kete, study pon x abis lg.

K : hang kene pk camni, dio kua dengan membe dio naek kete, dengan hang plop die naek moto. dalam hati die tu, die nok hang lebih dr membe die. hangpa student U, level budak u date mano naek moto, moto tu zaman dak2 skolah sekarang duk bawak gi date. Dio bukan x sayang kt hang, dio sayang memang dio sayang tapi dalam diri die tu ado walaupon sikit sifat materialistik untuk hang lebih dr membe die, bru la die rs special sket, dio akan rs ado orang buleh jago dio.u
pasal sayang tu hang x yah soal la, memang dio sayang hang lg cume die nak rs special s

A : kalo cmtu memang aku kene wt macam hang suruh la.

K : Sabit tu aku kato, hang kene try bawak die date naek kete. try wat cetu sebulan dua ke. kalu die suke, memang btol la cakap aku ni. Kalu aku memang aku pi tingal lamo pompuan lagu tu. aku punye prinsip kt pompuan ceni, hang nak njoy dengan aku, hang kene susah jugok dengan aku. kalu pompuan tu x leh susoh dengan aku, memang aku tinggal terus. kalu dio nok aku balek, die kene pandai susoh dengan aku. kalu dio x leh jugok, mampuh pi dio la. pompuan bukan sorang jah dalam dunio ni, x berbaloi ikut selera dio. Pompuan yg gilo2 sayang kat hang, dio x pandang sumo kete moto apo sumo tu, hang ajak jah terus dio on.

F : Tu dio tuk guru duk turunkan ilmu . hahahaha

K : Ilmu x ilmu, ni bendo betol. Hang tu duk ulang alik wang ulu jumpo eny, penoh ko awek hang datang sini dr wang ulu ?

F : ado eh, masa hang duk lepak kat power plant kole perlis ari tu, dio datang dengan membe die molek ado eh.

K : Naseb baek ado, kalu x dop aku nak suh hang lupo jah dio. x guno hang susoh kt dio kalo dio x leh nk susah utk hang. Orang kato cinto tu x cukup sejati kalu samo x leh susoh hahahaha.

F : hahaha betol tu.

haaa tu je la ape yg aku nak share. motif aku buat post ni ? x de motif ape2 sekadar nak bgtau ape yg menarik semasa kami berbual, tu je. tapi kalo nak amik iktibar pon bole gak.. sile2...

mao away dulu msg dengan eny sayang.. salam :)
~ Baca Selanjutnya ~

Selasa, 19 Oktober 2010

Song

Dear God, the only thing I ask of You

Is to hold her when I'm not around

when I'm much too far away

We all need that person who can be true to you

But I left her when I found her

and now I wish I'd stayed

Cause I'm lonely and I'm tired

I'm missing you again

oh no, once again

p/s : avenged sevenfold - dear god
~ Baca Selanjutnya ~

Ahad, 17 Oktober 2010

Best Friend

Semua orang ada kawan baik a.k.a best friend :) . Dengan ade best friend, kite rasa bahagia, gembira, bole meluahkan perasaan sedih, kecewa, marah dan macam2 lagi yang bole kite buat dengan best friend kite. Bole kate semua yang melibatkan diri kite boleh dikongsikan bersama kawan baik.

Aku pon ade jugak best friend tapi masa sekolah je la. bile time matrik dan kat U takde kwn baik yang baru. hehehe orang kate kwn baik x perlu ramai, seorang pun sudah cukup asalkan die bole bersama dengan kite dalam ape jua keadaan, bole menerima kita seadanya, sangat memahami diri kite dan kite juga memahami dan menerima die sbg kwn baik kite. Tapi lagi ramai kite punye kawan baik, lagi baik :) .

Persoalannya, bagaimana / apa akan jadi jika kwn baik kite sudah tiada ? mesti kite rasa down gile. Tempat untuk mengadu dah tade, teman yang selama ini ada ketika susah dan senang kini da tade. Oh ye maksud aku tade = dah x berape nak rapat, semakin menjauh . Bagaimana pula kalau orang tu tade kawan baik ? hidup die ok ke ? bahagia ke ? mesti sunyi je hidup die kan ?

sekarang aku cube latih diri aku tanpe terlalu bergantung kat kawan baik tapi x bermaksud aku putus kawan dengan die. aku still contact lagi dengan die ikot ym dan fb. So bagaimana ye bile ade bende sedih, gembire, marah dll , sume kene hendel sendiri tanpe cite kat sape2 pon even kat parents.

Mulenye agak susah tapi after years of practice, sume jd mudah malah jadi lebih seronok untuk tidak ceritakan masalah / pengalaman yang dihadapi kat orang laen. Kite akan rasa cara kite enjoy dalam hidup sangat berbeza berbanding masa kite ade kwn baik. Kadang2 sudah tentu akan rasa sunyi tapi sunyi tu yang melatih diri kite untuk menjadi lebih tabah dalam menghadapi hidup yang penuh cabaran.

Aku sudah berfalsafah nampaknya. hahahaha aku pon malas nak tulis panjang2, sampai cni je la aku nak cakap ye. pada yang mempunyai kawan baik, sile hargai mereka ye :) salam


~ Baca Selanjutnya ~

Jumaat, 15 Oktober 2010

Hutang

Hutang ? yer hutang @ berhutang. Bile sebut je pasal hutang, sume orang jadi
susah hati sebab malas nak bayar / x mampu nak bayar. Masa pinjam laju je
minta tapi bile nak bayar, ntah berape banyak alasan yang dikasi.
Ada yang siap merayu-rayu agar dilambatkan tempoh bayar hutang.
Ada yang ilang dan lesap ntah ke mana bile orang cari untuk bayar hutang.

Ape aku nak citer kali ni adalah sal hutang. Dulu masa cuti sem 2, aku ada lepak
kat kedai makan lepas waktu magrib sementara nak tunggu isyak. Kami order
roti canai dan teh tarik pastu borak2 la dengan kwn2 aku. masa tengah syok aku
duk sembang dengan kwn2, aku ade trdengar sorang pakcik ni yang tengah duk
cakap dalam talipon. Perbualan die lebih kurang camni la " haaloo, lama menghilang,
mai la lepak2 kat kedai *tuutt* jap. Aku punye ko masih belum bayar lagi "

Haaa tu la dialog pakcik td yang aku dengar. Aku pon sambung la borak2 dengan kwn2 pastu ade la sorang lelaki dalam linkungan umo 40-an datang dan duk semeja dengan pakcik td.
Aku dengar la diorang duk sembang. Anggap lelaki yang baru datang sbg A dan pakcik tu adalah B.

B : lama tol tak jumpe ko. aku cari lame gile tp skang bru jmpe.
pindah x bgtau aku. Aku punye bile nak bayar ?

A : Aku lupe nak bgtau ko ari tu yg aku nak pindah, bukan sengaja la.
Ko punye 6t aku ade duit aku bayar la. skang aku banyak gune untuk anak
aku g skolah

B : haaa ye la tu lupe nak bgtau aku. pada hal ko saje nak lari dr bayar kat aku.
ko tu hutang dengan aku 6 ribu. Dah banyak kali aku bg ko can, x kan x leh setel slow.

A : 6t la aku ade duit aku bayar la kat ko. aku minta maaf banyak2 sbb lambat
bayar kat ko. 6t aku helo ko kalo aku ade duit.

Haaa tu la perbualan yang dengar dari meja belakang aku.. hutang rm 6 ribu..
Fuuhhh taktau la ape lelaki tu buat dengan rm 6 ribu, maybe sara anak kot.
Ape yg aku dapat dr perbualan diorang tu, jangan la hutang kalo x mampu bayar.
Aku pon penah hutang dan korang pon mesti penah gak kan ?
mesti korang tau camana resah diri kite bile dalam keadaan berhutang..

Dengan membe2 aku x kisah sangat asalkan jangan melampau je hutang
dengan aku.. Aku sendiri pon skang cube untuk elak drpd brhutang.
Bukan ape, takot nnt makan diri sendiri je dengan hutang tu..
so mari la ambil iktibar dr post ni... salam :)

~ Baca Selanjutnya ~

Khamis, 14 Oktober 2010

Luahan

Aku tau la Aku ni TAK baek

Suke cakap lepas kalau ade bende tak suke

Kurang bercakap

Kurang bergaul

Reunion tak pernah hadir

Kwn ajak jumpe tak pernah nak keluar

Orang yang tak kenal aku memang akan cakap aku sombong

Tapi aku x kisah pon ape orang cakap

Ni adalah aku, diri aku, personaliti aku, tabiat aku

Aku tak pernah paksa untuk suke aku

So sape yang tak tahan dengan aku sile la jauhkan diri dari aku

Kejauhan anda amat saya hargai :)
~ Baca Selanjutnya ~

Selasa, 12 Oktober 2010

Hari ini

salam.. post kali ni saje na bagitau kebosanan,
kekecewaan dan kegembiraan dalam idup aku.
oh sebelum aku citer sume tu, aku ade edit address
blog aku dr aku-freaky-falcon kepada
aku-freaky... tapi bile aku test, follower da takleh
masok kt blog aku so aku tuka balek kepada
address asal dan harap2 da ok

so pasal kebosanan yang dihadapi sekarang ni,
aku memang bosan sebab takde ape nak buat sekarang ni.
tadi masa g kelas titas, bile da sampai kat pintu ternampak
notis yang menyatakan kelas hari ni tidak ade... aku sangat ]
bersyukur kerana kelas titas dibatalkan.. sumpah tak suke titas.

Tu pasal kebosanan, skang pulak pasal kekecewaan.
hehe bukan kecewa ape pon.. kecewa sbb aku tak dapat
nak download ubuntu yang paling latest iaitu
ubuntu 10.10 yg keluar pada 10.10.2010
Tapi aku x dapat nak donlod sebab
ym, skype n browser aku kene sentiasa online.. kalo teruskan
donlod, maka ym , skype n browser akan jd slow...

Bile sampai bab kegembiraan plak.. hehehe
tade ape lg yang menggembirakan aku selaen die..
yer die.. die kekasihku yang disayangi :D ..
ehem aku gembire kerana sepanjang kenal dengan die,
kami x penah putus untuk sms walaupon 1 hari ...
tiap masa duk sms patu call patu jumpe dan yg ajaibnye
idea untuk berbual sentiasa ade walaupon kadang2 aku
ketandusan idea gak tpi tu kejap je :)

hehe tu je post untuk kali ni.. see ya next time... salam
~ Baca Selanjutnya ~

Jumaat, 8 Oktober 2010

Tak tau

salam.. da agak lama x update post yang terbaru
kat blog ni.. kebelakangan ni bz sket sbb mggu ni
ade 2 test manakala mggu depan plak ade lab test..
adoi penat penat :)

Pada masa yang sama, aku cube abiskan masa bersama
kecomelan di wang ulu dan di kangar...
lepas je abis test yang kedua pada hari rabu, terus pergi ke
wang ulu untuk luangkn masa bersama die..

Sudah hampir 2 mggu kami tidak brjumpa dan bile jumpe
kami manfaatkan masa brsama kami ..
sekarang da ade di kg wai dan cuaca agak panas sehinggakan
aku yang mengantuk tidak dapat tdo dengan aman dan damai.

masa dekat wang ulu dapat tdo dengan aman plak + sejok.
kenape la kg wai ini sangat panas :(
aku nak tdo, nak rehat, kepalada da berdenyut kepanasan.
even mandi pon akan jd panas dalam masa yang singkat.
adoii setakat ni dulu post kali ni.. mao sejokkan diri..

oh ye terima kasih to my sweety kekasih kerana sudi bg
pinjam buku Twilight Saga : Breaking Dawn
I will finish my reading very soon :)




~ Baca Selanjutnya ~

Ahad, 3 Oktober 2010

3 oktober

salam dan haii.. hari ni da 3 oktober 2010
dan hari ahad... sedar x sedar da lebih 4 bulan
aku dan ernie musliana bercinta.. wawawawa
4 bulan yang sangat bermakna dan dipenuhi dengan
kenangan2 yang tidak dapat dilupakan...
Semua yang brsama dengan die sangat indah :)

lepas 4 bulan, 5 bulan , 6 bulan, bulan-bulan dan
insyaAllah berkekalan :)
Hurrmm sebenanrnye hari ni ade test titas.. ape tu titas ?
TITAS = Tamadun Ini Tersangatlah Aku Serabot...
hahaha tade la, maksud asal adalah Tamadun Islam dan
Tamadun Asia...

test titas td tade la susah sangat sbb objektif
dan salah betol jep... so jawab dalam setengah jam
da siap dan terus balek ke kediaman...

dan skang aku duk atas katil untuk rehat jap..
jap lg na stdy math pulak sbb esok ade test math lakk..
adoiii mggu ni test math ade 2.. wish me luck k ?
mau rehat dulu.. tata n salam

~ Baca Selanjutnya ~