Rabu, 29 Jun 2016

Aku Dan Bisnes Kecilan

[ Post ni ditaip pada hari Isnin, 20 June 2016, tapi aku lupa nak publish. Anggap je la hari ni sebagai Isnin bila baca post ni ye. hahaha ]


Hari ni adalah hari Isnin. Mesti korang ingat Isnin aku agak hambar macam korang kan ? Sebenarnya tak hambar macam minggu lepas sebab semalam aku berjaya siapkan order pelanggan Detik Instax dengan cepat. Haha. Dari tengah hari semalam lagi aku pulun edit beratus gambar dan petang lepas asar terus print, dan malam wife bru potong gambar kemudian masuk dalam sampul surat.

Nasib baik aku letak limit siapa yang bayar sebelum 5 petang, akan join postage isnin. Kalau tak letak limit, lepas buka puasa pun ada yang baru bayar untuk 150+ gambar. Memang nangis ah nak siapkan lagi 150 gambar dalam 1 malam.

Tapi tu la ramai pelanggan tak faham. Bayar hari ni dan esok diorang terus nak postage. Kalo 8 orang bayar serentak dalam 1 malam dan sorang tu bagi 100 gambar, boleh mati aku nak edit dan potong 800 gambar dalam 1 malam tauuuu.

Ehh banyak pulak aku komplen dalam post ni. Bukan nak mengeluh sangat cuma aku buat bisnes ni pun sekadar part time je tapi tak sangka pulak sambutan agak bagus sampaikan aku tak cukup masa nak siapkan semua benda ditambah lagi aku pulak ada kerja tetap yang masuk ikut shif.

Ok lah aku nak stop menulis nanti banyak sangat pulak komplen tak bagus pulak. 

Sekian...


~ Baca Selanjutnya ~

Khamis, 23 Jun 2016

Me and Waifu Vs The World Part 1

1) * Wife tengah drive 150 km/h *

Aku : Slow down, Alphard depan tu laju semacam mungkin dia akan masuk lorong kanan x bagi signal.

* Alphard tadi terus masuk lorong kanan x bagi signal *

Wife : Holy Shit... main masuk je. Nape ade orang bangang macam ni bang ?

Aku : Bese la ramai yang bawak kereta besar memang camni.



2) * Aku drive lorong kanan. Depan aku ada kereta slow tak reti bagi laluan tak nak gerak ke kiri.*

Wife : Kiri clear. Potong kiri je kereta depan ni tak reti bagi laluan.

* Aku pun potong kiri.

Wife dan Aku : Nak duk lorong kanan tapi bawak slow. Tah pape... *sambil jeling kereta belah kanan.

Sekian...

~ Baca Selanjutnya ~

Sabtu, 18 Jun 2016

Makan Waffle Grid & Go

Semalam pergi Oyu, I mean One Utama. Pergi sana semata-mata nak makan waffle je. Bukan nak shopping raya, bukan nak cuci mata tapi makan waffle je hokayyy. Macam la tempat lain takde jual waffle kan ? Pada hal bersepah je mall lain jual bende alah ni.

Tapi aku dengan wife taknak pergi tempat lain... Nak jugak pergi Oyu walaupun bapak susah nak cari parking dalam tu. Nak sangat-sangat pergi sana sebab first time kitorang makan kat situ, terus jatuh hati pada rasa waffle. 

Booth Waffle Grid & Go tu dekat aras 5, sekali dengan panggung wayang GSC. Aku order yang waffle signature chocolate dan wife pulak order creamy hokkaido. Jumlah 2 waffle tu RM 14.



Sementara duk tunggu waffle tu masak, ambil gambar dulu.


Lepas siap waffle tu, aku dan wife pergi jalan-jalan dan akhirnya cari bangku untuk makan.


Waffle Signature Chocolate

Lepas habis makan, kitorang jalan ke kedai buku Popular. Wife beli 3 buku dan aku tak beli pape pun sebab buku yang beli kat Big Bad Wolf pun tak habis baca lagi. 


Pukul 10:30 malam keluar dari Oyu dan pergi ke kedai makan Murni di Seksyen 7 Shah Alam. Aku order Jiken Chop dan wife tak order pape pun, kenyang katanya. Dalam pukul 11 malam lebih camtu selesai makan terus balik rumah untuk rehat.

Sekian.

~ Baca Selanjutnya ~

Khamis, 16 Jun 2016

Khamis Yang Hambar Dan Penat

Aku tengah mengantuk sebenarnya. Tiap hari isnin dan khamis memang aku jadi mengantuk giler masa kerja kat ofis sebab semalam tidur tak berapa nak cukup siapkan order customer Detik Instax. Nak buat macam mana kebanyakan dari diorang order dan bayar sehari sebelum pos.


Kalau ramai yang bayar awal mungkin aku sempat siapkan dengan cepat dan tidur dengan secukupnya. 

Huurrmm aku nak merungut lebih-lebih kat sini pun tak bagus jugak sebab ni adalah rezeki yang Allah bagi. Kang kalau banyak sangat merungut nanti takde order langsung baru la nak menyesal.

Alang-alang rezeki tengah mengalir masuk ni, aku kena go on je la walaupun badan dan otak jadi penat sikit. Itu belum lagi ambil kira rancangan aku yang pending dan tak tahu bila nak buat. 

Plannya aku nak up satu website atau blog dengan domain Detik Instax dot com. Fungsi website tu lebih kepada promosi gambar yang aku sedang buat ni tapi dalam masa yang sama ada blog post contohnya kalau aku dan wife pergi kenduri dan ambil beberapa gambar, aku akan print dan tulis blog post kat website tu.

Selain tu segala info mengenai ukuran gambar, senarai pakej, promosi dan contoh-contoh gambar mengikut pakej aku akan letak kat website tu jugak supaya mudah customer untuk rujuk nanti. 

Sejauh mana berkesan cara tu aku sendiri tak pasti lagi tapi disebabkan aku suka mencuba jadi aku akan proceed je dulu dan tengok hasilnya nanti. Kiranya ni try and error je la.

Sekarang ni aku tengah cari masa yang sesuai dan mood yang baik untuk bangunkan website tu. Aku expect mungkin lepas Raya Aidilfitri nanti kot memandangkan bulan puasa ni aku memang penat sangat.

Sekian. Nak rehat dan tidur awal malam ni. 

~ Baca Selanjutnya ~

Selasa, 14 Jun 2016

Pancit Lagi

Hari tu 21 Mei 2016 masa aku keluar rumah nak pergi kerja, tiba-tiba nampak tayar kereta aku pancit kat bahagian kiri belakang. Bengang jugak la rasa hati aku sebab 3 tahun aku drive ni kali pertama tayar kereta pancit. Last sekali pergi kerja hari tu bawak kereta wife dengan perasaan bengang sepanjang jalan.



Bila bawak pergi kedai tayar, rupanya ada paku yang melekat kat tayar. Hairan bin ajaib betol. Rasanya aku tak ada parking pun kat tempat yang tak sesuai. Takkan tayar kena paku masa atas jalan pulak kan ??? Giler ape lahai atas jalan raya ada paku.

Ok tu cerita 3 minggu lepas, hari ni masa aku nak pergi kerja awal pagi tadi ada perasan tayar macam kurang angin. Bila picit tayar masih lagi keras dan aku tak suspect apa pun jadi bawak pergi kerja macam biasa.

Pukul 4 petang lepas keluar pejabat tengok tayar aku dah lain macam kempis tu tapi takde la teruk masa kena mula-mula hari tu. Aku pun bawak kereta pergi kedai tayar dan suruh diorang cek sementara kedai masih lagi buka.

Dah sampai kedai abang mekanik ni cakap ada paku kecil melekat kat tayar. Paku tu memang kecik giler macam paku yang orang guna nak ketuk plywood. Tah macam mana paku kecik tu melekat kat tayar kereta pun aku tak tahu. Lepas tampal dengan harga RM 5 baru rasa lega drive dan terus balik rumah.

p/s : 2 tayar kena paku dalam masa sebulan.... damn

Sekian.

~ Baca Selanjutnya ~

Jumaat, 3 Jun 2016

Komen Cerita Teenage Mutant Ninja Turtle Out of The Shadows

Komen Cerita Teenage Mutant Ninja Turtle Out of The Shadows mengandungi spoiler dan siapa yang masih belum tengok cerita ni dinasihatkan agar jangan baca blog post ini. Aku baru je habis tengok cerita ni kat GSC Setia Alam dan berikut adalah komen mengikut pendapat dan citarasa aku sendiri.


Permulaan

Permulaan cerita menunjukkan kesemua 4 watak ninja turtle yang cuba melawan pihak jahat daripada membebaskan penjenayah paling jahat di dunia iaitu Shredder. Shredder berjaya dilarikan dengan menggunakan teknologi teleport dan teknologi ini merupakan aspek dalam menggerakkan plot cerita ini dari awal hingga akhir.

Pertengahan

Pertengahan cerita ni agak membosankan. Aku sendiri tak ingat berapa kali aku menguap masa tengok tadi. Pertengahan ni hanya menceritakan bagaimana ninja turtle cuba untuk menghalang pengikut Shredder daripada melengkapkan senjata teleport.

Akhir

Fight yang last sekali antara ninja turtle dengan Krang. Siapa krang tu ? yang tu korang kena tengok sendiri. Cara ninja turtle lawan agak biasa dan tiada aksi yang menarik dan memeranjatkan sepanjang bahagian akhir cerita ini.

Untuk cerita ini aku hanya mampu bagi 3 bintang dari 5 bintang. Kalau ikutkan plot dan aksi, hanya 2.5 bintang tapi nasib baik ada diselitkan unsur lawak yang mampu buatkan satu panggung gelak ketawa termasuk aku. Bagi aku yang paling tak best adalah disebabkan ninja turtle dan watak jahat terlalu jelas nampak sebagai CGI.

Sekian.

~ Baca Selanjutnya ~