Isnin, 29 September 2014

Stress Gangguan Waktu Tidur

Sejak beberapa bulan lepas bila jadual kerja aku banyak kepada shift petang dan juga malam, aku mengalami gangguan waktu tidur. Kalau aku kerja petang dan balik pukul 12 tengah malam, aku tak dapat terus tidur bila sampai rumah.

Tak tahu kenapa dan bila aku cuba paksa jugak, aku hanya mampu tidur dalam masa 3 jam saje dan bangun dalam pukul 3 atau 4 pagi.

Pastu kalau dah terjaga pukul 3 atau 4 pagi, memang tak dapat sambung tidur balik. Kena berjaga sampai lepas subuh atau lepas sarapan dalam pukul 9 pagi baru rasa mengantuk datang balik. Jadi kat situ la stress aku datang.

Kalau boleh dan sebolehnya aku terus nak tidur lepas habis kerja dan bangun awal dalam pukul 6:30 pagi baru la rasa normal sikit sebagai manusia.

Masa zaman belajar pernah dan banyak kali jugak kena gangguan waktu tidur disebabkan banyak main game dan layan movie. Hahaha orang lain masuk universiti tak dapat tidur sebab duk belajar tapi aku duk sibuk main game.

Tapi semua tu boleh dibetulkan kembali dalam masa sehari or dua hari dan lepas tu boleh tidur balik macam normal.

Mungkin sebab beberapa bulan ni dah terlalu biasa sangat kerja petang dan malam sampai susah nak betulkan balik waktu tidur. Apa pun aku masih mencuba untuk betulkan keadaan ni. Mungkin perlu cuba dalam seminggu atau 2 minggu untuk betulkan balik masalah ni.


Khusyuk kerja la tu kononnya ?

p/s : Kerja takde masalah. enjoy je. cuma waktu tidur je terganggu.

~ Baca Selanjutnya ~

Jumaat, 26 September 2014

Mencuba KFC Chicken Chop Combo

Malam tadi masa tengok tv aku ade nampak iklan KFC Chicken Chop Combo dan masa tu terus rasa nak cuba tapi sayangnya aku baru je lepas makan so tak dapat la pergi terus ke kfc. Jadi dalam tengah malam dalam pukul 1 pagi aku jadi lapar sangat dan masa tengah duk wasap dengan kawan, dia cadangkan kfc pastu baru aku teringat balik kat iklan yang aku tengok kat tv tadi.

Dalam pukul 2 pagi camtu lepas dah siap-siap bersama perut yang lapar, aku gigihkan diri untuk pandu ke kfc 24 jam yang terdekat. Kalau dekat rumah aku ni yang paling hampir adalah KFC Desa Pandan yang mana jaraknya hanya 4 km je.

Drive punya drive sambil explore jalan sebab aku tak pernah pergi pun kawasan Desa Pandan tu tapi nasib baik jumpa jugak kfc tanpa sesat jalan. haha

Sampai je tengok menu ade 2 pilihan. Combo A dan Combo B :



Fikir punye fikir last sekali aku amik yang Combo B sekali dengan nasi tu sebab aku dah lapar sangat. Combo A tu pulak ade fries tapi aku yang tak rasa nak makan fries tadi. Oh ye aku beli bungkus je sebab malas nak makan sorang kat situ walaupun x de orang pun yang makan masa aku tengah beli.

Sampai je rumah terus bukak dan nampak makanan aku yang cantik tu. Komen aku, ayam takde besar sangat dan takde kecik. Lebih kurang standard chiken chop kat kedai lain saiznya tapi yang aku suka adalah black pepper shiitake mushrooms tu.


JOM BACA : Bagaimana Mengawal Perbelanjaan Harian


Memang gooding dan sangat masyuk apabila ditabur di atas ayam dan terus masuk ke dalam mulut. huummpphhh. Rasa ayam ranggup pastu shiitake mushroom masin sikit tapi cukup lemak berkrim.

Bagi aku menu ni agak sedap dan lagipun aku tengah makan masa tengah lapar. Jadi faham-faham la kalau lapar semua jadi sedap. Jangan lupa cuba tau.
~ Baca Selanjutnya ~

Khamis, 25 September 2014

Perlu Ke Mencuci Kereta

Kalau tanya aku la kan... aku cuci kereta setiap minggu. Tak kira dah perlu ke tak perlu janji cukup seminggu terus bawak kereta pergi carwash dan wajib cuci luaran dan dalaman. Takkan nak kasi luar je berkilauan tapi kat dalam kotor pulak kan ? Dalam tu kene la vakuum mane yang patut pastu lap dashboard biar hilang debu kotoran.

So seminggu sekali cuci kereta ni memang dah tahap hardcore mak aku cakap. Tapi rupanya ade yang lagi hardcore dari aku. Abang kat carwash kate ade seorang pelanggan tu bawak kereta dia untuk dicuci setiap 4 hari. Yang tu lagi dasyat sampai boleh gelar tahap Insane.


Kad cuci kereta minggu lepas.

Tempat yang aku cuci kereta ni ade pakej cuci 6 kali dan percuma untuk kali ke 7. Tu yang aku duk syok sangat pi hantar tiap minggu. Masuk ni dah kad yang ke 2 kalau tak silap aku dan minggu ni baru nak guna kad baru yang ke 3. 

Selain cuci dalam dan luar, ade jugak servis lain disediakan macam water wax untuk kasi nampak kereta lagi bersinar berserta memberi perlindungan kepada body kereta. Yang tu kene tambah extra rm 10 untuk buat water wax tapi aku tak pernah buat pun sebab tiap kali balik kampung sebulan atau 2 bulan sekali, aku akan sapu wax sendiri kereta kat kampung baru rasa lagi puas hati. Lagipun wax ni tak perlu buat selalu, cukup 3 atau 4 bulan sekali tapi kalau sayang kat kereta dan nak kasi nampak berkilauan sapu la wax sebulan sekali baru uummpphhhh !!!

Korang pulak cuci kereta bila ? share la sket.

p/s : Esok bawak kereta g cuci lagi. yeh yeh.


~ Baca Selanjutnya ~

Rabu, 24 September 2014

Hobi Baru - Memandu

Selain daripada main game kat komputer selama 3 jam sehari, aku ada hobi baru sejak 2 bulan lepas yang aku x beritahu kat sape-sape pun. Even kat gf pun aku x beritahu. Hobi baru aku adalah memandu.

Bagi sesetengah orang memandu hanya perlu bila nak pergi dari tempat A ke tempat B tapi aku dah buat drive ni sebagai hobi bila takde ape nak dibuat. Macam perokok, bila diorang bosan diorg akan hisap rokok. Sama macam diorang cumanya aku just bawak kereta je dan tak merokok.

Benda ni jadi disebabkan beberapa bulan lepas jadual shif kerja aku buatkan aku terpaksa kerja petang dari pukul 3 petang hingga 12 tengah malam. Jadi aku dapati sangat syok giler bila drive waktu tengah malam lepas habis kerja kerana sejuk dan yang paling penting jalan tak sibuk macam siang hari.

Tapi lepas tu aku tak drive 12 tengah malam sebab walaupun kereta di jalan raya dah banyak kurang tapi masih boleh consider sibuk jugak la. So satu hari aku decide untuk test drive pukul 2 pagi.

Hasilnya memang seronok giler kambing sebab jalan agak lancar dan hanya ada beberapa buah kereta saja. Mulanya aku drive dari Pandan Indah ke area Cheras pastu pusing balik buat sampai 2 pusingan.

Lepas 2 hari aku jadi bosan dengan jalan tu. Aku sendiri pun tak tahu kenapa. So lepas study pasal map dan jalan raya KL dan Selangor, aku test pulak drive dari Pandan Indah ke Sungai Buloh sepanjang 35 km. Hasilnya memang terbaik beroooo.

 Syok giler wei.Tiap kali drive mesti akan buat 2 pusingan. Ade masa tu aku gila sampai buat 4 pusingan sampai minyak pon hampir nak kering. hahaha.

Pandan Indah - Valencia, Sungai Buloh - MRR2

Sekarang dalam seminggu paling kurang aku akan keluar drive sebanyak 3 kali. Semuanya pukul 2 pagi. Bawak tak laju pon dalam 100 - 110 je, kalau nak rilek lagi ade bawak 80km/j sambil makan angin pastu stop kat stesen minyak or tepi jalan sambil tengok jalan raya jap pastu sambung balik drive.

p/s : Kalau shif kerja tukar pagi x dapat la drive malam nanti. adusss
~ Baca Selanjutnya ~

Jumaat, 19 September 2014

A Strong Woman

Me : Mum, I want to get married.

Mum : Really ? With who ? I got many friends who has beautiful daughter. I can introduce you to them.

Me : Come on mum. There's no way they want to get married with a stranger like me.

Mum : I will tell them that you got a stable job and own a car. Of course they want a guy who establish something in his life.

Me : I don't want a woman who accept me because I establish something. She won't stand beside me when I lost everything. I'm searching for a strong woman that will be part of my struggle, survive it, and succeed together.

Mum : .............


p/s : Sorry for bad english.

~ Baca Selanjutnya ~

Khamis, 18 September 2014

Balik Kampung Sempena Hari Raya AidilAdha


Sebenarnya sekarang ni aku tak sabar menunggu kedatangan hari raya aidiladha ataupun dengan nama lainnya hari raya haji. Sebab tak sabarnya adalah nak balik ke kampung halaman di Besut, Terengganu. Kali terakhir aku balik masa hari raya aidil fitri hari tu. Lama tu, nak masuk 2 bulan dah tak balik kampung.

Dulu masa belajar rilek je 4 bulan tak balik kampung. Masuk zaman kerja, sebulan tak balik kampung dah rasa macam tak best. Sebenarnya bukan ada benda yang menarik sangat pun kat kampung tapi kalau nak bandingkan dengan Ampang, baik aku balik kampung.

At least dapat tenangkan jiwa tengok pantai sambil makan keropok lekor dan yang paling penting dapat tengok anak sedara aku yang umurnya akan mencecah 1 tahun pada bulan November nanti. Nah gambar dia aku belanja. Comel wooooooo


Comel kan ? Nanti anak aku lagi comel dari ni. haha itupun lepas aku kahwin nanti la tapi buat masa ni tak tahu lagi bila nak kawin.

Jauh pulak aku lari topik sampai masuk bab kahwin. Ape pun yang paling aku suka pasal raya haji ni adalah makan daging korban. Area pantai timur iaitu Terengganu & Kelantan memang meriah menjelang hari raya haji. Syok dapat makan daging goreng, sup daging, sup tulang, dan jugak daging bakar. Fuuhhh meleleh.



~ Baca Selanjutnya ~

Selasa, 16 September 2014

Mengintai Perodua Axia

Petang semalam masa on the way pergi kerja aku ada lalu kat pusat jualan Perodua area Ampang Point. Mula-mula tu tak perasan sangat bila dua kali pandang baru perasan bahawa kereta baru keluaran Perodua iaitu Axia dah ada ditayangkan kat bahagian luar Perodua. So bila dah sampai ofis, aku ajak la officemate sama-sama pergi mengintai perodua axia bila keluar makan malam nanti.

Tepat 8:30 malam aku dan seorang officemate keluar dengan penuh semangat nak pergi makan sambil tengok kereta axia. Bila sampai je kat Perodua, aku tengok ramai jugak orang kat sana. Ada yang ambil gambar, ade yang cuba pusing 1 kereta tengok bahagian dalaman dan luaran, ada yang cuba duduk kat dalam nak ambil feeling drive. 



Gambar atas menunjukkan Axia Advance warna merah dan kuning dan harganya sekitar RM 42K. Gambar ke 2 pula menunjukkan Axia SE warna putih dan harganya aku tak berapa pasti, mungkin dalam RM 38K kalau tak silap. Manakala ada satu lagi Axia yang berwarna hijau tapi aku tak sempat ambil gambar.

Jujurnya aku suka warna merah sebab nampak menawan. Lagipun warna putih dan kuning dah ada pada model Myvi. Tapi itu dari segi warna, dari segi harga pula perbezaan antara lowest spec dan highest spec hampir mencecah RM 20k.

Apa pun bagi yang berminat untuk tahu dengan lebih lanjut boleh la kunjungi ke Perodua yang terdekat dengan kawasan korang. Kena test drive dulu baru tahu best ke tidak. Buat masa ni aku tak sempat test drive lagi. Jangan lupa share perasaan korang kat komen bila dah test drive kereta ni. 
~ Baca Selanjutnya ~

Isnin, 15 September 2014

Proton Iriz vs Perodua Myvi

Semalam ada benda yang agak menarik berlaku apabila Tun Dr Mahathir ada memandu kereta keluaran terbaru dari Proton iaitu Proton Iriz di Kuala Lumpur 10 hari sebelum pelancaran rasmi pada 25 September nanti. Model terbaru Proton ini dikatakan lebih besar, lebih panjang dan lebih lebar saiznya berbanding pesaing utamanya iaitu Perodua Myvi. Apa pun mari kita tengok dulu beberapa gambar yang diambil dari laman web Paul Tan yang menunjukkan dengan jelas kereta terbaru Proton ini.

























Menarik giler kan ? Kalau ikut taste aku, bahagian belakang kereta ni memang nampak style dan aku suka rekaan keseluruhan terutama sekali lampu hadapan. Setakat ni, maklumat mengenai harga bagi kereta terbaru Proton bermula pada RM 42,4387 bagi model 1.3 Standard Manual dan RM 59,888 bagi model 1.6 Premium Manual dan RM 62,888 bagi model CVT.


JOM BACA : Mencuba KFC Chicken Chop Combo 


Kalau kita tengok pada harga bagi model ini, memang dah sangat jelas bahawa Proton Iriz ini akan bersaing dengan Perodua Myvi yang berada dalam linkungan harga yang tidak jauh bezanya. Persoalannya mampukah model terbaru proton ini memberi saingan yang hebat bukan saja dari segi angka jualan malah juga dari segi keselesaaan dan juga kualiti pesaing terdekat ? Yang tu sama-sama kita akan saksikan pada masa hadapan.

>> Sumber gambar <<<

~ Baca Selanjutnya ~

Ahad, 14 September 2014

Kehidupan Baru Di Ampang

 
Sebenarnya takde la baru sangat sebab aku dah menginap di Ampang selama 9 bulan tapi tak boleh kata lama jugak sebab tak sampai setahun lagi tinggal kat sini. Macam keling pulak aku cakap ni. Apa pun aku tinggal kat Ampang sebab tempat kerja memang kat bandar ni pastu rumah ke ofis pun dalam 4 km je.

Dekat je kan ofis dan tempat tinggal aku ? Takkan ofis di Ampang, tapi nak tinggal di Subang pulak kan ? Baik aku cari tempat tinggal yang dekat supaya mudah nak pergi kerja memandangkan aku pergi kerja dengan memandu jadi tak perlu redah jalan jem lama sangat.

Kawasan Ampang aku tak rasa janggal sangat sebab aku pernah praktikal di sini selama 3 bulan pada tahun 2012. Jadi tahu la serba sedikit jalan-jalan utama dan kawasan yang menarik kat sini. Cuma aku je malas nak selongkar lagi selok belok kawasan kat sini.

Cukup sekadar tahu tempat kerja, masjid, kedai-kedai makan yang best, tempat shopping, tempat lepak, dan paling penting port cuci mata. hahaha.

Sebab utama aku malas nak selongkar kawasan ampang ni adalah jalan yang jem. Tapi kalau mood rajin aku datang selalu jugak lepas habis shif pukul 12 tengah malam, terus drive pusing-pusing tengok kawasan.

Kira ok la sbb tengah malam jalan raya tak sibuk macam siang hari jadi seronok jugak la kenal kawasan. Ok tu je setakat ni. Next punye next entry aku akan cerita kalau aku ada pergi melawat tempat yang best. Kalau ade la. KALAU.


~ Baca Selanjutnya ~

Jobless Kepada Berkerja

Dari bulan 6 waktu habis belajar sampai bulan 9 tahun lepas, aku berada dalam status jobless berjaya. Masa tu ade la jugak cari kerja tapi takde bersemangat pon sebab baru habis belajar dan memang ingat nak bersantai dulu beberapa bulan sebelum masuk alam kerja.

Kemudian bulan 9 aku graduasi. Kalau tak silap tarikhnya 21/9/2013 kot, aku telah selamat grad sebagai graduan kejuruteraan rangkaian komputer dari Universiti Malaysia Perlis. Haaa ni gambar aku masa grad bulan 9 tahun lepas. Hensem kan ? kakaka


Lepas je grad sampai hujung bulan 10 masih lagi dalam mood honeymoon dengan diri sendiri sampai la mak kat rumah pon dah bising suruh aku cari kerja bersungguh sikit.

Bila Mak pon dah bising jadi aku pon mulakan pencarian kerja melalui internet. Banyak jugak minta tapi yang balasnye sangat sikit tak sampai 7 pon. 3 tawaran temuduga aku tolak sebab deskripsi kerja macam tak berapa kena dengan bidang aku walaupun ade la sikit yang berkaitan.

Lagi 3 tawaran aku buat keputusan hadiri temuduga. 2 tempat di shah alam dan 1 tempat di Ampang.

Selang beberapa minggu lepas hadir temuduga ( dalam 2 minggu kalau tak silap ), aku dapat call ditawarkan untuk berkerja di salah satu syarikat di Ampang. Masa tu syukur sangat-sangat dapat tawaran kerja dan terus je terima tanpa fikir panjang sebab aku sendiri pun tak sangka akan dapat.

Jadinya pada 17 Disember 2013, aku secara rasminya tanda tangan dokumen dengan syarikat tersebut dan bermula cerita baru dalam hidup aku. Cerita zaman belajar tak sama dengan zaman kerja. Nanti aku cerita lagi ye.


~ Baca Selanjutnya ~

Setahun Dua Bulan Lenyapkan Diri


Salam. Sedar tak sedar rupanya dah lebih setahun dua bulan aku biarkan blog ni terabai. Last post aku adalah pada 11 Julai 2013 iaitu hari kedua menyambut bulan Ramadhan. Hari ketiga dan seterusnya dah tak ada isi nak tulis sebab penat sangat puasa ( alasan je lebih. ). Lepas puasa sibuk beraya sakan di aidilfitri pulak and then and then jalan-jalan menikmati cuti sambil mencari kerja.

Ahhh kalau alasan tak update blog memang bersepah aku boleh bagi sampai tak larat nak menulis. Tak tahu kenapa dalam minggu ni terdetik di hati aku untuk datang jenguk blog sendiri. Mungkin sebab dah lama sangat tinggal sampai rasa sunyi tak ada tempat untuk meluah sesuatu.

Kehidupan aku dalam setahun dua bulan ni pun bukan baik sangat, ada yang baik tapi part tu akan diceritakan dalam entry akan datang.

Ok la untuk permulaan kembalinya blogging setelah setahun dua bulan ni, aku tak nak tulis panjang sangat. Nanti kalau tulis panjang lain kali takde idea plak. Jadi aku cuba buatkan secara berperingkat supaya akan sentiasa ade benda untuk diceritakan dalam blog ni.

~ Baca Selanjutnya ~