Rabu, 13 Februari 2013

Rumusan Keyword Untuk Minggu Ini

Rasanya dah cukup lama aku tak review mengenai keyword yang masuk ke blog Firdaus Life ni. Lagipun benda macam ni bukan penting pun kepada blog aku kerana bukan menumpukan kepada Search Engine Optimization ( seo ). Kalau main seo baru la nak kena sentiasa pantau keyword yang masuk ke blog. 

Sebenarnya sejak dua tiga empat dan lima hari ni trafik yang masuk ke blog nampak agak menarik dan aku pun menjadi tertanya-tanya mengenai apa yang dicari oleh pengunjung yang masuk ke blog ini. Jadi dengan penuh tanda tanya aku pun melihat statistik keyword yang masuk ke blog ni atau dengan ringkasnya bermaksud hasil carian yang datang ke blog aku yang hensem.


Hahahahaha terkejut ? aku lagi terkejut cik abang akak oi. Kalau tengok yang paling atas tu kita dapat faham bahawa ramai pembaca cerita lucah masuk ke blog ni. Alamak sory la peminat cerita lucah sekalian kerana aku takde post macam tu. Aku pun hairan kerana aku dah lama buang post yang mengarut sejak setahun yang lepas dan link-link tak berguna semua aku dah inform kepada saudara Google supaya dibuang dari index.

Satu lagi keyword yang mengejutkan aku adalah babi.blogtak tu. Ape benda tu ? Setahu aku la kan, aku tak pernah pun mention mana-mana perkataan macam tu dalam blog ni.  Entah ape la yang diorang ni cari aku sendiri pun tak tahu. 

Secara keseluruhan beberapa keyword yang aku target seperti one piece, awek cun, dan juga definisi coklat ( kek coklat ) ada mengena dalam usaha menarik pengunjung. One Piece tu kalau push sikit lagi banyak trafik boleh masuk sebab peminat manga yang ramai dari seluruh dunia tapi aku jadi malas nak buat review pada setiap minggu apabila episod baru dikeluarkan.

~ Baca Selanjutnya ~

Ahad, 10 Februari 2013

Hajat tercapai di kenduri kahwin

Petang tadi aku dengan gembira dan excited melampau-lampau menghadiri kenduri kahwin sepupu. Tapi aku gembira terkinja-kinja bukan sebab kahwin sepupu, sebaliknya seronok sebab dapat makan daging gulai kat kenduri. Dah lama ceq mengidam nak makan gulai kawah / gulai kenduri kahwin sejak bulan 8 tahun lepas lagi tau. Akhirnya hari ni dapat juga makan. Itu pun mujur ada sepupu kahwin. Kalau x memang x berkesempatan la nak menjamah menu tu.

Apa yang sedap sangat gulai kat kenduri kahwin tu ? Ahaaa kalau area pantai barat aku x tau la korang menu apa bila kenduri kahwin tapi belah pantai timur ni kalau xde gulai kawah memang tak sah. Rasa dia memang cukup ummpphhh tapi tak boleh makan banyak sangat sebab kolesterol tinggi. Tapi rasanya petang tadi agak banyak jugak la aku makan. Takpe makan beberapa bulan sekali je, bukan selalu pun. Lepas makan, hilangkan dahaga dengan air sirap pulak. Ahaaa waktu kenduri la satu-satunya detik dimana air sirap menjadi sangat sedap. Aku pun tak tahu kenape tapi memang sedap pun air sirap kat kenduri kahwin.

Lusa akan ada kenduri belah rumah pengantin lelaki pulak. Lagi sekali akan berpeluang makan gulai daging. Jemu ? Nak jemu apenye sebab aku dah lama x makan tu. Susah kot nak jemu sebab kenduri ni bukan ada tiap hari. Paling kerap pun 2 bulan sekali. Dalam 2 bulan sekali ni la nak makan kaw-kaw sikit. Aku kalau bab makan memang syok sembang sampai lupa nak berenti. Ok la nak tengok tv lak. Esok rehat dan lusa kenduri lagi. Layannn

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.
~ Baca Selanjutnya ~

Sabtu, 9 Februari 2013

Kemaskini Fail Peribadi

 
Bukan selalu aku rajin Kemaskini Fail Peribadi. Ada dalam setahun sekali kot tapi kali terakhir aku buat rasanya awal tahun lepas. Cuti ni sambil kemas rumah tadi ada ternampak fail kepunyaan aku di atas rak. Aku pun ambil untuk tengok dokumen-dokumen yang ada dalam tu yang berkaitan dengan hidup aku. Boleh kata semua maklumat penting ada kat dalam tu dan kalau hilang fail ni memang mampus la aku jawabnya.

Bila diteliti setiap helaian, tiada apa yang dapat aku tambah ke dalam fail peribadi ni. Semua sijil penyertaan atau penghargaan ada di kampus buat masa sekarang dan mungkin akan update kembali fail peribadi ni lepas tamat pengajian pada bulan Jun tahun ini. Dalam fail ni bukan saja ada maklumat atau dokumen penting malah ada juga aku selitkan sekali beberapa gambar sejak dari zaman persekolahan sehingga ke zaman matrikulasi.


Bila dah masuk universiti, dah pakai kamera digital jadi semua gambar simpan dalam pendrive je. Sebenarnya seronok bila kadang-kadang kita lihat fail peribadi. Teringat kenangan masa kecil-kecil dulu waktu mula bersekolah, tengok gred peperiksaan yang agak tak menarik, kad laporan kesihatan, dan macam-macam lagi. Semua tu jadi indah bila diingat kembali sewaktu meneliti setiap helaian yang ada dalam fail tersebut.

p/s : Bagus betul ayah yang buat fail ni. Sangat membantu bila perlukan sesuatu yang sangat penting.

~ Baca Selanjutnya ~

Rabu, 6 Februari 2013

Gebu sungguh anak kucing

Caakkk.. Miau buat ape tu ? Setiap kali aku balik cuti semester pasti ade bertambah kucing aku. Baru-baru ni pun ade bertambah sampai 5 ekor tapi dalam banyak-banyak tu aku ada suka yang seekor ni. Dia gebu je bila pegang dan tak mudah lari bila aku nak grab. Dia pun nampak macam suka kat aku siap kacau masa aku duk online lagi.

Nama dia aku tak bagi lagi sebab biasanya yang bagi nama kepada semua kucing kat rumah adalah adik aku. Tunggu dia balik cuti raya cina ni baru nak bagi nama kat kucing ni. Hehehe tah nama ape la yang ko bakal dapat nanti kucing oi. Cuti ni hanya mampu main kucing je sebab tak bawak balik game ke rumah.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.
~ Baca Selanjutnya ~

Isnin, 4 Februari 2013

Devil May Cry Game Yang Best

Devil May Cry Game Yang Best dan begitu mengasyikkan sampai sangat susah untuk berhenti bila dah mula main. Haish baru je 3 hari balik ke rumah di Besut, Terengganu dah mula rasa gian dan ketagih nak main game. Cuti semester kali ni tak bawa balik komputer berserta game di dalamnya sebab takde kenderaan nak bawa balik sekali. Biasanya balik tumpang kawan dan boleh la sumbat barang-barang lain sekali tapi kali ni terpaksa balik naik bas. Takkan nak usung komputer dalam bas pulak kan ? Risau la takut kena kebas dengan orang lain kalau bawa macam tu je.

Berbalik kepada game Devil May Cry ( DMC ) ni, ianya bukan game baru kerana keluaran pertamanya adalah pada tahun 2001 iaitu pada zaman Playstation 2 baru keluar. Kemudian disusuli dengan DMC 2, DMC 3, dan DMC 4. Tapi awal tahun 2013 baru-baru ni keluar game ini sebagai versi Reboot atau boleh kata dibuat kembali bersesuaian dengan grafik, gameplay dan juga teknologi pada zaman sekarang. Jadi aku sempat meluangkan masa beberapa jam  bermain game ini dan hasilnya agak " WOW !!! " melekat terus hadap game tu sampai susah nak berhenti.

Namun sengaja game tu tak dihabiskan dengan cepat kerana bimbang nanti kalau dah habis main tak tahu nak layan game ape lagi. Setiap hari main sikit-sikit dalam 2 atau 3 jam camtu baru la lama sikit boleh layan sementara tunggu game yang baru untuk keluar.

Devil May Cry game Yang Best


Bagi yang masih tertanya-tanya apa yang best mengenai game ini, Aku hanya boleh ceritakan serba sedikit berdasarkan apa yang aku dah main. Kalau betul-betul nak feel kena la main sendiri baru la tahu best ke tidak. First adalah gameplay itu sendiri. Gameplay agak susah dan mencabar sebagai third person ditambah lagi dengan pelbagai skill membunuh bersama combo yang gempak dan menarik untuk ditonton sewaktu kita membunuh demon. Setiap combo yang kita lakukan akan ada level atau ranking yang tersendiri dan yang paling tinggi adalah dapat level SSS yang mana timing amat penting untuk lakukan combo pada demon.

Selain combo, tidak dinafikan bahawa grafik pada game ini sangat cantik dan tidak terlalu berat seperti game yang lain. Memandangkan graphic card komputer aku pun tidak terlalu power, tapi game ini mampu run pada resolusi 1600 X 1050 dengan semua setting pada high yang mana memaksimumkan tahap grafik untuk kepuasan yang lebih masyuk. Watak hero yang dikenali sebagai Dante mengalami sedikit perubahan berbanding Devil May Cry yang lama tapi masih lagi kelihatan kuat dan mampu menewaskan musuh. Manakala musuh pula iaitu demon atau Syaitan memang kelihatan sangat hodoh gila mampu membuatkan sesiapa yang main game ni rasa nak bunuh sangat-sangat demon-demon ni semua.

Keseluruhannya game ini memang best untuk dilayan dan cukup berpuas hati apa yang berkaitan. Bila balik perlis kena sambung main lagi game ni sebab tak habis lagi. Kena habiskan secepat mungkin sebab 19 Februari ni game baru pula akan keluar iaitu Crysis 3. Syoknya main game.

~ Baca Selanjutnya ~