Jumaat, 27 Julai 2012

Playstation Portable PSP 3006 Piano Black

Terlebih dahulu aku nak ucap selamat menjalani ibadah puasa di bulan Ramadhan yang penuh keberkatan ini kepada semua umat islam di seluruh dunia :) ... Alhamdulillah nafsu makan dan minum sentiasa dapat dikawal di bulan Ramadhan sejak aku akil baligh lagi walaupun pernah alami keadaan kebulur dan sakit yang sangat teruk masa kecil-kecil dulu tapi puasa full di bulan Ramadhan tetap kena pertahankan sampai nyawa meninggalkan jasad. Itu azam yang aku sentiasa berpegang tiap kali tibanya bulan Ramadhan. ~ Pergh boleh tahan jugak ayat aku ni kan ? :P ~

Itu nafsu makan dan minum yang boleh dikawal. Yang tibe-tibe memuncak muncul sejak sebelum tibanya puasa adalah nafsu ..... Nafsu terhadap perempuan ? Eh salah. Yang tu selagi aku tak kahwin memang akan sentiasa memuncak tak kira masa. hahaha. Tapi nafsu yang sentiasa meningkat dalam diri aku sejak beberapa bulan yang lepas adalah nafsu bermain game. Tak tahu la kenapa tiba-tiba je rasa nak sangat main game sekarang. Beberapa bulan lepas ade la juga main game sebiji dua kat laptop tapi masa tu keinginan takde la nak sangat. Sekarang ni kalau boleh nak main game je kejenye.

Mungkin disebabkan aku rasa internet agak bosan dan membuatkan aku cari alternatif lain untuk luangkan masa. Nak tengok facebook dah rasa tak menarik, nak baca komik tapi keluaran latest seminggu sekali, nak baca benda lain tapi rasa takde mood nak cari. Last sekali dengan keinginan yang memuncak sangat nak main game, aku decide untuk angkat sebiji Sony Playstation Portable PSP 3006 Piano Black yang berharga RM 550 ( 16 Gb ) di Plaza Low Yat pada hari ke 2 puasa sebagai teman untuk aku main game. 

Kenapa PSP 3006 ? Kenapa bukan PS2 / PS3 / PS Vita ?

Playstation 2 dan 3 ? memang tu pun yang aku nak angkat asalnya tapi last sekali jawapan aku adalah.. Nope ! Sebabnya aku tak suka main game 2 orang. Ha ha jahat kan ? Memang aku tak suka pun main multiplayer ni. Tengah syok duk main game yang boleh main 2 player kang ade gak orang datang duk sebelah kate nak join jugak. Kalau guna PSP takdenye kate nak main berdua melainkan pengguna PSP yang lain jugak tapi yang macam tu senang je nak reject kate taknak.

But the real main reason why I bought PSP was because of it's being PORTABLE. Senang dibawa untuk bermain dimana-mana saja sama ada atas katil, dalam bas / train dan dalam tandas pun boleh sambil tengah berak. PS2 dan PS3 kena main depan tv je dan kalau takde tv memang tak dapat nak main la jawabnya lebih lagi kalau dalam rumah ade 1 tv je dan kena kongsi dengan family yang lain. So disebabkan tak compatible aku tak jadi nak angkat. Memang la PS3 tu syok, gambar cantik gila kambeng tahap Blue Ray, tapi tu la tak portable dan tak kena dengan taste aku.

Bagaimana pula dengan PSP Go dan PS Vita ?

PSP Go bagi aku shape die sangat huduh giler dan aku agak tak berkenan. Kalau tak percaya try la Google image PSP Go dan compare dengan shape PSP 1000 / 2000 dan 3000. Ps Vita pula masih baru dan aku takde kawan-kawan yang guna device tu jadi aku takde experience menggunakannya dan maklumat pasal Ps Vita pun aku susah nak dapat walaupun dengan bantuan pakcik Google.

Ape Yang Aku Dapat PSP 3006 Pada Harga RM 550 ?

- PSP 3006 Piano Black ( Already Modded )
- 16Gb Memory Stick
- Charger / adaptor
- Battery 3.6V ( 1200mAh )
- Usb Cable
- Screen Protector
- Pilih Game suka hati :D
- Waranti 1 tahun

Modded tu bermaksud dah di hack supaya boleh main game yang di muat turun daripada internet yang file berbentuk ISO atau CSO. Kalau malas habiskan duit dan malas nak jalan pergi kedai game, download je game belambak kat internet pastu transfer masuk ke dalam memory PSP dan layan la sampai krem tangan. Selain tu ada disediakan Aplikasi Fast Recovery. Biasanya apabila bateri PSP dicabut kemudian dimasukkan semula, semua game dalam Memory Card akan tidak dipaparkan. Maksudnya seolah-olah game tu dah hilang dan tak dapat dibaca oleh PSP tapi sebenarnya game tu masih ada lagi. Aplikasi Fast Recovery akan recover balik game yang kita simpan dalam memory card tu dalam masa 10 saat dan boleh main kembali seperti keadaan asal tanpa sebarang masalah.

Bagi yang teringin nak beli PSP, better korang study dulu info sebelum beli. Bukan ape cuma takut kena tipu je dengan sesetengah penjual. Kalau nak yang lagi best dan selamat pastikan korang tanye dulu sama ada PSP yang dijual itu sudah Modded atau belum dan kalau sudah Modded, buktinya PSP tu ada aplikasi yang boleh recover game yang tidak dipaparkan apabila bateri dicabut. Aku masa beli hari tu memang ade suruh jurujual tu tunjuk depan mata cara bagaimana nak recover balik game bila tidak dipaparkan setelah cabut bateri. So korang pun kena buat macam tu juga supaya tak kena tipu nanti. Kang bila game hilang dan tak tahu apa-apa terpaksa hantar kedai balik dan kena caj tambahan lagi untuk recover pada hal benda tu senang je sebenarnya dan boleh dibuat dalam masa 10 saat je.

p/s : Syok layan game God Of War. Berjinak-jinak nak jadi gamer kembali.
~ Baca Selanjutnya ~

Isnin, 16 Julai 2012

Outstation Kemaman Versi Bergambar

Aku sekarang ni ada di Sungai Petani, Johor Kedah kerana masih lagi meneruskan kerja Preventive Maintenance di Institut Tadbiran Awam Wilayah Utara selama 4 hari sampai hari khamis ini. Tapi dalam post ni aku nak tulis dan menunjuk pengalaman dan gambar-gambar yang sempat diambil masa buat kerja di Institut Tadbiran Awam Wilayah Utara di Terengganu pada minggu lepas.

Overall masa buat kat Terengganu minggu lepas semuanya berjalan dengan sangat lancar dan pihak ICT INTAN sangat baik hati dan memberikan kerjasama dengan sangat baik yang mana memudahkan lagi kerja-kerja kami dan kerja mereka dalam menyiapkan Preventive Maintenance ni. Bila hari last dan dah siap semua kerja, pihak ICT INTAN siap belanja kami makan dan minum lagi sebelum kami berangkat pulang balik ke Ampang, Selangor. Kat bawah ade sedikit gambar untuk ditatap sepanjang 4 hari menjalankan kerja di Terengganu.

Gambar homestay wajib ade :D


Makmal Komputer. INTAN Terengganu ada 200 komputer. Nasib baik sikit

 Turut buat kerja, lagi 3 orang kawan



 Pura-pura buat kerja ke ???


P/s : Hari pertama di Sungai Petani hari ni sangat baik dan kerjasam staff mereka pun bagus
~ Baca Selanjutnya ~

Khamis, 12 Julai 2012

Outstation Ke Johor Versi Gambar

Minggu lepas pada hari Isnin sampai ke hari Khamis aku kena follow 2 orang staff tempat praktikal ni outstation ke Kluang, Johor atau dengan lebih tepatnya ke Institut Tadbiran Awam Negara Wilayah Selatan. Hari ni baru berkesempatan nak update kerja yang minggu lepas sebab hari Sabtu minggu lepas juga kena bertolak pergi ke Kemaman, Terengganu selama 4 hari dan baru balik semalam, hari Rabu .

Kerja kat sana takde berat sangat cuma kena buat Preventive Maintenance kat 153  komputer dan 40 lebih printer. Bunyi macam banyak je kan ? Tapi yang buat kerja seramai 4 orang termasuk aku dan dalam 4 hari tu memang sempat sangat nak siapkan semuanya. Boleh je nak siapkan semuanya dalam masa 3 hari tapi kerjasama pihak ICT dan pegawai mereka berikan agak kurang menyebabkan banyak kerja agak slow dan kelam kabut sikit.

So ape yang menarik pasal outstation di Kluang, Johor minggu lepas ? First sekali adalah tempat kami menginap iaitu Homestay yang agak besar dan selesa untuk bersantai lepas seharian buat kerja.


Selain tempat menginap yang cukup selesa, banyak pengalaman kerja yang dapat belajar sama ada pahit dan manis.Yang pahit tu agak tensen dan kena ambil pengajaran untuk masa depan. Yang manis pulak tu kena kekalkan untuk lokasi seterusnya di INTAN Sungai Petani pada minggu depan. Kat bawah ade sedikit gambar yang aku snap sepanjang menjalankan kerja-kerja Preventive Maintenance. Banyak gambar santai daripada gambar buat kerja. 






p/s : 2 lokasi dah setel. Ade Sungai Petani dan Bukit Kiara je yang tinggal
~ Baca Selanjutnya ~

Ahad, 1 Julai 2012

Shopping Di Plaza Low Yat dan Sogo

Sekarang ni asal aku update blog je mesti pasal shopping dan jalan-jalan ataupun yang sama waktu dengannya. Waaaa banyak sungguh duit aku kan sampai tiap minggu keluar mesti shopping dan enjoy sakan punya. Biasa la orang bujang katekan nak cakap duit banyak tu takde la sangat tapi tetap nak jalan-jalan dan cari barang keperluan juga. 

Jadinye pun lepas zohor petang tadi aku dan 2 orang roomate pergi cari barang sambil cuci mata di Plaza Low Yat dan juga pusat beli belah Sogo. Pergi Low Yat bukan beli banyak pun cuma nak dapatkan katalog harga je sebab hujung Praktikal nanti aku ingat nak shopping untuk buat Desktop sebiji sempena menyambut permulaan kepada tahun akhir pengajian di Universiti Malaysia Perlis. Kalau ada dan dimurahkan rezeki, InsyaAllah dapat la aku buat 1 komputer pada hujung praktikal nanti. Kalau x dapat pun takpe la, nak buat macam mana dah kan ?

Main subject pergi Low Yat tadi untuk ambil katalog barangan dan juga beli 2 biji Pendrive :

Iiissshhhh jenama ape pendrive aku beli tu ? Haaa kalau nak tahu yang sebelah kiri jenama Imation tu merupakan pendrive bukan High End yang paling laju pernah aku guna. Read / Write Speed bagi Imation adalah melebihi 10Mbps dan boleh capai sampai 18Mbps. Jenama Kingston yang ramai orang duk beli kalau bukan High End hanya 4Mbps je dan yang paling laju aku pernah guna boleh cecah sampai 6Mbps je. Ape yang best pasal Imation ni adalah ia dah sediakan software untuk format dalam pendrive ni. Maksudnya bila nak format, korang hanya gunakan software yang dah disediakan dan kelajuan pendrive korang akan maintain selagi format menggunakan software mereka.

Yang jenama Sony aku tak pernah guna lagi dan aku beli tu pun atas sebab Gamble. Maksudnya gamble risiko sama ada pendrive ni slow / laju. Balik tadi lepas cuba test Benchmark pendrive Sony ni, max speed boleh capai sampai 31.5 Mbps dan memang sangat laju berbanding yang jenama Imation tadi. So kalau ada yang nak beli pendrive yang murah tapi laju untuk Write and Read, aku cadangkan beli jenama Imation, Sony dan juga Transcend ( Jet Flash ).

Tu baru kat Low Yat, kat pusat beli belah Sogo pulak aku shopping baju kemeja untuk dibawa pergi Outstation ke Johor pada esok hari. 


Beli 2 helai je. Buat ape beli banyak-banyak. Membazir je lagipun outstation ke Johor selama 4 hari je. Next week pulak outstation ke Kemaman dan minggu lagi satu ke Sungai Petani. Okeh nak packing dan rehat dulu. Esok pagi mungkin tolak awal ke Johor :)

~ Baca Selanjutnya ~