Rabu, 29 Februari 2012

One Piece Chapter 658 Biscuits Room

In the beginning of One Piece Chapter 658 Biscuits Room, Sanji, Chopper, Franky and Nami met with the giant kids while they were trying to escape from the mysterious place in Punk Hazard. The rendezvous of the 4 straw hat pirates with a group of giant kids brings up some weird look and opinion for both sides.


While the crew of straw hat pirates are having talk with the group of giant kids, the mysterious men who wear the mask and body suit were trying to catch up with them. They trying capture sanji, chopper, franky and nami  who already in biscuits room.



In their process of running away from the mask men, one of the giant kids begging to be saved and later the whole group of kids crying and ask the crew to save them. Nami just can't turn her back on the kids and decide to save them. When one of the mask men trying to attack the kids and them, sanji then make his move and chopper and franky also counter attack the mask men.


In the next scenes, there were Luffy, Zoro, Usopp, Robin and they are still at the burning island of Punk Hazard and they were having a conversation with Brooks through Den Den Mushi. Brooks explain everything of what happen on Thousand Sunny. Luffy then being ambushed by centaurs and what will happen next to them ? Read more One Piece Chapter 658 below :


~ Baca Selanjutnya ~

Selasa, 28 Februari 2012

Hanya Sekadar Gambar

Selamat malam kepada semua jejaka hensem dan gadis bertudung yang comel serta ayu. Petang tadi sampai la waktu malam ni negeri Perlis mengalami hujan yang sangat lebat sampaikan ada kilat sabung menyabung. Well bukan selalu Perlis nak mengalami hujan and... and... and bila hujan turun aktiviti yang paling sesuai adalah tidur sambil mimpi jumpa awek yang sangat cun melecun.

Post malam ni takde ape sangat sekadar mahu berkongsi gambar-gambar kawan sekelas aku yang mengambil jurusan Kejuruteraan Rangkaian Komputer. Sebenarnya ramai lagi yang tak masuk dalam gambar kat bawah ni tapi buat masa ni hanya di bawah saja yang sempat diambil dan di snap oleh mereka. Enjoyce


~ Baca Selanjutnya ~

Best Kalau Ada Isteri

Selamat malam kepada semua jejaka yang hensem dan juga gadis-gadis bertudung yang comel lagi ayu. Yang tak comel aku tak berminat sebab aku sangat cerewet. Maaf sebab terlalu sarkastik tapi sememangnya dunia ini penuh dengan ketidak adilan. Ok cukup untuk mukadimah post yang penuh dengan merepek pada malam ni. 

Adakah korang sudah kahwin ? Kalau yang dah kahwin, post ni mungkin sangat berbeza dengan pengalaman korang yang sudah mempunyai pasangan hidup sebabnya apa yang akan aku tulis dalam post ini adalah berdasarkan imaginasi dan khayalan kepala otak aku yang gila jika aku mempunyai seorang isteri suatu hari nanti. So post ini sangat sangat sesuai kepada golongan jejaka dan gadis yang masih bujang yang mana akan mendorong mereka untuk mendirikan rumah tangga secepat mungkin termasuk la diri aku sendiri.

Ok kononnya situasi sekarang adalah aku telah pun berkahwin hampir 1 tahun dan pada setiap hari merupakan hari  yang paling bahagia buat aku kerana mendapat seorang isteri yang sangat aku sayang yang mana boleh aku tatap wajahnya pada setiap hari bermula dari pagi hingga ke malam hari. So suatu hari aku bercadang untuk buat surprise kepada isteri aku dengan membeli hadiah sempena befday dia yang ke 26.

Camera On. 1....2......3......... Action !!!


Hari ni merupakan hari jadi isteri aku yang ke 26 dan aku bercadang untuk menghadiahkan dia sebuah kereta untuk kegunaan peribadi. Perancangan untuk membelikan dia sebuah kereta sudah aku buat sejak 5 bulan yang lepas dan yang akan uruskan segala urusan pembelian kereta dan tarikh sampai sehari sebelum hari jadi isteri aku itu semua dikendalikan oleh kawan aku yang mana dia seorang manager di tempat jual kereta.

Setelah beberapa lama menunggu, akhirnya kereta yang aku tempah itu telah sampai tepat pada waktunya iaitu sehari sebelum hari jadi isteriku. So pada keesokannya aku akan pulang daripada kerja dengan membawa pulang kereta isteri aku untuk dijadikan kezutan buat isteri tersayang. Hari yang ditunggu telah pun tiba dan waktu berkeja sudah pun tamat umpama masa berjalan dengan sangat pantas sampaikan aku tak sedar betapa cepatnya masa berlalu. 

Dengan kadar yang segera aku keluar daripada tempat kerja dengan menaiki kereta yang akan aku hadiahkan kepada isteri aku. 15 minit perjalanan dari tempat kerja untuk sampai ke rumah umpama 1 minit masa berlalu kerana aku tidak sabar untuk melihat reaksi isteri tersayang apabila mendapat hadiah yang aku berikan ini. Aku tahu memang dah lama dia teringinkan sebuah kereta dan sebagai seorang suami yang sayangkan isterinya aku rasa menjadi tanggungjawab untuk membelikan sebuah kereta untuknya tapi dengan menambahkan lagi unsur kejutan sempena hari jadi dia.

Sampainya aku di rumah, aku buka pintu rumah dan masuk secara perlahan untuk mengintai isteriku sedang buat apa. Bila sampai saja di dapur, aku tengok dia sedang memasak. Entah apa yang dimasak aku pun tak tahu tapi baunya sangat sedap dan terus membuatkan aku rasa sangat lapar. Dengan perlahan-lahan aku berjalan ke arah isteriku yang sedang memasak supaya dia tidak sedar kehadiranku yang ada kat belakang dia. 

Bila aku dah berada betul-betul belakang dia, dengan lemah lembut aku memeluknya dari belakang dan sekaligus membuatkan dia terkejut dengan tindakan yang aku buat itu.

" Abang !!! Terkejut Sayang tau. Dah la tak bagi salam lepas tu peluk macam tu dari belakang "

*** awal-awal aku dah kena bebel

" Saja abang nak buat sayang terkejut. Nampak sayang khusyuk sangat memasak sampaikan tak perasan abang kat belakang sayang " Balasku

" Sayang masak lauk kegemaran abang hari ni. Sambal masak Sotong. Sedap tau sayang buat "

" Wah ye ke ?? Mesti sedap sayang masak ni. Tak sabar abang nak makan dengan sayang. "

" Dah siap pun ni abang. Abang pergi tukar baju dulu lepas tu datang kat dapur. Boleh la kita makan sama-sama. "

*** masa ni dia senyum dengan sangat manis kepada aku yang masih lagi memeluknya dari belakang

" Makan tu nanti la dulu sayang. Abang ada satu surprise untuk sayang. Kalau sayang nak tahu, sayang kena tutup mata dulu "

" Surprise ape tu abang ? "

" Eh ade la. cepat tutup mata tu. Nanti tak jadi surprise pulak kalau buka mata "

*** Dengan senyuman yang masih terukir, dia menutup kedua matanya.

Apabila dia dah menutup mata, aku pun mengeluarkan satu kunci kereta yang mana pada kunci itu juga tertera perkataan " Happy Birthday Sayang ". Aku letakkan kunci itu didalam tangan isteri kemudian aku mengenggam erat tangannya.


" Sayang dah boleh buka mata sekarang dan tengok surprise yang abang buat "


Bila saja dia buka matanya, dia terus membukan genggaman tangannya dan disitu terdapat satu kunci. Mulanya dia hairan dan tak tahu kunci itu untuk apa tapi dengan segera aku memberitahu

" Lepas ni sayang nak pergi mana-mana senang dan tak perlu nak jalan kaki walaupun pasar depan tu dekat je. Abang belikan khas untuk sayang. Selamat hari jadi isteri abang yang cantik "

Tiba-tiba isteri aku menitiskan air mata ke tanganku. Aku tahu dia sangat terharu dan gembira dengan hadiah yang diterima tu. Lantas dengan mata yang masih lagi dibasahi dengan air mata, dia memandang tepat ke muka aku sambil tersenyum dan memberitahu :

" Terima kasih abang. Sayang sayang sangat kat abang "

" Eh ape ni senyum sambil mata bengkak ? Eeeiii tak comel la isteri abang ni "

*** Saja aku nak mengusik dia tapi memang tak comel pun senyum dengan mata yang tengah bengkak tu.

" Biar la. Bukan selalu pun sayang buat macam ni kat abang.  "

" he he he ye la sayang comel "

" Abang, jom la makan sementara lauk sotong ni masih panas. Sayang teman abang makan ye ? Lepas tu Abang kena teman sayang drive kereta baru tu "

" Alaaaaa makan tu jap lagi la sayang. Buat masa ni abang rasa nak makan sayang je. Boleh tak abang nak makan sayang ? "

" Ish mana boleh. Mati la sayang kalau kena makan dengan abang "

" Tak kire abang nak makan jugak "

" Eeeiiii nakalnye abang ni. Asyik nak makan sayang je "

*** Lepas tu korang pandai-pandai la fikir ye. Muahahahaha Tata :D


~ Baca Selanjutnya ~

Isnin, 27 Februari 2012

Makanan Ringan Petang Ni

Balik kelas aku penat dan lapar gila. Nak beli makanan duit tak cucuk kat mesin atm lagi. Lepas asar pergi atm dan alang-alang dah dekat dengan 1 kedai Secret Recipe, terus je beli sepotong. Blue Berry Cake :)




Mewah gila makan petang pun dengan kek :P

p/s : Malam ni dinner Steamboat pula. Perrggghhh lapar !!!

~ Baca Selanjutnya ~

The Real Thousand Sunny

The Real Thousand Sunny is now one of the attraction in Odaiba, Tokyo waterfront secondary city. Thousand Sunny currently the second ship of the Straw Hat Pirates, and their primary mode of transportation after the Going Merry was lost. It is a Brig Sloop type ship built from Adam Wood. It was designed and built by Franky with a little help from Iceburg, and the Dock One Galley-La foremen. The size of Sunny Go was double compare to the Going Merry. The figurehead of the Thousand Sunny is a large lion face with two crossbones.

Inside Thousan Sunny, there were men's and women's quarters, kitchen, dining room, sick bay, aquarium, library, workrooms, bath, crow's nest, and survey room.


Coupe De Burst 


Roughly meaning Burst Blow that is a maneuver used by the ship that was first seen in order to escape Vice Admiral Garp's attack. coup de burst uses three barrels of Cola to fire a giant cannon downward and rocket the ship into the air thus making a great escape or as Franky calls it, a "Water Escape"

Gaon Cannon 


It is a powerful cannon hidden within the lion's mouth in the prow of the ship, the cannon itself fires a blast of air that resembles an energy beam. Gaon Cannon uses 5 barrels of cola in all, three to fire the cannon itself and two to fire a rear cannon, the same one used in the Coup de Burst, to stabilize the ship.

Below are some pictures of real thousand sunny taken at Odaiba, Tokyo. 





Picture from Vankaizer
Some info from One Piece
~ Baca Selanjutnya ~

Ahad, 26 Februari 2012

Garangnya Awek Comel Bertudung

Petang tadi sambil aku sedang layari internet dan dengar lagu, tiba-tiba ada satu panggilan yang masuk ke henfon BlackBerry kesayanganku. Bila tengok nama yang terpapar di skrin, rupa-rupanya panggilan tu daripada ayah. Gulp !! tiba-tiba saja ayah call. Macam ada sesuatu je. Biasanya yang selalu call adalah emak.

Aku : Helo ayah.

Ayah : Hallo ( memang style ayah aku ). Haaa Firdaus ade duit lagi ke sekarang ni ? Ptptn bila masuk ?

Aku : Duit ade banyak lagi ayah. Ptptn masuk 3 hari bulan ni. Tak lama dah.

Ayah : Ooo 3 hari bulan ni. Kalau macam tu takpe la. Saja ayah call nak cakap ayah baru masukkan duit dalam bank Firdaus tadi.

Aku : Duit yang 2 bulan lepas pun tak guna lagi ayah.

Ayah : Biar la simpan je kalau tak guna.

Aku : Ok ayah

Ayah : Ayah nak drive balik ni. Kalau ade ape nanti call la. Assalamualaikum

Aku : Baik ayah. Waalaikummussalam.


*** Weeeeeeeeeeeeee !!!! dapat duit lagi :D gembira tak terkata. Muahahahaha



Ok maaf mukadimah yang lari sikit daripada tajuk kat atas. Semalam dan hari semua pelajar Universiti Malaysia Perlis Tahun 3 ada ceramah mengenai pendedahan Latihan Industri yang akan kami tempuhi pada penghujung semester ni. Ceramah agak menarik kerana banyak juga input yang aku tak tahu dapat diambil sebagai panduan masa hadapan. Cuma yang tidak menarik adalah kena duduk dengan sangat lama berjam-jam sambil menadah telinga sampaikan punggung aku rasa sangat panas duduk lama di atas kerusi.

Selesai saja ceramah tu dalam pukul 5, semua pelajar pun dibenarkan pulang dan ramai yang dah meninggalkan dewan. Yang ada pun cuma pelajar yang masih lagi belum ambil lagi kedatangan mereka dan sibuk menulis nama di bahagian depan dewan. Aku masa tu nak terkencing. Nak pergi awal tadi tak sempat sebab ramai sangat orang kat tandas.

Jadi bila ramai dah keluar dewan dan tandas, aku pun dengan cepat terus menuju ke tandas. Masa tu langkah aku agak laju dan dalam kepala otak aku hanya fikir nak buang air kecil je. Masa aku sedang berjalan laju nak ke tandas, tiba-tiba aku hampir-hampir terlanggar seorang gadis yang memakai baju kurung dan tudung berwarna oren. Dah la bertudung, pastu putih pula tu. Fuuhh memang cantik. Kalau tak cantik dah lama aku langgar. Ha Ha Ha. Tiba-tiba dia sound aku 


Gadis : Lain kali jalan tu tengok kat depan !!!

*** Kepala otak aku fikir nak kencing je masa tu jadi aku kurang jelas dan kurang dengar ape dia cakap kat aku. Lepas tu aku balas la kat dia

Aku : Awak tunggu kat sini sekejap ye, Saya nak pergi tandas jap


Lepas 5 minit kat dalam tandas, aku pun keluar dengan perasaan yang sangat lega. Kemudian bila aku keluar je tandas, aku nampak gadis " oren " tadi masih ada menunggu di tempat yang aku hampir langgar dia tadi. Aku pun jalan menuju ke arah dia yang sedang duduk diatas kerusi. Bila sampai saja kat dia, aku pun terus tanya dia 


Aku : Maaf tadi saya terburu-buru nak pergi tandas sampai x dengar apa awak cakap. Ape awak cakap tadi ye ?

Gadis : Saya kata kalau jalan tu sila tengok ke depan. Nyaris saya kena langgar tadi

*** Muka dia masih garang bai. Tapi tetap nampak comel sebab memang dia comel pun.

Aku : Ooo maaf la tadi sebab memang tak tahan nak masuk tandas. Sory ye. Jangan marah

Gadis : Ye la takpe lagi sebab tak langgar pun. Hampir-hampir je tadi. So sekarang dah lega ke lepas masuk tandas ?

*** tiba-tiba je dia senyum. Dah hilang muka garang dia

Aku : Ha ah dah lega pun. Awal tadi tak dapat ke tandas sebab ramai sangat orang. Eh kenapa awak tak balik lagi ?

Gadis : Tadi kan awak juga yang suruh saya tunggu kat sini. Jadi saya pun tunggu la sekejap

Aku : Saya tak sangka awak akan tunggu. Ingatkan awak nak blah terus sebab muka awak pun dah marah semacam je tadi.

Gadis : Takdenyee. Lagipun saya balik naik kereta sendiri jadi nak balik lewat pun takpe.

Aku : Ooo kalau camtu jom kita duk luar. Kalau ada makanan lebih boleh makan sikit.


Kat luar dewan aku tengok banyak makanan dah habis. Yang ada pun kuih sikit je. Jadi aku pun ambil sikit kuih bersama segalas air teh. Kemudian aku ajak gadis tadi duduk kat tepi dewan sambil makan kuih.


Aku : Awak pelajar kos ape ye ?

Gadis : Saya dari kos ******* . Awak pula ?

*** dia sedang sibuk mengunyah kuih tapi jawab juga. huhu

Aku : Saya kejuruteraan rangkaian komputer. eh lupa nak tanya nama awak

Gadis : Saya Nur ...................

Aku : Ooo Nur .................... cantik nama tu. Saya Muhd Firdaus.

Gadis : Ramainya nama Firdaus. Kelas saya pun ada seorang nama Firdaus juga

Aku : memang ramai pun. Kelas saya saja ada 4 orang nama Firdaus. Gelaran je yang berbeza supaya tak tertukar satu sama lain.

Gadis : Ye ke ?? ramainya.. Awak dapat gelaran ape ?

Aku : gelaran saya Pi Da Us. Kawan yang lain gelaran Pidot, Fid dan Dek An

Gadis : he he agak pelik gelaran yang ada tu. Awak orang mana ?

*** Cantik gila dia senyum. Lagi cantik daripada muka marah dia tadi

Aku : saya orang terengganu. Awak pula orang mana ?

Gadis : Saya Perak. Kenal ke kat mana Perak ?

Aku : Kenal la. Selalu masuk Grik, Perak dulu masa nak balik Terengganu.

Gadis : kalau macam tu sebelum balik singgah la perak dulu. Boleh saya bawak pergi jalan2 satu perak.

Aku : Yang tu no hal. Nanti kalau singgah perak saya akan gtau awak.

Gadis : Okeh. Awak, jom balik. Dah lewat petang ni. Awak balik naik ape ?

Aku : Saya naik motor. Ok jom la balik. Saya pun tak larat nak duk sini lama.

Gadis : Ok jom

Aku : Eh jap... Awak, nak nombor phone boleh ?

*** Gamble !!! Tak dapat nombor konpem malu dan mampus. Dapat mesti gembira

Gadis : Nak buat apa dengan nombor saya ?

*** Alamak alasan ape aku nak bagi ni ?

Aku : Nanti kalau singgah perak camana saya nak call awak kalau takde nombor.

Gadis : Ha ah betul juga. Ni nombor saya... 013 ******* . Nanti jangan lupa mesej tau.

Aku : Ok kalau free malam ni saya mesej awak ye ?

Gadis : Anytime. Saya selalu free sebab saya takde mesej dengan siapa pun.

Aku : ok :)

Gadis : Ok awak saya balik dulu. Bai !!

Aku : Tata

p/s : Cerita rekaan je. Faktanya gadis tu tak tunggu pun bila aku keluar tandas. huhu
~ Baca Selanjutnya ~

One Piece 3D Straw Hat Chase

A few days ago I just finish watching One Piece 3D Straw Hat Chase. The duration for this film is only 30 minutes but it is worth to watch until the end because it was pack with full action although the character face look a little bit square shape and emotionless with 3D style. 

Synopsis :



One Piece 3D Straw Hat Chase is the 11th One Piece film of the series and the first one piece movie release to be in 3D CGI. In the beginning of the film, Schneider tries to part with his dog, Buzz one night. He's doing that because he finds that he is coughing up blood, which he takes to mean that he is dying and does not want his loyal companion ( Buzz ) to watch him die before his eyes.

The scene then change to the Thousand Sunny as it sails the Grand Line at night. Usopp, who wakes up to use the restroom notices the door was open and a bird flying overhead but does not pay attention to it when he comes back to his room. The next day, Luffy can't find his precious straw hat and searches the whole ship. Soon the rest of the crew go out to search the ocean for Luffy's hat.


While they all searching for the hat, Chopper spots a ship in the ocean and there Schneider passed out from coughing up blood on that ship. Chopper and Usopp bring Schneider back to the Shark Submerge to get him treated on the Sunny but just as they are about to leave, Usopp saw a giant bird lands on the ship with Luffy's straw hat in its beak.

Without wasting any time, Luffy chase after the bird and chase leads the whole crew through some glaciers, a Marine blockade, into a cave, off a waterfall and into a nest of sea kings. 



The most interesting part and nice scenes in this film is when Roronoa Zoro try to release Luffy from sea stone cage and make his move by attacking the marines. The attack of sword play by Zoro really awesome and it looks like playing a video game. Below are some of the screen shots from Zoro action :


~ Baca Selanjutnya ~

Jumaat, 24 Februari 2012

Tambah Kategori Dalam Blog

Aku dah buat keputusan untuk tambah kategori dalam blog ni. Maksudnya sekarang bukan lagi 100% personal tapi dah jadi 50% personal dan 50% mengarut. Sebenarnya takde la mengarut apa pun. Cuma aku nak grab sikit pengunjung daripada luar Malaysia dengan kategori manga One Piece dan kalau aku rajin, mungkin akan tambah satu lagi kategori iaitu Tech yang akan memaparkan mengenai gadget-gadget semasa. Itupun kalau aku rajin je la. Kalau malas memang malas la juga

Mesti ada yang tertanya-tanya kenapa aku tiba-tiba je tambah kategori kat blog peribadi ni. Jawapan kepada persoalan ni ada pada post :



Jadi buat masa ini 2 atau 3 post akan datang adalah mengenai kartun One Piece kerana aku cuba terapkan kategori tersebut dalam blog ini. Sebab yang lain aku buat macam ni adalah nak cari trafik lebih sikit. Bila trafik lebih sikit maka income pun agak lebih sikit. Bila income lebih sikit, maka kegembiraan pun bertambah lebih sikit dan kewangan pun akan jadi stabil kembali. huhu perlukan duit sikit daripada Innity ni =_=


Siapa yang masih belum makan malam, apa kata korang tenung je gambar tu lama-lama kasi kenyang sikit. Aku tak makan malam lagi sebab tengah tunggu seseorang. Sementara tunggu datang tu, terpaksa la layan dulu gambar beger ayam special dengan harapan perasaan lapar tu hilang. Tapi malangnya lapar tu semakin membuak-buak. Muahahaha

~ Baca Selanjutnya ~

Review One Piece 655 Punk Hazard

Review One Piece 655 Punk Hazard. After Fishman Island, the strawhat pirates has enter the New World. In the beginning of this chapter, Luffy and his friends were sailing on the fierce sea and suddenly they see the volcano just erupted from the island and the sea that is covered with fire.



Review One Piece 654 Small Group

While everyone is worry about the fire, suddenly the Den Den Mushi is crying as the sign there is a call. Robin ask luffy for not answering the Den Den Mushi because it might be a trap that has been set up by the marines.


However the idiot luffy always act recklessly and he answer the den den mushi. The calls reveal the emergency situation from the island of fire. After hearing the terrible call, Luffy decided to check on the island and he brings some of his crew to the Punk Hazard.


What happen to Luffy and what did they found on the island of fire ? read it more here :

~ Baca Selanjutnya ~

Review One Piece 654 Small Group


Review One Piece 654 Small Group. A few hours ago I just checked on Mangareader.net for a new episode of one piece and looks like there’s new episode. So I took my time for a few minutes reading the whole episode of 654. This episode is about the straw hat pirates are on their way to the surface of the sea in order to continue their journey to the other half of Grand Line, New World.


Their journey towards the surface of the sea are always full of danger and excitement. As usual Luffy with his big stomach and eat a lot trying to catch a sea monster with Usop to make food. However after catching 1 fish, the fish then becomes a bait to another larger sea monster. The large sea monster that eat their fish then dragged into the White Strom and their ship, Sunny also got dragged into the vortex. Want to know what happen to the straw hat pirates ? read here : One Piece 654


~ Baca Selanjutnya ~

Watching One Piece Strong World

Well I just finish Watching One Piece Strong World. Yeah I know it’s already too late to tell something about the movie that has been released for the last 2 years but at least I really enjoyed watching it. This one piece movie is the 10th One Piece film of the series. It was written by manga creator Eiichiro Oda himself, and as such is the only movie so far that is actually canonical.

Synopsis :

East Blue in crisis. The news hits the Straw Hat Pirates along their journey. When they heard about the crisis, Luffy and his friends put their adventures on hold for a moment and decide to head back to East Blue. While they set their way to east blue, suddenly a mysterious flying pirate ship that looks like an island appears out of the sky.

The captain of that ship is none other than the infamous Devil Fruit user, Golden Lion Shiki, he is the legendary pirate who managed to escape the great undersea prison Impel Down ( One piece chapter 0 ), and stood among such infamous pirates like Gold D. Roger and Whitebeard. After kidnapping Nami on the Thousand Sunny for her intuitive navigational skills, Shiki sends Luffy and other crew hurdling down to his own personal floating islands. Separated, the crew finds themselves placed in a battle of survival with terrifying beasts in mysterious surroudings.


What happens to luffy and his crew ? Read more synopsis of the movie Here.


The most awesome scene in this movie is when the straw hat pirates break into the Shiki headquarters and started to attack all the enemy. It was really a chaos back then but looks cool to see all the members holding big guns and start shooting. Last but not least this is the best one piece movie I’ve ever seen and I hoped to see another great movie from this series.

~ Baca Selanjutnya ~

One Piece Exhibition At Mori Art Centre Gallery


I started reading One Piece manga on November 2011 and it was my friend who recommend me to read this manga. So I take my time reading one piece to overcome my boredom. After reading a few episodes, I found this manga was quite interesting with the jokes, relationship of the crew and captain, determination, and strong will to fight for other people’s happiness. For me, this One Piece was demn good and far better than Naruto.

A large scale art exhibition of the popular One Piece will be held in the Mori Arts Center Gallery in Roppongi Hills, Tokyo for 3 months from March 20 to June 17, 2012 and tickets for the exhibition are on sale now. The official website, One Piece Ten is now open and has begun releasing information about the art exhibit and it’s already has a countdown to the exhibit’s opening day. Everyday, a different character will count the number of days left.


Well, still got 1 months until the exhibition day in Japan. But I guess I can’t attend that largest exhibition since I will be in college during that time. Anyway I will always support One Piece through my blog and get updated and also sharing some info here. I hope one day One Piece exhibition will be held in Malaysia and I’m sure will bring myself to the event.
~ Baca Selanjutnya ~

Selamat Tinggal Fivio Hosting

Pada petang Jumaat yang penuh dengan rahmat ini aku ingin mengucapkan Selamat Tinggal Fivio Hosting kerana aku akan menamatkan riwayat blog FirdausFreaky Dot Com. Sebenarnya sedih juga bila terpaksa padam / remove blog tersebut sebab aku masih sayang tapi gara-gara asyik down sampai 3 kali sebulan, maka aku buat keputusan untuk stop blogging dengan blog tu.

3 kali down dalam sebulan. Tu memang dasyat woooo. Habis terus segala mood blogging aku bila asyik down, down dan terus down sampaikan menjejaskan ranking blog dan juga index enjin carian Google. Kat bawah ni adalah sebab kenapa blog aku sering kali down : 



At least aku dapat duit balik setelah baru saja Sebulan menggunakan hosting ini. Pada permulaan blog itu diwujudkan, semuanya sangat smooth dan baik sekali. Trafik daripada enjin carian Google mengalir masuk dengan lancar dan begitu banyak sekali dengan segala keyword yang aku tumpukan dalam blog tu. Buktinya boleh tengok dalam gambar di bawah :


Banyak betul keyword yang masuk ke blog aku tu masa waktu permulaan. Tapi selepas kali pertama dan kali ke 2 down, buat la keyword dan post seo macam mana sekalipun, langsung trafik susah nak masuk dan statistik di Webmaster juga menunjukkan banyak gila error yang muncul. 


Jadi aku dah pun kehilangan satu blog tempat aku nak mengarut yang sangat aku sayang. Sebenarnya boleh je aku nak guna hosting lain tapi buat masa ni malas nak lompat hosting sebab sangat leceh. Lagipun aku masih ada 1 lagi blog menggunakan hosting sendiri iaitu Demn Blog.  

Memandangkan blog nombor 2 aku dah buang, jadi blog Firdaus Life ini akan mengalami sedikit perubahan. Maksudnya blog ni bukan lagi 100% mengenai personal tapi akan ditukar kepada 50% personal dan 50% tempat aku nak mengarut. Dah banyak bulan aku tak main post search engine jadi mungkin post yang akan datang lebih tumpukan kepada enjin carian. 


~ Baca Selanjutnya ~

Rabu, 22 Februari 2012

Wordless Wednesday : Chocolate




p/s : Muahahaha Coklat kegemaran aku. Hershey's Kiss paling best !!!

~ Baca Selanjutnya ~

Sabtu, 18 Februari 2012

Perlu Ada Perancangan Hidup

Selamat malam kepada semua jejaka hensem dan juga gadis bertudung yang comel. InsyaAllah selepas 2 tahun aku graduate dan berkerja, aku akan mendirikan sebuah rumah tangga. Eh betul ayat  " sebuah rumah tangga " ? Ah lantak la betul ke salah. Dengan siapa aku akan berkahwin nanti, itu semestinya dengan perempuan pilihan aku sendiri.

Bila sebut je pasal kahwin, hanya 1 perkara je yang buatkan kaum lelaki pening kepala iaitu DUIT. Kahwin memang memerlukan duit dan bukan masa kahwin saja. Lepas kahwin pun lagi banyak nak gunakan duit untuk sara bini, anak-anak dan juga diri sendiri. Malah aku sendiri pun tengah fikir mana nak cari duit untuk masa depan nanti. Memang benar duit bukan segalanya dalam hidup ini tapi jika kita mempunyai, ia memberi sedikit kelebihan.

Jadi lepas habis belajar nanti macam mana aku nak kumpul duit ? Hurmm Memang salah satu caranya adalah dengan berkerja tapi bagi pendapat peribadi aku sendiri, berkerja saja memang tak cukup lebih-lebih lagi bila bakal isteri tu jenis yang kuat berbelanja. hahaha. Biasa la perempuan kan, dah memang sifat mereka suka berbelanja. Nak marah tak boleh sebab dah memang perangai mereka macam tu. Lain la kalau aku jadi CEO syarikat yang gaji lebih 10K setiap bulan. Yang tu baru la rasa yakin dan teguh sikit. Alaaa sikit je, tak banyak pun tapi ok la kan.


Melabur


Melabur yang aku maksudkan disini bukannya Berak di tandas tetapi melaburkan wang. Tempat yang paling sesuai untuk melaburkan wang atau dengan kata lain menternak wang adalah di Bank. Bermula pada bulan ni, aku bercadang untuk menambah nilai dalam buku pelaburan Amanah Saham 1 Malaysia sebanyak RM 100 dan proses ini akan sentiasa berterusan pada setiap bulan. 

Jadi kalau takde apa halangan, genap setiap 1 tahun, sebanyak RM 1200 akan ditambah dalam pelaburan amanah saham ni. Pada setiap tahun juga biasanya akan ada bonus sebanyak beberapa peratus dan akan ditambah ke dalam akaun.

Bagi siapa yang kurang yakin atau was was dengan sistem pelaburan bank yang lain, korang boleh juga laburkan wang di perbankan islam seperti di Tabung Haji ataupun Bank Islam. Tapi yang paling aku suka adalah Tabung Haji kerana Dividen pada setiap tahun sangat banyak dan boleh dikatakan agak lumayan jugak la. Aku ada akaun tabung haji sejak dari kecil lagi yang dibuka oleh ibu-bapa dan pada setiap tahun, Emak akan tunjukkan kepada aku dan adik beradik yang lain mengenai jumlah dividen yang diperoleh bagi akaun masing-masing. Aku boleh kata agak menarik juga melihatkan jumlah wang yang bertambah pada setiap tahun dan mampu membuatkan aku tersenyum :)


Sebenarnya banyak lagi cara yang boleh digunakan untuk melaburkan wang. Aku nak cerita panjang dan secara detail pun tak berapa pandai sangat sebab aku pun tidak berapa mahir sangat bab macam ni. Setakat ni hanya tu saja perancangan aku dalam mengumpul wang. Kalau aku ada banyak duit sikit, mungkin aku akan labur kat bank lain pula dan akan cuba untuk belajar sedikit sebanyak mengenai selok belok melaburkan wang. Seronok pula bila sembang pasal duit. Muahahaha

~ Baca Selanjutnya ~

Khamis, 16 Februari 2012

Tahap Skima Semakin Bertambah

Selamat malam kepada semua macho dan juga gadis bertudung yang putih lagi comel. Itu hari aku ada buat post pasal Awek Kedai Cermin Mata dan dalam post tu juga aku ada menceritakan bahawa aku telah pun buat spek mata yang baru. Disebabkan hari tu Selangor banyak sangat cuti jadi tempahan cermin mata aku sampai agak lewat dan mengambil masa selama lebih 1 minggu.

So bila spek mata tu dah siap, aku masa tu dah ada di Perlis bagi menyambung sesi pelajaran untuk semester baru. Maka terpaksa la ayah aku pos spek mata itu melalui pos laju. Pada hari ni spek mata aku dah selamat sampai di pejabat kolej kediaman Universiti dan sudah tentu la aku gembira tahap gaban dapat pakai spek mata baru sebab yang lama ni cermin dan bingkai dah sangat teruk.


Jenama Cyber Eyeworks

Bingkai hitam yang sedikit tebal

Menambahkan lagi tahap skima


Nah !!! ambik kau sekali bagi gambar besar gedabak supaya dapat lihat dengan jelas betapa bertambah tahap skima aku setelah pakai spek mata ni. Cermin yang baru seolah-olah membuatkan aku rasa dunia ni semakin cerah umpama ada lampu lain yang lebih terang daripada sinaran matahari dan sekaligus membuatkan aku rasa ceria.


Oh ya sempena dengan buka semester ni juga aku dah ambil baucar buku 1 malaysia yang bernilai RM200 tu.  Yang jadi masalah sekarang adalah aku tak tahu nak beli apa dengan baucar ni. Kalau ada pergi jalan-jalan ke Mall yang ada kedai buku besar seperti MPH Bookstore dan juga Popular Bookstore mungkin aku akan ada idea untuk belanja baucar ni.

~ Baca Selanjutnya ~

Selasa, 14 Februari 2012

Saya Nak Hosting Percuma Pengendali Blog

Kalau ikutkan nafsu, memang Saya Nak Hosting Percuma Pengendali Blog. Eh apa aku merepek ni ? Sebenarnya aku ada join satu pertandingan yang dianjurkan oleh Pengendali Blog yang mana menawarkan hadiah hosting selama 2 tahun. Yerrr jangan fikir aku salah eja pula. Memang hadiah yang ditawarkan adalah hosting selama 2 tahun. 

Jadi aku akan ambil peluang dengan mencuba nasib menyertai peraduan yang best ni walaupun peluang untuk menang itu sangat tipis lebih-lebih lagi apabila pemenang diambil berdasarkan random generator. Tapi itu semua isu nombor 2 kerana yang paling penting adalah kena menyertai, berusaha dan berdoa supaya dapat menang hosting tajaan Malaysia Web Hosting.

Jika ditakdirkan ( insyaAllah ) aku menang dalam peraduan ni, mesti korang tertanya-tanya apa yang aku nak buat dengan hadiah hosting tu kan ? Well aku sendiri pun masih tidak ada perancangan yang bagus buat masa sekarang. Bak kata orang, kasi dapat dulu baru la buat apa yang kita nak buat. Tapi rasanya tak salah kalau aku nak kongsi sikit mengenai apa yang aku nak buat dengan hadiah hosting tu.


Blog Makanan 


Aku suka makan dan boleh kata agak kuat makan. Jadi kalau aku dapat hosting ni, aku akan buat blog pasal apa aku makan hari ni bersama dengan gambar makanan yang sangat lazat, enak berkrim disukai ramai. Apabila tibanya bulan Ramadhan, boleh la aku santap gambar makanan di blog kalau dah rasa sangat lapar. haha kurus habis pahala puasa aku nanti.

Selain tumpukan kepada makanan, aku juga mungkin akan tumpu kepada minuman. Tanpa minuman, makanan pasti akan rasa sangat boring. Bagi menambah koleksi gambar makanan dan minuman di blog tersebut, aku akan travel dari 1 kedai kemudian ke kedai makan yang lain bagi merasai makanan yang pelbagai. Best kan ? :D


Rasanya hanya satu perkara ni sahaja yang aku akan lakukan jika mendapat hadiah hosting peraduan ni. Jangan lupa doakan aku menang peraduan ni dan dapat tajaan hosting selama 2 tahun. Oh ya syarat menyertai peraduan anjuran Pengendali Blog adalah seperti di bawah ni :

Syarat Penyertaan 

- Penyertaan terbuka kepada semua blogger warganegara Malaysia. 
- Tarikh penyertaan bermula dari 7/2/2012 sehingga 20/2/2012.
- Pemenang akan diumumkan pada 21/2/2012 di laman web Pengendali Blog.
- Entri peraduan yang diterbitkan mengikut seperti yang dinyatakan dalam Cara Penyertaan di atas.
- Blog yang mendapat tempat pertama dalam keputusan random.org – List Randomizer yang dipilih secara rawak akan diisytiharkan sebagai pemenang.
- Hadiah tidak boleh ditukar atau ditukar hak milik.
- Sebagai penghargaan, pemenang diminta untuk meletakkan link/URL laman web penganjur, Elfbytes Web Hosting, di hosting yang dimenangi selama dua (2) tahun.
- Segala keputusan adalah muktamad.
~ Baca Selanjutnya ~

Ahad, 12 Februari 2012

Apa Yang Menarik Dengan Blogging

Selamat malam kepada semua ahli majlis tertinggi yang hensem dan comel blog Firdaus Life ni. Dah beberapa hari blog ini tidak berupdate kerana aku agak sibuk dengan persiapan untuk buka semester baru dan pagi tadi aku telah selamat sampai ke negeri Perlis Indera Kayangan bagi meneruskan sesi pengajian sebagai salah seorang pelajar IPTA.

Walaupun aku ni seorang pelajar yang sentiasa sibuk dengan pelbagai aktiviti yang lain, namun semua tu tak pernah halang aku daripada melakukan aktiviti blogging. Tapi... kadang-kadang ada la juga gangguan yang menyebabkan aku tidak dapat menulis di blog yang boring ini namun semua tu tidak lama kerana kekuatan dan nafsu ransangan aku pada dunia blog sangat kuat. 

Ada orang pernah tanya satu soalan yang menarik kepada aku :


" Apa yang kau dapat daripada blog ? "

*** erk macam mana aku nak jawab ye ? Kalau aku kata dapat sikit duit poket mesti dia tak percaya. Nak kata dapat awek blogger bertudung yang cun pun mesti dia takkan percaya juga. Jadi aku hanya jawab :


" Tak dapat ape pun. Dapat kepuasan je " 

" Ceh bodoh betul. Buang masa je semua tu " balas dia 


*** Padan muka aku dapat bodoh satu lepas tu dapat buang masa lagi satu. Dua biji kena atas kepala


Sebenarnya aku malas nak terangkan dengan panjang lebar kat orang tu mengenai apa yang aku dapat dan rasa menarik dengan aktiviti blogging ni. Sebabnya perasaan puas dan seronok tu tak dapat digambarkan dengan penjelasan dan kata-kata.


1. Perkongsian

Bila sebut saja pasal blog, sebenarnya ia merujuk kepada perkongsian. Tak kira la perkongsian maklumat, hiburan, ataupun juga kehidupan, semua itu telah ada dalam dunia blog sekarang. Yang menarik dan berasa sangat puas hati pasal perkongsian ini adalah tuan punya blog itu sendiri. Bagi yang ada blog pasti faham macam mana rasa puas tu apabila kita selesai menaip, kemudian publish post tersebut dan mendapat respon daripada pembaca. Rasa hepi gila babas kan ? Well tu la yang aku selalu rasa kat blog ni :)

Tapi bagi yang jenis buat blog kemudian private tu aku taknak kata ape la pasal tu. Nanti kalau aku kata, mati aku dikerjakan dengan golongan yang suka privatekan blog tu. Cumanya yang perlu beringat dalam perkongsian di blog ada batasnya dan bukan semua boleh dikongsikan. Jangan pula duk cerita pasal kehilangan dara macam kes minah evan hari tu dikongsikan dalam blog. Tak pasal-pasal masuk dalam surat khabar pula.


2. Kategori


Perkongsian ni sangat banyak sampai tak mampu nak kira dengan kalkulator sekalipun. Begitu juga dengan kategori blog. Ada orang suka untuk menulis blog peribadi, ada juga yang suka menulis blog sukan, tidak lupa juga kepada blog teknologi, maklumat, makanan dan juga fotografi. Semua kategori ini yang menjadikan blogging sangat menarik kerana mempunyai penulisan dan juga bahan bacaan yang pelbagai. Sebagai contoh :

1. Blog Republic Aku menumpukan kepada penulisan membasuh minda

2. Blog Forblogger.net menumpukan kepada tips-tips SEO

3. Blog Begins At Forty pula menumpukan kepada penceritaan bergambar.


3. Gathering Blogger


Siapa yang dah pernah hadir gathering mesti tahu betapa seronoknya dapat berjumpa kawan-kawan blogger yang lain. Selalu kita hanya baca penulisan dan juga melihat gambar yang ada di blog saja. Tapi bila ada saja gathering, kita boleh menjalinkan hubungan yang lebih rapat lagi dengan tuan punya blog yang kita selalu baca. Sangat seronok duduk semeja sambil makan dan bersuka ria berbincang mengenai isu blogging, isu pendapatan blog, masalah blogger sekarang dan penyelesaiannya. 

Walaupun aku baru 1 kali menghadiri gathering blogger universiti tapi kali pertama tu yang buatkan aku nak hadir lagi pada masa akan datang. Bukan saja dapat mengeratkan hubungan sesama blogger malah dapat berkongsi tips-tips serta berkongsi ilmu yang sangat berguna. 


Rasanya hanya ni je yang mampu aku senaraikan buat masa ni. Kalau nak ikutkan kepala otak aku memang banyak lagi perkara yang menarik dalam blogging ni antaranya cabaran mengubahsuai rupa blog, cabaran menjadikan post mesra enjin carian Google dan Yahoo,  dan juga cabaran menghasilkan post yang berkualiti. Semua tu juga membuatkan aku rasa blogging sangat menarik sampaikan aku gagal mengawalnya.

~ Baca Selanjutnya ~