Sabtu, 3 September 2011

Tutorial Glow Border Pada Blog

Hik hik cuba la tengok border blog aku di sebelah kiri, kanan, atas dan bawah ni. Nampak ada glow warna putih di setiap sisi border supaya nampak cool sikit. Erkk cool ke ? Bagi aku cool la jugak daripada biasa dan nampak a bit exclusive :P

Sebenarnya aku nampak glow ni dah lama kat blog Kotak Bulat tu dan memang dah lama juga nak buat macam dia tapi asyik lupa je. Semalam mujur la pergi jalan-jalan ke blog Kotak Bulat dan baru teringat nak edit blog supaya nampak glow kat border. he he Kotak Bulat nak backlink ye ? nah 1 backlink untuk Kotak Bulat :D

Bagi siapa yang nak buat glow pada bahagian border blog, boleh la ikut langkah-langkah di bawah ni :

1. Design > Edit HTML > Tick pada Expand Widget Template

2. Tekan CTRL + F dan cari kod content-outer atau content-wrapper

3. Dah jumpa, copy kod di bawah dan paste di bawah content-outer atau content-wrapper.

border:2px solid #0000ff;
border-color:#9ecaed;
box-shadow:0 0 30px #9ecaed;

4. Dah siap. Preview dahulu dan Save :)

p / s : Sesuai untuk blog yang mempunyai background yang gelap


Comments
14 Comments

14 ulasan:

Zul Fattah berkata...

cam best je.. ala.. background aku cerah doe.. arghh..try r dulu.. huhu

Cik Siti Aziz berkata...

ala..hbis tu,kalo cik ni wrne putih trus?xde ke glow yg gelap?ke kena tukar code wrne tu?

Freaky berkata...

zul n cik : try tuka kod warna yang gelap.. menjadi kot

cucu umie berkata...

hehe..nice one.. ayie pon xthu pasal tutor nie..

Freaky berkata...

hehe aku pun baru jmpe ayie :P

POSH76 berkata...

good tips...selamat hari raya

sergeant keroro berkata...

wah wah, cool XD

kotak bulat berkata...

hehehe..mekasih la..npe 1 je backlink? (tamak)
da berseri da blog ni, bru tak suram..ehehe

gedek! berkata...

tq cikgu

syaz@rozelt berkata...

nice!nnt leh cuba..

salam 4th syawal freaky~

blogger newbie berkata...

Nice 1 bro... godek2 sume best kan :D

tia @ Ini Kisah Tia berkata...

cool yaw ! heheh :)

Ezad Skytech berkata...

haaa..kena try ni..(^^,)

Alam Perwira berkata...

thanks kak.. pas butuh nih.. :)

 
Related Posts with Thumbnails