Rabu, 7 September 2011

Tak Jumpa Blog Di Enjin Carian

Ok banyak sebab sebenarnya yang menyebabkan Blog kita tidak ada atau tidak wujud dalam senarai carian di Google / Yahoo / Bing. Antaranya setting pada blog yang tidak membenarkan enjin carian meng-indeks blog anda. Jadi bagi memastikan blog anda membenarkan enjin carian melakukan kerjanya, boleh cek melalui :

1. Dashboard > Settings > Basic

2. Let search engines find your blog? ... Set kepada Yes.

Kalau dah default set kepada " Yes " sepatutnya blog anda sudah berada dalam senarai enjin carian apabila anda mencari dengan keyword yang betul. Andai kata anda susah juga nak jumpa blog dalam enjin carian atau boleh kata memang tak jumpa langsung, maka langkah ke 2 adalah dengan menghantar address / link blog anda ke Google.

Untuk menghantar link blog / laman web anda ke Google, sila ke SINI .

Setelah hantar, dalam masa beberapa minit atau jam, Google Bot ( robot Google) / Spyder / Crawler akan memasuki blog anda dan melakukan kerja mereka meng-indeks isi kandungan dalam blog.

Selepas itu, kemungkinan besar blog anda akan berada dalam senarai enjin carian apabila dicari dengan keyword yang bertepatan. :)
Comments
10 Comments

10 ulasan:

HAFIZAL berkata...

bagus lah info kau nie

aimie amalina berkata...

huuuu
kene cek ah pas ni kan
hayoooo
fail betol dengan mende2 alah ennjin segala ni
tanx freaky! =]

Luqeem™ berkata...

tenkiu2..

tp pgernk aku rndah jd no 5..huhu..wlupun dh msuk

sergeant keroro berkata...

hehe, tak jadi nak buat entri sal SEO optimizing :P

Ezad Skytech berkata...

kena lebih peka la pasal benda ni nanti..hee~

tia @ Ini Kisah Tia berkata...

oyeahhh .. dah buat .. hehe :)

faridah nazurah berkata...

dah siap. thanks ye :)

Peah Ros berkata...

thanks sebab banyak menolong haku :P

Miss Nadya berkata...

nice info..:)

new entry :: Lemah Bila Drive Malam ツ

[sutera kasih] berkata...

jgn lupa submit kat sini jugak

http://www.submitstart.com/

hehe

 
Related Posts with Thumbnails