Jumaat, 16 September 2011

Selesai solat jumaat

Orang ramai berpusu-pusu meninggalkan perkarangan masjid selepas solat jumaat.

Rumusan ringkas khutbah jumaat tadi adalah mengenai adat dan syariat. Orang islam terutama sekali orang melayu begitu mudah melakukan perbuatan atau adat yang dikatakan mengikut syariat islam padahal mereka tidak tahu bahawa sesetengah adat itu memang jelas bertentangan dengan syariat islam dan boleh membawa amalan syirik kepada Allah.

P/s : lepas ni kalau nak ber-adat kena kaji dulu adakah sesuai dan mengikut syariat islam.

Sent using a Sony Ericsson mobile phone

Comments
7 Comments

7 ulasan:

SoLy SoLicious berkata...

btol2..ade adt yng melanggar syariat..

Green Apple berkata...

zaman telah berubah, adat juga perlu mengikut syariat Islam..

aimie amalina berkata...

=]
betollll!
ada yg moleeeek je dgn Islam
ada yg x kene langsung
utamakan agama
sebelom adat

diana berkata...

bab kawen2 la selalunya orang lupa agama dan utamakan adat...:)

Luqeem™ berkata...

jgn berpegang kukuh kepada adat kalau basic islam yg mendalam tak ada dlam diri :)

Saiazuan berkata...

lain ngan tmpat aku, psl memerdekakan diri :)

[sutera kasih] berkata...

bagusla freaky share isi khutbah..kan bgs kalo smua blogger lelaki yg pegi solat jumaat tu share apa yg dorang dgr time khutbah kt blog..dpt jgk blogger perempuan input baru hehe

 
Related Posts with Thumbnails