Sabtu, 13 Ogos 2011

Tips Blogging : Apa Yang Perlu Ada Dalam Blog

TIPS BLOGGING : APA YANG PERLU ADA DALAM BLOG

Pengunjung yang datang ke blog aku ramai terdiri daripada newbie dan apabila aku membalas jejak mereka, ada beberapa blog yang kurang mesra dengan pelawat kerana loading terlalu berat akibat banyak sangat widget yang tidak berapa sesuai digunakan. Ok rileks !! aku tak hentam pun blog berat ni kerana blog aku sendiri pun sangat berat sekarang.

Cuma aku nak berkongsi beberapa tips mengenai apa yang perlu ada dan apa yang tidak perlu ada dalam blog korang supaya lebih mesra pengunjung dan juga memberi kesenangan kepada pengunjung. Ok jangan buang masa lagi, mari lihat senarai yang perlu ada dan tidak perlu ada dalam blog anda.

Perlu Ada
======
=

- Follower
- Shoutmix / Chatbox
- Bloglist
- Blog Archive
- Popular Post
- Latest Post
- Linkwithin
- Iklan Nuffnang ( Wajib ada .. hahaha jangan tinggal lak )

Tidak Perlu Ada
===========


- Gambar sampai lebih daripada 10 keping di ruang sidebar. Cukup hanya 1 atau 2 sahaja.
- Mixpod ( Youtube Video Player ) ... sangat berat apabila loading
- Lagu-lagu
- Widget salji atau kelip-kelip di bahagian tepi.
- Mouse bertukar menjadi bentuk Love

Setakat ni hanya tu je tips mengenai apa yang perlu ada dan apa yang tidak perlu ada dalam blog. Kalau rasa nak tambah kelajuan loading blog, boleh klik Sini . Kalau tak nak ikut tips ni sekarang pun tak apa. Tapi kalau rasa nak edit blog tu, boleh la rujuk tips aku yang cikai ni. Gud Luck :)

p/s : Nak dapatkan tips lagi ? Klik Sini .

Comments
16 Comments

16 ulasan:

sergeant keroro berkata...

hehe, iklan tu ade yang tak tahu :P

yatie Awang berkata...

Alhamdulillah...blog kakak seperti yang disenaraikan, tapi iklan memang tak ada hehe

aiman berkata...

alhamdulillah.. seper ti di atas.. tp iklan xberminat la.. setakat ni la.. hehe

Saiazuan berkata...

"eerrr.. kte nye ada salji2 cane ek nak buang?" hehe

SITI NOORNADIYANA berkata...

cursor bentuk Love tu yg tak menahan tu. ahaha. :D

Akak berkata...

thanks......seb baik blog akak x de seme tu

wan_cikgumuzik berkata...

huhu.. blog ni ringan dah rasanya,, tapi load time dia tuu lambat sgt berenti berpusing..

aku sampai sekarang dok cari masalah tuu sbb kat blog aku kadang2 jerr jadi,,,

newbie?? ermmm kena pi tego secara personal kat inbix fb rasanya.. maybe depa tataw kot benda2 tuu,,

Cik Sara berkata...

alhamdulillah..blog seperti di atas. Tiada widget pelik2x yang memberatkan jiwa dan raga.. Malag tiada juga alat muzik yang boleh mengundang sakit jantung sebab terkejut! ngeee..

SoLy SoLicious berkata...

ha..tudia..semoga ade yang tersedar ya..huhuhu..berat den nunggu loading kemain berejam~heeeee

CIK PARO! berkata...

blog cik paro berat x?

Clara berkata...

Cursor tu nak ubah tp, alahai.. malaslah nak ubah..

btw, blog freaky mne de berat.. ringan je..

cik najihah berkata...

nice 1..

akoo pae berkata...

wajib ke ade iklan nuffnang??

akoo tak wat..

Luqeem™ berkata...

tenkiu2..hehe..:D

[sutera kasih] berkata...

alamak, takda shoutbox & populor post widget lah..huhu..

GaRy™ berkata...

aq takder blog archieve... tapi aq ada latest post ngan sitemap.. hihihi...

 
Related Posts with Thumbnails