Khamis, 18 Ogos 2011

Iphone Kena Saman

Tadi aku ada baca berita Dunia kat kosmo dan sangat terkejut melihat berita mengenai IPHONE KENA SAMAN dengan 25 000 pengguna. Perghh sebab apa kena saman ? Meh baca kat bawah ni :

Seorang peguam menyatakan sekumpulan pengguna yang mengandungi lebih 25,000 warga Korea Selatan kini menyaman firma Apple Inc. kerana melanggar hak persendirian mereka.

Menurutnya, pelanggaran hak persendirian itu berkaitan dengan pengumpulan maklumat lokasi pengguna telefon pintar keluaran Apple, iPhone.

Peguam itu, Kim Hyeong-seok semalam menyatakan, saman tersebut melibatkan 27,612 orang dengan setiap seorang menuntut ganti rugi sebanyak AS$932 (RM2,772).

Hyeong-seok berkata, saman itu ditujukan ke atas Apple Inc dan anak syarikatnya di Korea Selatan.

Dia mengemukakan saman serupa pada awal tahun ini dan diberikan ganti rugi AS$932.

Apple berdepan aduan dan kritikan sejak pendedahan di Amerika Syarikat bahawa iPhone menyimpan senarai lokasi menara telekom berdekatan dan pusat WiFi berhampiran lokasi ia digunakan.

Data tersebut boleh digunakan untuk mencipta peta yang merekodkan pergerakan pemilik iPhone.


Nasib baik berlaku di Korea Selatan. Kalau di Malaysia rasanya takde kecoh sangat sebab rakyat Malaysia sporting bab Tracing Location ni. Sporting la sangat :P .... Ok apa yang bahaya mengenai Iphone adalah ia menyimpan data mengenai menara telekom berdekatan. Maksudnya dengan sedikit kepintaran dan akal yang bijak, pengguna iphone boleh di-Trace dengan mudah dan boleh mengetahui pergerakan pengguna Iphone.

p/s : Semakin maju teknologi, semakin bahaya dunia ni =_=

Comments
20 Comments

20 ulasan:

SoLy SoLicious berkata...

xleh pakai iphone la mcm ni...

syrupmasin berkata...

semakin maju semakin bnyak masalah :D

wa khairul onggon berkata...

Ini macham manyak bahaya la.. Pakai aipong made in malaysia je la hehehe..

bombay berkata...

pakai 3310 paling selamat..hehe

ainondreamergirl♥ berkata...

pakai iphongggg susah. pakai phone murah je senang. hehe :D

Ezad Skytech berkata...

teknologi canggih sangat pon susah..haha~

faridah nazurah berkata...

fuhhh nasib baik tak pakai iphone. hehe

Nini Hartini berkata...

x berapa faham lah. sape yg boleh trace? apple atau menara telekom atau org awam? huhu... jelas kan sikit.

SITI NOORNADIYANA berkata...

tracing location? x privacy ah gitu.. ^^

Wanie berkata...

nak kena beli ni..syiok gak men saman2..dpt duit tu..:D

gedek! berkata...

apa-apa hal pon iPhone tetap paling 'fun'

mas saari berkata...

alamak!!! akak pakai iphone...huhuhuu

Abang Long berkata...

Salam...kalau maxis mcm friend finder la tuh, tapi yg ni tak payah minta permission terus boleh trace. Tapi bila nengok saman tu US932 kira banyak gak utk duit Raya tuh.. Ingat nak saman jugak lah..huhuhu

cucu umie berkata...

that's right..kdng2 teknologi nie menyusahkan juga...

Syuxer berkata...

itu la pasal..privasi dicerobohi..teknologi berkembang ada kontra nya yang boleh menyusahkan orang ramai..huhu

RepublicAku berkata...

i phone best.....aik...kekulit lama semula.....keh3

suha berkata...

hai..lama tak masuk cni..dah bnyk berubah ye (^_^)

[sutera kasih] berkata...

bahaya jgk kann..nsb baik guna enpon biasa2 saja

Luqeem™ berkata...

tp diorang saman sikit je..tak sampai berjuta pun sorang..hehe..klu ye, peh unutng tu..

berbaliklah kepada telefon lama..

AmyZana berkata...

pergh ! boleh trace?? father dia lah.... baik beli HTC :D

 
Related Posts with Thumbnails