Rabu, 13 Julai 2011

Perbezaan Wordpress.org dan Wordpress.com

PERBEZAAN WORDPRESS.ORG DAN WORDPRESS.ORG boleh menyebabkan sedikit kekeliruan bagi orang ramai. Jadi mari tengok penjelasan mengenai dua benda ini di bawah :


1.Wordpress.com ( Kelebihan )

-Ianya percuma dan mudah dikendalikan

-Semuanya dijaga oleh pihak wordpress seperti : pengurusan, spam, upgrade, setup dan keselamatan

- Blog kita berada di beratus pelayan dan kemungkinan untuk " down " akibat kesesakan trafik sangat rendah

-Segala post dibackup secara automatik

-
Log masuk anda selamat (SSL) sehingga tiada siapa yang boleh masuk ke dalam akaun anda jika anda menggunakan wifi

Wordpress.com ( Keburukan )

-Terdapat lebih 100 tema dan boleh edit CSS tapi tak boleh pakai " custom Themes "

-Tidak boleh upload Plugin



2. Wordpress.org ( kelebihan )

-Boleh upload tema

-Boleh upload plugin

-Mempunyai komuniti yang ramai dan bagus

-
Mempunyai kawalan penuh untuk mengubah kod dan site.

Wordpress.org ( Keburukan )

-
Anda perlu hosting yang baik, yang kebiasaannya kos RM 50 - RM 200 setahun, atau beribu-ribu ringgit sebulan untuk laman web trafik yang tinggi

-Lebih memerlukan pengetahuan teknikal untuk menubuhkan dan menjalankan laman web

-Pengguna sendiri yang bertanggungjawab menghalang spam

-Perlu upgrade sendiri perisian secara manual jika terdapat versi yang baru keluar

-Jika menerima trafik yang banyak secara mendadak, site mungkin " down " melainkan menggunakan hosting yang mantap.

-Pengguna kena buat backup sendiri

Comments
14 Comments

14 ulasan:

cucu umie berkata...

wah ad perbezaan juga..rupenye wordpress.org tu untuk hosting ea.. thnkx info bro..

Syazwan berkata...

tak tertarik plak ngan wordpress.
nak guna wordpress ke bro?

syarifahsidrus berkata...

ooo..ada beza ke?hiihi

Izzat Nazmi Saiful Bahri berkata...

baru aq tahu ada perbezaan dua2 ni...engatkan sama je...

kiz berkata...

dah ada plan nak tukar ker encik freaky aka Firdaus

syrupmasin berkata...

ohh beze jugak ye :D

RepublicAku berkata...

aku pening dgn wordpress...keh3

Ahmad Haziq Azlan berkata...

setia dengan blogger

CMRatu Fotografi berkata...

huhu.. antara keburukkan wordpress.com x boleh masukkan iklan lain... :)
menyesal beli domail di wordpress.com selama 2 tahun plak tu.. :(

diana berkata...

tak terpikir lagi nak selangkah ke depn dengan WP.baru pakai domain pun dah macam2 masalah ni....pening kepala!

Freaky berkata...

adess aku xde niat pun nak tuka ke wordpress.. saja bagi maklumat

GaRy™ berkata...

blogspot best!! (walaupun selalu buat hal)

Terbelog berkata...

pilih je mana rase sesuai dgn diri :)

Wordless Wednesday #4

mamat berkata...

huhu wp.org terbaik la..best :D

 
Related Posts with Thumbnails