Selasa, 19 Julai 2011

Nak Pinjam Duit Along

Dalam tv belambak dah berita duk beritahu jangan pinjam duit dengan along. Di radio pun sama duk iklan supaya jangan pinjam dengan along. Tak cukup lagi tu, kerajaan siap berkempen lagi supaya jangan pinjam duit dengan along. MHI pun dah buat pendedahan mengenai bahaya pinjam dengan along.

Balik-balik bila buka tv dan radio, hampir tiap hari ada laporan daripada polis mengenai mangsa kes along. Tang mana silapnya pun tak tahu. Nak kata amaran dan pendedahan yang diberikan tidak mencukupi ? Rasanya dah melampau banyak pendedahan yang duk beritahu.

Tapi ada juga yang jadi mangsa macam ni pada tiap hari. Nak kata mesej yang disampaikan tidak faham ? Rasanya mesej semua dah dalam bahasa Malaysia. Takde pun mesej dalam bentuk persamaan E=MC^2 atau pun dalam persamaan HCL + NaOH = NaCl + H2O .. Takde macam ni kan ? semua bahasa Malaysia.

Aku pun tak tahu macam mana mereka boleh jadi mangsa along. Yer mungkin kita tak faham akan situasi yang berlaku yang mendorong untuk meminjam duit daripada along tapi takkan la sampai terdesak macam tu ? Adakah aku betul2 tak faham ? hummm....
Comments
10 Comments

10 ulasan:

RepublicAku berkata...

mereka tahu akibatnya tetapi tiada sos lain so belasah jer la....umpama lepas mulut buaya masuk mulut harimau....

Dzarief Zuhdi berkata...

nak selamat pinjam duit kat abng long dil..haha.. puihh.. sial la

sergeant keroro berkata...

takde option lain, terdesak sangat.

kes mas kawen tinggi sangat ni :P

SoLy SoLicious berkata...

dah terdesak sggup lakukan ape saje~

Ezad Skytech berkata...

nak pinjam bank syarat tinggi sgt kan..pinjam along la jalan terakhir bg mereka ni....

cucu umie berkata...

bagi ayie kalo along jalan terakhir?? better bincng family okay kot..hohoh tak pyh lh pinjm along nie..membunuh diri name yer..hoho

iPai berkata...

betul tuh .. agaknya mereka sangat terdesak dengan kewangan ..

hehe .. kite kira terdesak juga buat blog n duk hantar ticket mintak BE ..

cam ne ni firdaus, aku tak dapat BE lagi ni .. waaa ... heheh ..

karang terpinjam along kang ..

Freaky berkata...

ipai : jangan sebut BE bro.. gua berasap dengar BE. wuahahaha

diana berkata...

berani sangat kot...
kalau akak tak makan pun tak pe asal jangan meminjam..'bukn dengan along je..
paklong ke..kaklong ke
memang tak nak pinjam..
ni..

Luqeem™ berkata...

bnda ni masuk tlingan kanan, kluar tlinga kiri..bhya pinjam memnjam ni..lain la klu ada baitulmal, mcm dlu2..x kna byar sgt..sbb xde interest pe bnda smua tu.

 
Related Posts with Thumbnails