Sabtu, 2 Julai 2011

Menggelabah Waktu Pagi

Siapa yang tak join lagi segmen Seminggu 100 Follower, mari la join cepat. Ada 30 lagi tempat kosong.. Nak join boleh klik SINI .

Lepas subuh tadi aku pergi beli nasi bungkus untuk sarapan. Harga sebungkus nasi biasanya RM 1.50 dan aku aku nak beli 5 bungkus. Jadi semua sekali harga RM 7.50 dan aku bawak duit sekeping RM 10 pergi ke kedai.

Ok sampai di kedai, aku nampak dan bau roti goreng yang bangkitkan nafsu makan. Aku pun tambah roti goreng RM 2. Sekarang semua sekali RM 9.50. Ok cukup duit untuk bayar semua sekali. Lepas ambil 5 bungkus nasi dan roti goreng, akak tu cakap semua sekali RM 12.. Ah sudah !! nape boleh jadi RM 12 pulak ?

Akak tu cakap sekarang nasi dah jadi RM 2 sebungkus. Perghh dah naik 50 sen pulak. 2 minggu lepas aku beli kat sini pada harga RM 1.50 tapi sekarang dah jadi RM 2. Duit kat tangan aku ada RM 10 je tapi harga semua sekali RM 12.

Aku dah gelabah, otak dah ligat berfikir, tangan laju je meraba poket. Raba poket sendiri la, takkan la nak raba poket seluar orang lain pulak. Raba punya raba, rasa sangat best pulak bila meraba. Ehh lari topik !! Masa aku selongkar habis poket tu, tiba-tiba ada sekeping duit RM 5.

Fuuhhh selamat aku. Sekarang duit aku sudah jadi RM 15 dan boleh la bayar harga makanan semua sekali RM 12 tu. Kemudian aku balik dengan perasaan yang sangat bersyukur kerana ada jumpa duit RM 5 dalam poket tu.

Moral : Sila bawak duit lebih. Jangan bawak duit ngam ngam :D
Comments
15 Comments

15 ulasan:

tia @ Ini Kisah Tia berkata...

wakakaaaa ! Tia pernah kena masa shopping gula2 dekat supermarket . hahaaa . malooooo .. eh , beli nasi dagang eaaaa ?

cucu umie berkata...

hahha..ayie xpernah kne lagi lol..sebb kalo nak pergi kedai grenty akan bwak duit lebih..tkot mane thu xcukp nty..hukhuk

yatie Awang berkata...

kakak tak suka kalau nak pergi beli, tak kiralah apa, bawa duit sikit, bukan apa, biasalah kalau dah sampai kat kedai, kelabu habis mata...hehe

GaRy™ berkata...

hahaha... aq pernah gak jadi... apa aq buat?.. aq letak balik, kasi kurang kuantiti supaya duit cukup nak bayar.. hahaha.. malu toksah cakap la~.. hahaha

azwa amani berkata...

huhuhu..moral of the story bukan jgn bawa duit ngm-ngam... jaga nafsu makan.. :) huhuhuhu..

mas saari berkata...

nasib baik jumpa duit RM5 tu, kalau tak kena basuh pinggan kat kedai akak tu...heheheeee

sergeant keroro berkata...

haha, memang cekik darah tol kedai sekarang ni.

Syuxer berkata...

hahah mujur ada duit lebih ehehe..

aaa memang harga naik sekarang..ntah nape..mybe kos2 nak wat nasi lemak tu kot..

Syuxer berkata...

eh nasi dagang ke nasi lemak??

diana berkata...

mahal...
sebab tu akak sarapan pagi2 roti dengan tuna je...
nak jimat...
heheheheh

Freaky berkata...

huhu bukan nasi lemak / nasi dagang. nasi bungkus biasa jep berbagai lauk

schaze zainn berkata...

haha penah juga kena macam ni =,="
malu giler. beria je amek macam2 kat tesco, tiba2 cek dalam purse ada cash tak sampai rm30. masa tu memang dah gelabah sangat, nasib baik ada debit card tu pun agak nasib baik debit card ada duit. =D

Qaseh Qhaleef berkata...

huhuu~
konklusinye . . tanye dulu harga kat makcik kedai tu . . agak2 mahal . . boleyh letak balek . .
heheee~

Fay berkata...

penah jugak jd mcm nih.. hehe

syrupmasin berkata...

haha..sumpah cuak doe kalu macam tuh..kalu ta cukop mao segan gile :D

 
Related Posts with Thumbnails