Selasa, 5 Julai 2011

TIPS LAJUKAN LOADING BLOG

Jom lawat dulu senarai blog kumpulan 6 di SINI . Lawat dan follow ye :D


Kali ni nak share sikit mengenai TIPS LAJUKAN BLOG atau dengan kata lain LAJUKAN LOADING yang aku jumpa di blog gary tadi. Bagi yang blog sangat berat nak loading, boleh la cuba cara ni. Aku dah cuba guna kat blog ni dan kepantasan loading blog ada perubahan. Nampak ringan sikit loading selepas masukkan script di bawah.

Pergi Dashboard > Design > Add a Gadget > html / javascript . Copy Code di bawah ni :

<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4/jquery.min.js"></script>

<script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script>

<script type="text/javascript">

jQuery(document).ready(function($){

if (navigator.platform == "iPad") return;

jQuery("img").lazyload({

effect:"fadeIn",


placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"

});

});

</script>

Widget ni boleh letak di mana-mana saja. untuk rujukan sila ke SINI .
Comments
17 Comments

17 ulasan:

GaRy™ berkata...

wuih... siap bagi kod lak tuh... hahaha... aq malas giler wo nak ajar.. bagi link je... hehehe~

rafiq berkata...

aku terus buat. pantas tak aku? sepantas blog yg dah pantas.haha

tenkiu bro.

NA berkata...

Terima kasih Freaky dan Gary (mula-mula nampak kat blog Gary). Selalu terfikir nak buang perabot tapi sayang. Harap2 berkesan cara ini. Mahu cuba

Syuxer berkata...

aku pun baru je pasang..kalau tak laju lagi..aku pasang turbo baru tau hahaah..

emy|farid berkata...

dah cuba! laju~~ vrooom
tq gary N freaky

sue perbs.. berkata...

oh mcm tu ke.. nk try gakk..

misz myza berkata...

dah wat jugak.. test kat website speed, ade gak perubahan.. cpt jugak la load time... 10S sbb share..

mumui berkata...

hohoho! boleh cube ni..

syarifahsidrus berkata...

memang sehati sejiwa dengan keroro eh? heheh
dah letak masa tengok kat blog gary tadi :)

cucu umie berkata...

dh laju dh bro..hehe

sergeant keroro berkata...

hahaha, timing same eh?? XD

nurAMALLINA berkata...

Wahh laju la! Suke

Fee Hafeezah ketuk keyboard berkata...

dah buat dah..agak ah laju skit.. thanks yaw sharing :D

kotak bulat berkata...

jangan laju sangat lari tu...nanti jatuh... :P


da lme da pasang.. hehe..ringan gak la skit blog

yatie Awang berkata...

laju ek..nanti tak terkejar pulak...hehe

Izzat Nazmi Saiful Bahri berkata...

da pakai 2 bulan lepas... kalau tak pasang kod ni berat jugak la blog nak loading.. huhu~

Izzati Alina berkata...

da try da... da laju sikit da... tq...

 
Related Posts with Thumbnails