Rabu, 8 Jun 2011

Sekolah Rendah

Sekarang dah waktu petang, apa kata anda skodeng senarai blog yang menyertai segmen di SINI . Malam nanti senarai yang baru pula keluar.

http://www.laymark.com/i/o/79.gif

Zaman sekolah rendah merupakan zaman yang paling aku tak suka terutama sekali masa darjah 1. Sebab apa tak suka ? Tak siap kerja sekolah kena cubit + pulas kat perut atau kat peha. Sakit ? memang la sakit sampai lebam kat tempat kena cubit tu. Padan muka aku juga, sapa suruh tak siapkan kerja sekolah.

Tak cukup dengan kena cubit, cikgu yang mengajar masa tu sangat garang. Pernah sekali satu kelas kena warning dengan cikgu tu supaya tulis cantik2 dan jangan tulis macam cakar ayam. Habis satu kelas pucat dan tulis dengan penuh hati2 supaya tak nampak hodoh. Tapi hakikatnya hodoh juga sebab baru darjah satu, tulisan pon mengarut lagi macam ular kena palu.

Walau apa pun dugaan masa sekolah rendah iaitu dicubit oleh cikgu atau kena marah kaw-kaw, aku tak pernah cerita kat mak dan ayah. Budak sekarang, kena cubit sikit balik mengadu kat mak ayah kata cikgu garang. Mak ayah pun sibuk pula ambil tidakan polis. Macam la mak dan ayah tak pernah kena marah dan cubit masa sekolah rendah dulu. Haihh :D
Comments
12 Comments

12 ulasan:

cucu umie berkata...

kalau cerita tu sudah biaselah bro sekrng, mereka anak-anka sekrng agk manje jot berbnding dulu.. agpon mak bpak sekrng pon terlampau manjekan mereka sgt..kne cubit sikit pon xboleh..aishhh

syaimz berkata...

tapi okay lah cikgu dulu-dulu,melahirkan muda-mudi hebat macam kitorang...sekarang ramai muda-mudi yang genius & intellectual...tapi problem sikit kat attitude

nawal addina berkata...

skola rndah best ! bole maen lari2 kat koridor . hahahaha ;)

sergeant keroro berkata...

sekolah rendah suka main-main. haha XD

dang intan duka berkata...

pernah dulu, ada cikgu dang suruh tulis guna pembaris..semata-mata nak cantikkan tulisan.. memang kemas pun, sbb guna pembaris.. semua murid2 dia di ajar mcm tu.. klu tak, memang kena ketuk jari ni dengan pembaris kayu.. hohoho...tp tu semua kenangan dlu..

skrang?? susah nak didik dah.. sbb budak2 skng ni makin maju dr kita..hahha

peace

mOon jOhari berkata...

...cikgu sekOlah rendah suka pilih kasih...yang pandai dan chumil sll diberi keutamaan...

suha berkata...

cik suha pernah ngadu ngn ayah kwn kaco,mas tu drjah 5 kot,tp cik suha lak kena marah ngn ayah..ayah ckp balas balek..pdhal saje nk ngadu sbb ayah cikgu..huhu kalo mk bpk zmn skrg,xdenya nk bg smgt mmbalas balek cenggitu..papepon,moga kita jd parents yg terbaik (^_^)

ieyza afieyna berkata...

rindu juga zaman sekolah.. tapi drjh 1 best ape. sbb dapat no 1 je dalam kelas. cikgu syg . hee. dapat bnyak hadiah.. haha.. tpi bila dah makin besar nak dpt no 1. nak dpt anugerah, nak dpt hadiah? haha.. tggl byang je la. huhu

GaRy™ berkata...

budak skarang ni manja sangat... bukan takat budak skola rendah, budak skola menengah pun sama... kalau anak buat masalah kat skola, ibu bapa salahkan cikgu pulak...x patot.....

A y e s h a Ramlee berkata...

hahaha, entry tak abis baca lagi tp tak sabo nk cerita pasal sekolah rendah... hhehhe.. dulu kat sekolah ada jual air milo dalam kotak.. harga lupa, tiap2 jumaat ada van dtg sekolah.. tp tiap itulah air kena curik. aku tahu siapa yang amik, mamat 2 memg dengki apatah dengan ayesha ni.. dari darjah 1 sampai darjah 5, mengacau je.. hilang je barang carilah dia, bencinya... last2 darjah 6 bagi surat kata dia minat kat ayesha.. hahahha... propa je kan.. sorrylah, akak tak layan... last year masa reunion, dorg kt dia da meninggal 2bln lepas, ex'dent.. sedih sangat, nagis2 aku malam 2.. rindu kat arwah.. dah lah ensem tp nakal sangat... tak dapat cakap sorry... now sambung baca entry td... heheheh

Srikandi Cinta berkata...

Cerita zaman sekolah rendah.. Wawww terkenang daku di masa dulu hehe..

kiwi berkata...

bukan sekolah rendah je, sekolah menengah pun same. Ikut rule sekolah, kalau bersalah satu rotan. tapi ada mak bapak tak puas hati siap report kat KPM sampai cikgu disiplin tu nak disuruh pindah. Eii.. geram ><

 
Related Posts with Thumbnails