Rabu, 8 Jun 2011

Pengalaman Naik Basikal

Sebelum tu, apa kata kita tengok dulu senarai blog yang ke 77 hingga 85 yang menyertai segmen hari tu. Jom klik SINI .

http://www.laymark.com/i/o/93.gif

Pernah naik basikal tak ? tak pernah naik ? Ish cepat pergi beli basikal dan kayuh laju2. Kalau jatuh padan muka. Petang ni aku nak kongsi sikit pengalaman naik basikal masa kecil-kecil dulu. Bila besar tak naik dah basikal, terus naik kereta. Ha ha ha walaupun takde lesen, aku hentam je bawak kereta. syyhhh jangan arr bising aku takde lesen, kang tak pasal2 kena saman.

Ok pengalaman pertama masa naik basikal ketika umo 5 tahun dengan basikal yang ada 4 tayar tu. Alaaa yang ada tambahan tayar kecik kat kiri dan kanan. Lepas dah maju dan boleh kayuh dengan laju, ayah buang tayar kecik tu dan aku cuba naik dengan menggunakan 2 tayar je. Haaa nak tahu ape jadi ? Sekali kayuh terus jilat lantai konkrit. Perghhh sakit habaq hang. Tapi tak menangis pon sebab excited sangat.

Kali ke 2 dah boleh kayuh slow tapi pegang handle dengan tangan menggeletar. Sebab dok asyik fikir nak jatuh, tak perasan ada tiang kat rumah aku. Tak pasal-pasal aku jadi cium dengan tiang pula. Nasib baik bawak slow je. Esoknya pun sama juga dan makin lama dah boleh bawak basikal tayar 2. Bangga beb dah boleh balance naik basikal. Ha Ha Ha

Lepas daripada tu asyik jalan2 naik basikal je. Pengalaman yang tak boleh lupa sekali masa aku jadi penunggang basikal yang duduk kat belakang. Entah macam mana pembonceng basikal, iaitu kawan aku pusing handle sampai tak terkawal. Akibatnya kaki aku masuk dalam rim basikal dan terlekat kat situ. Sakit ? Berdarah ? Menangis ? Semua ada dan padan muka aku. Trauma sebulan tak naik basikal woooo.
Comments
14 Comments

14 ulasan:

sergeant keroro berkata...

hahaha XD

aku tak pernah jatuh biasa, ekstrem punye jatuh.

calar-calar, luka tu dah bese :P

mOon jOhari berkata...

...sekarang x larat nak kayuh basikal...x larat bawak diri sendri...

A y e s h a Ramlee berkata...

bestnya nek basikal.. lama tak men basikal. tp lom pernah lg lah kaki masuk dlm rim.. uhhuhu

ASaDa RyutaRo berkata...

pengalaman kaki masuk kat rim basikal tu dah pernah merasa. well, kalau tak jatuh masa bawak basikal, tak macho. hahahaha..

Sal Saari berkata...

kalu mcm tu org panggil sawan tayar..haha

EiZaRaZiErYa berkata...

ahahah...best lah...zie dlu mule2 bwk basikal tyr 4 lah..then buang stu belah kri..lepas2 tu..bwk senget je kekanan...ahhah..lme2 da pndai imbang tros buang tyr k'3 tu...skg ni..ngn basikal2 tu da kne buang..ahaha..
yg pntg jtuh basikal xprnh..k0t lah..huhu..xingt wink3 >_<

k a k L a m p berkata...

naik beskall.. ermm.. naik beskal.. adoiii lupe la... tp dulo mmg hebat la wakakaka

Norazlin Nordin berkata...

ak pon dulu pena gak~selalu..

accident ngan kwn sampi gigi dia patah...

masa jadi penunggang kaki ak kena sagat kt jalan smpi nampak isi ibu jari~

Ayied Zudin Hashim berkata...

hahaha! entri nie mengimbau kengan aq jatuh basikal mase first time bawak.,hahaha!

syaimz berkata...

aku paling suka time kecik2 turun bukit naik basikal.time tu dah la tak reti control basikal! deras je aku turun bukit.landing sedap kat lantai konkrit.haha

cucu umie berkata...

hehe..ayie nek basikal kejap shje mase sekolah rendah sebb darjh 4, dh mula menggunakan motor..huhu

misscha berkata...

suke nek beskal.....masa teen dulu suke naik basikal racer yg tinggi tu..skarang ni x tau la boleh lg ke idak...

Khairil berkata...

budak lelaki setakat naik basikal jatuh biasa le...dulu habis berparut sebab kecik2 jatuh basikal le...hehehe

suha berkata...

huhu ending mengerikan (+_+)

 
Related Posts with Thumbnails