Khamis, 30 Jun 2011

Buka Minda Tu

Aku tertarik dengan 1 ayat daripada seorang blogger ni

" Kau terdiri daripada doktor, jurutera dan golongan elit.
Tapi kau menyumbangkan idea melalui perhimpunan jalanan.
Di mana ilmu kau yang tinggi itu ? "

Tak payah serabut fikir
ambil contoh Rusuhan di Mesir
Seluruh rakyat buat demonstrasi

jurutera, doktor, pakar
semua menyertai demonstrasi
tapi adakah itu bermaksud
mereka ini tidak tinggi ilmu ?

Yer kau akan kata tidak berilmu
tapi 1 dunia kata mereka bijak
1 dunia setuju dan sokong
apa yang rakyat mesir buat

Sebab apa 1 dunia sokong ?
kerana hanya itu saja cara terakhir.
Setelah semua benda sia-sia
jadi jalanan sahaja yang efektif

Sebenarnya ilmu kau tak tinggi
Hanya tafsir luaran saja
Bila luar nampak tak elok
terus kata ilmu tak tinggi

Negara yang hebat
Jepun, australia, amerika, Jerman
semua pernah beri idea di jalanan
semua pernah buat demonstrasi
sebab ape ?
sebab rakyat mereka bijak
mereka boleh berfikir

P/s : Kita bijak tak ? Sendiri la jawab.. :)

Comments
8 Comments

8 ulasan:

♥CIK IERA♥ berkata...

"Sebenarnya ilmu kau tak tinggi
Hanya tafsir luaran saja
Bila luar nampak tak elok
terus kata ilmu tak tinggi"

sy suke ini...:)

kiz berkata...

tepuk dada tanya iman..

sergeant keroro berkata...

kerajaan sebenarnya takut dengan suara rakyat.

sergeant keroro berkata...

kerajaan sebenarnya takut dengan suara rakyat.

cucu umie berkata...

kenapa mahu pelajar bjjo diluar negara kalo tidak gunakan kepakaran mereka.. aishhh, rakyat berhak kot bersuara

diana berkata...

teringat pulak kat satu blog adik tadi yang sembang pasal bersih..
kononnye perhimpunan bersih nanti lebih kearah yang tidak sihat..
setiap point yang dia copy tu nampak sangt mindanya yang tidak terbuka..
mingkin dia cuma dapat info dari satu arah saja..
sebab tu kita kena banyak membaca..
jangan cuma baca benda yang kita sokong saja.yang kita tak sokong kita tak nk baca..sebab???
takut terpengaruh..'
ada orang yang takut sungguh terpengaruh dengan kebenaran..

Kei Seichi berkata...

setuju dengan keroro...nak hentam kerajaan banyak2 pon aku malas da...

Nini Hartini berkata...

sebabkan yg menyertainya ramai dari PR. cuba kalau buat Demonstrasi Kekejaman Israel, confirm kerajaan x kacau.

Jom..jom bersih!


Heart In A Cage
.

 
Related Posts with Thumbnails