Rabu, 18 Mei 2011

Universiti Jepun memang hebat !!

Tokyo - Para penyelidik di Universiti Tohoku, Sendai, di timur laut Jepun yang diketuai Yusuke Sugahara berjaya mencipta prototaip sebuah kereta api unik yang terapung, lapor sebuah akhbar kelmarin. Kereta api itu mempunyai sayap dan ia kelihatan seperti kenderaan antigraviti dalam filem Star Wars, Landspeeder.



Hebat kan ? siap boleh terapung lagi kenderaan ni macam dalam cerita star wars. Aku hanya nak petik satu benda yang penting je kat sini dan aku rasa sangat penting dan memang penting. Yang buat kenderaan terapung ni adalah UNIVERSITI yang mungkin terdiri daripada pelajar, dan juga pensyarah atau saintis.

Bukan syarikat kenderaan yang buat atau bukan syarikat kejuruteraan yang terkenal yang buat. Ni baru peringkat universiti dah siap boleh reka sesuatu yang hebat. Kalau syarikat kejuruteraan diorang tak tahu la dah sampai level mana. Yang pasti memang level yang sangat tinggi dan hampir sempurna kejuruteraan mereka.

p/s : Kagum dengan universiti jepun... :)
Comments
5 Comments

5 ulasan:

Kak Rosaliza berkata...

eh dh tukar header baru ke... u jepun mmg hebat, u kita pun apa kurangnya kn

Freaky berkata...

da tuka kak.. :) ada org bg..

S.H.E berkata...

SELAMAT PTG?? SAJA SINGAH sini Follow dan Click Nuff dan Bagitau ada Phone PRICE LIST update terbaru di page SHE.. HEHEHEHE

elynn aiza ♥ berkata...

waahh.. mjunye u dyorg.. no wnder la tknlgi dyorg kn tnggi.. hoho.. xp, mlysia pn hbat jgk cume kureng skit jer.. hehe..

ahmadbaihaqie abdrazak berkata...

org jepun pepelik tu mampu buat camtu..masuk lab balek kul 3,4 pagi..kemende tah cam xde life..haha

 
Related Posts with Thumbnails