Khamis, 7 April 2011

Stalker tak Salah

Semalam Freaky ada sembang dengan seorang rakan sekelas pasal Stalker ni. Biasanya stalk ni banyak berlaku di laman sosial seperti Facebook dan mangsanya adalah perempuan. Lepas tu muncul la status di FB " Aku benci Stalker " , " What the FCUK ko Stalker aku ?? " dan bla bla bla lagi status yang menjijikkan mata lagi meloyakan minda.

Kenape benda macam ni terjadi ? kerana mereka x paham dengan konsep social network dan public socialize. Dah nama benda tu public terang tang tang tapi pergi jugak letak gambar yang kurang elok. Lepas tu bile gambar tu kene grab, mule la bising2 kat status dengan ayat yang mencarut entah ape2.

Kalau x nak kene stalk, profil tu buat habis private je dan lepas tu hanya approve orang yang kenal. Mane2 mamat yang x kenal tu, terus je block tanpa pikir panjang baru la x kene stalk. Apabila kamu approve untuk friends dengan seseorang, sebenarnya kamu membenarkan die untuk access profil, album gambar, no telefon, emel dan bla bla kamu pada bila2 masa dan ini adalah benda betol.

1 lagi pasal isu privasi. Sebenarnya untuk menghilangkan / menghapuskan privasi mengenai maklumat diri ni mudah je. Caranya adalah dengan menipu atau memalsukan maklumat diri yang sebenar.

" There should be no privacy on the internet when you fake the information "
Comments
7 Comments

7 ulasan:

ADfeez berkata...

stuju... sendri buat sendri tanggung la...we almost heading to 2020 la.. xkan la x leh pkir manusia semakin bijak dengan kemajuan teknologi yg semakin pesat mmbangun.. haish!

MiZi berkata...

yah!!!! satu geng kita!!! hahahahaha

HARSYEZAIRY berkata...

juz like i did... everything is fake..

HARSYEZAIRY berkata...

juz like i did... everything is fake..

Anati Soki berkata...

hm!! super stuju!! snng je menda ni.. tak nk org stalk tak payah approve la.. privte habis smua.. snng cita

Freaky berkata...

ad : betol tu ad.. benda bole pikir kan

mizi : hahaha

harsy : bagus la gtu

anati : betol tu. mudah je

ezzyra berkata...

ayat last skali 2...cm mu la..haha...kntoi di situ...

 
Related Posts with Thumbnails