Ahad, 3 April 2011

Lebih baik Kedekut

Kadang2 elok dan bagus juga menjadi kedekut tapi kene tengok jugak la jenis kedekut tu. Jangan jadi kedekut ilmu dah la. Kedekut yang dimaksudkan adalah kedekut pertolongan. Sebab ape kene jadi kedekut pada orang yang minta bantuan ? kerana bantuan yang kita bagi nanti akan menyusahkan diri kita sendiri plak dan x pasal2 kite pula yang kene minta bantuan.

Situasi 1
======

A ada masalah kewangan jadi A minta tolong kat B untuk pinjamkan sedikit wang. Setelah beberapa ketika, A membayar balik jumlah wang yang dipinjam. Perkara ni berlaku hampir setiap hujung bulan sehinggakan B kadang2 kekurangan wang akibat dipinjam oleh A.

Situasi 2
======

K memiliki kenderaan dan kenderaan die sentiasa di tumpang oleh kawan2 yang lain untuk pergi ke suatu tempat. Yang paling best, hanya si K saje yang keluarkan wang untuk isi minyak manakala yang lain hanya berdiam diri saje tanpa rasa malu tumpang kenderaan si K ini.

Situasi 3
======

Duit PTPTN punya la dapat banyak tapi nak beli ubat gigi, sabun, dan beberapa alatan asas yang lain punya la susah. Akibatnya, kawan2 yang kene selalu bagi pinjam kat die. Nasib baik topup pon x pinjam. :D

Kalau jenis macam ni, lebih baik jadi insan yang kedekut daripada menjadi insan yang suka tolong orang tapi last2 kite jugak yang susah. Biar je orang nak kate sombong dan kedekut lepas ni, asalkan kite bahagia dan dapat elak daripada kene 3 situasi di atas.

Sekali sekala tolong tape la. kalau banyak kali dan kerap je, takot diri sendiri yang susah nanti :)
Comments
8 Comments

8 ulasan:

nelly berkata...

haha .betul2 kedekut ~
tapi , nelly mahu jadi pemurah !!
^^

AM berkata...

fuhh.... mendalam beb...

Freaky berkata...

nelly : bagus la cetu

am : x dop mendalam apo pon. men tulish jah

miss hana berkata...

betul kata awk tu..kdg2 mmg kite kena kedekut.kalau x, kite yg ssh sbb dipergunakan

Tanpa Nama berkata...

situasi A 2...uwaaaaaa....dh xde duit skrg ni...hhuh

Freaky berkata...

miss : betol tu. :)

anon : erk duit xde

JR Shoppe berkata...

Jgn pemurah hingga pemurah membawa padah

Freaky berkata...

jr : betol tu jr :)

 
Related Posts with Thumbnails