Rabu, 6 April 2011

Jangan Pandai Kritik Je


Masa tengah blogwalking tadi, ada la 1 blog ni yang memberi kritikan mengenai fenomena meniru gaya dalam cerita Hantu Kak Limah Balik Rumah. Menurut die, cerita Hantu kak Limah ni takde memberi faedah kepada masyarakat dan die tidak faham kenapa ramai yang meniru berbagai gaya yang terdapat dalam cerita itu.

Wahai Bro, cerita tu dibuat atas dasar hiburan, supaya terhibur bile tonton cerita tu dan ilang habis tensen di kepala. Pasal memberi faedah tu tak payah duk sibuk sangat beri komen asalkan cerita tu tak tunjuk aksi2 yang mempunyai unsur ranjang, kehidupan sosial yang parah dan macam2 unsur negatif seperti yang terdapat di cerita2 lain. cukup sekadar pikir untuk gelak ketawa dan seronok bile tgk cerita ni.

Kalau hang x suka, hang diam jah, x yah duk komen kononnya x paham kenape itu dan ini. Yang penting 1 malaysia suka dan enjoy bile duk tengok cerita tu. Kalau cerita tu betol2 banyak unsur negatif, baru la betol nak komen ikot sedap mulut.
Comments
14 Comments

14 ulasan:

ezzyra berkata...

yeah!...kite bako je..

kiz berkata...

dalam hiburan..mudah je..yg elok kita jadikan sempadan..yg tak molek2 tu kita jadikan sempadan..

Emilia Emira berkata...

betul!hiburan jea pn..*daa terkena penangan kak limah* kaita bako aje laa..

Auji Fassya berkata...

setuju 101% .si pengkritik tu boleh ke buat cerita mcm ni ? hahahah.

Noor Aqillah Majid =) berkata...

likes this post :)

kAmi dAn mEreKa!! berkata...

kalau nak menjatuhkan org lain, memang banyak je idea dorang ni,
kn? =)

MiZi berkata...

cuba hang antaq sat link blog dia kat aku meh aku nak brainwash dia..

ENTRY BARU : layan beger jom

Freaky berkata...

azi : bako sapo tuu

kiz : betol tu kiz

emilia : da kene penangan kak limah gak ye

auji : mesti la die x mampu buat :)

noor : thanx

kami : diorang memang kreatif bab ceni

mizi : haha aku x save plak. nyampah nak tgk blog tu lame2

f. berkata...

haha tbaek kot kak limah...nk kene bako sape yg kutuk nye tu..

Freaky berkata...

haha ilek ye farid :)

Anati Soki berkata...

org mcm tuh mmg.. wat dunno ja.. duk pkiaq dia ja btoi..

Kevin berkata...

The problem is, all almost all of Malaysian motion pictures are based on ghost or comedy stories. Bila nak maju? And the fact is, we have been creating too many of these ghost movies, BUT STILL, MALAYSIAN GHOST SUCKS. Can't even do some proper vFx, and depend fully on the fake make up, which obviously sucks. We cannot even make someone run fast without fast forwarding!! (Eg, Supermak : compare to Smallville and see?)
We can't even create a flying scene without actually "kantoiing" the greenscreen. To be honest, Harry Potter was released 10 years back, but ChromaKeying was achieved so hounourably. It's a sad thing so many people in Malaysia work outside and create cool motion graphics for outside movies but not in Malaysia.
The only movie that deserves some credit should be Merong Mahawangsa, and perhaps the upcoming MANTERA.

It's not about the cerita has got a lot of negatif things or what, it's just that, the technology is there, why not use it to the fullest? What's limiting our Malaysian movies to create awesome Motion Pictures like Harry Potter, Trasformers and perhaps some UNIQUE movies that can only be made in Malaysia,but preview Worldwide, where people can look at awe at it?
For now, we can't beat China's action, India's camera move, and Western vFx & sFx. =)

Freaky berkata...

wow komen yang sangat membina dan menyedarkan. thanx :)

Kevin berkata...

No problem. :)
Anyways, I see that you're from UNIMAP. It's good to see some blogger, good potential bloggers from Perlis :)

Which campus?

 
Related Posts with Thumbnails