Sabtu, 23 April 2011

Blog Pengemis ??

BLOG PENGEMIS ? Apa tu ? Haih bile blogwalking je mesti jumpa macam2 ragam entri. Ada yang puji, ada yang keji, yang kutuk sana sini pon ade dan yang paling bagus mesti la yang memberi ilmu atau kebaikan kepada orang lain. Tapi sayangnya blog yang memberi ilmu yang bermanfaat kurang mendapat sambutan berbanding blog yang banyak kritikan dan blog pasal politik JIJIK.

Lupekan semua pasal puji memuji dan kritikan serta Kejijikan yang ada kerana ape yang aku nak cakap ni sekadar la pendapat aku yang mana mungkin salah dan mungkin betol. Seminggu yang lepas ( kalau x silap aku la ) ade terbace pasal entri yang bertajuk Blogger Pengemis.

Tajuk die macam gempak je jadi terus la usha kandungan entry mamat ni. Dalam entri tu die bagitau bahawa banyak blog menjadi pengemis di internet kerana iklan yang ditayangkan menyuruh pelawat untuk klik. Contohnya " Klik la iklan " , " Jangan lupa klik di bawah " dan macam2 lagi.

Adoi !!! takkan la kerana ayat yang menyuruh pelawat klik iklan pon boleh menyebabkan blog itu di cop sebagai pengemis ? Kalau macam ni la pemahaman, nampaknya ramai la blogger ni sebenarnya pengemis.

Aku pon x pandai la nak memberi cadangan atau ape tapi kalau ye pon tak suke dengan ayat yang mendorong pelawat untuk klik iklan, jangan la sampai COP blog / blogger tu sebagai pengemis. Tu kan hak masing2 untuk mendorong pelawat klik iklan yang ade di blog mereka. Tak baik tau cop orang macam tu nanti orang akan cop kite dengan perkara yang x elok pula tau .. Mak aku selalu cakap macam tu... huhuhu

Bercakap pasal iklan pula, aku pon dah beralih daripada Nuff kepada Advertlets. Kenapa aku beralih adalah kerana aku x mahu bazirkan trafik yang datang ke blog aku. BE dah la x dapat lepas tu nak tunggu orang klik iklan Nuff memang susah skang ni. Jadi aku ambil alternatif lain dengan menggunakan Advertlets yang mane income bertambah berdasarkan impression. Maksudnya kalau pelawat / page views blog tu tinggi, maka meningkat la income. huhuhu.
Comments
7 Comments

7 ulasan:

Nohtakh ujan berkata...

huhuhu...aku setuju sangat sangat pendapt hang....semua blogger bukan pengemis...ada yg blogging ni sekadar suke suke je.

JR Online berkata...

JR paling seronok tengok "pengemis undi" yg bekerja masa pilihanraya. Mereka menjerit2 meminta "undilah aku" sambil memburuk2kan pihak yg satu lagi. Yg seronoknya "pengemis2" ini pakai pakaian yg mahal2 dan menaiki Mercedes atau BMW...

Republic Aku berkata...

terpulang lah ikut masing2 punya pandangan...

Chegu Zubir berkata...

itu semua terpulang pada niat masing-masing dan setiap orang ade hak masing-masing

jom join
60 blogger dicari....

rafiq berkata...

banyak dah dapat duit advertlets? boleh la sedekat sikit.

farhan berkata...

advertlets ni bagus ke drpd nuffnang..ade syarat ke nak join adverlets....kena trafik tinggi ke..btul la,nuff aku usah la nak dpt earning.churp2 lagi la

Freaky berkata...

farhan : advertlets ni ada bagus dan ada kurangnya. takde syarat untuk join advertlets. boleh daftar terus

 
Related Posts with Thumbnails