Khamis, 24 Mac 2011

Makmal UniMAP guna Ultimate Edition

Salam a'laik. Semalam ade kelas Analog Circuit 2 yang bertempat di makmal komputer. Masuk je dalam lab, terus nampak semua komputer dalam lab telah ditukar dengan yang baru. Biasanya bile komputer baru ni sedap la nak test performance dan Freaky terus on komputer tu. Bile skrin dah nyala, rupa-rupanye komputer ni bukan menggunakan sistem operasi Windows 7 tetapi Linux Ultimate Edition ( Ubuntu )

Tak sangka makmal Komputer UniMAP dah boleh menerima sistem operasi daripada Linux sebagai yang utama berbanding Windows 7. Dengan menggunakan sistem operasi Ultimate Edition, setiap komputer dapat dikurangkan harga sebanyak RM 300.

Ultimate Edition 2.8 mempunyai Interface yang cantik
1 pc saving rm 300
Kalau 100 pc = saving rm 30K

Ape yang paling penting adalah bukan nilai penjimatan tetapi penerimaan pihak Universiti terhadap sistem operasi sumber terubuka ( Open Source Operating Sistem ) . Apabila pihak Universiti dapat menerima, InsyaAllah student pon akan turut sama terbuka mindanya untuk menerima sistem operasi sumber terbuka ( Open Source Operating Sistem )
http://www.laymark.com/i/o/07.gif

Diselitkan bersama pix dinner semalam. Datang ke Arau untuk makan Burger tapi akhirnya kedai dah pon nak tutup. Jadi terpaksa la cari port lain untuk makan

Freaky in Red.


Apsal hampir setiap entry dalam blog Freaky ade sebut pasal makan / dinner ? huhu sebab dah takde idea kot nak tulis ape
http://www.laymark.com/i/o/79.gif
Comments
5 Comments

5 ulasan:

JR Shoppe berkata...

Gendang gendut tali kecapi, lapar perut makan capati...

Kak Rosaliza berkata...

Assalam freaky....kalo tak mkn mana ada tenaga nak belajar2..tak apa n3 mkn2 pun kira n3 gak...nak beralih ke n3 masak2 pun apa salahnya kekek

zalizalu berkata...

freaky, aku nak mintak tulung ko skit.. aku nak theme ubuntu untuk window xp.. kakaka.. nak install ubuntu sayang plak sebab window ori..

Republic Aku berkata...

makan sesaja...hehe

Freaky berkata...

jr : capati tak pernah makan lagi la jr

Kak : kak pandai masak memang la bole wat entry masakan. Freaky tau beli je

zali : theme ubuntu untuk windows xp ? aku x gune themes, terus install. alaa kalau sayang windows ori, gune software nama Virtualbox

republic : hehe makan :D

 
Related Posts with Thumbnails