Jumaat, 18 Februari 2011

Rite Klik Disable ? wekkkk

Salam. Skang ni banyak website ataupon blog yang memasang widget ' rite click disable ' dengan alasan untuk mengelakkan gambar atau video atau ape2 saje daripada di ' grab ' oleh pengunjung. Ape yang jelas dan sangat kelakar mereka begitu yakin dan percaya bahawa widget ini sangat kebal dan hebat.

Sebenarnye keyakinan mereka itu 10000% sangat salah. Kalau nak tahu, ape saje yang diupload atau di share di internet sangat tidak selamat dan begitu mudah untuk di ' grab ' oleh sesiapa saje sama ada memuat turun menggunakan IDM, Down Them All atau hanya gunakan Command Line.

Bagi pengguna Mozilla Firefox, rite click disable bukan satu masalah jika mahu grab sesuatu daripada website kerana kite boleh lihat address bende yang kite nak grab dan paste link tu ke dalam IDM / Down Them All untuk di muat turun.

Caranya :

1. bukak website yang rite klik disable

2. kemudian kat firefox tu klik Tools di bahagian atas > page info... atau untuk shortcut anda boleh tekan CTRL + i ..

3. Setelah ade kuar box page info.. pergi ke bahagian Media seperti dalam gambar di bawah.

4. Anda dapat lihat banyak address dan setiap address tu mewakili media yang ade di website tersebut. cari address bende yang anda mahu grab dan tekan je save as dan siap... Freaky suke download ikot command line macam kat bawah ni.



p/s : Booooo pada rite click disable.
Comments
24 Comments

24 ulasan:

farina berkata...

eeiii. benci right click disable. susah nak tgk. huhu

nelly berkata...

dulu nelly pakai .
lepas tu , tak pakai dah .hehe

Freaky berkata...

farina : aku menci gakk

nelly : bagus nelly da buang

Bella berkata...

untung sapa bljr IT ni kan

Freaky berkata...

btol tu bnyk leh tau.

missy ieka berkata...

haha.evil gile ayat ko kan!well done!best entry yg ni.=))

Freaky berkata...

haha ten kiu semot :)

Miss Mirror a.k.a Sam berkata...

Klu Akak, Right Click Disable tu akak bubuh ibaratnya mcm Pak Guard penjaga rumah.. kurang2 org nk copy pun fikir 2 kali sbb ada tanda amaran. Hehe..

Freaky berkata...

tapi org bole copy gak kak.. huhu

ezzyra berkata...

internet mmg x selamat.

Freaky berkata...

tau x pe azi

NuSaNa NoSa 91 berkata...

ha3~ keen dh lama tau org bleh copy gk w/pon wat disable-right-click.. tp keen tetap letak gk sbb keen rasa widget tu cool.. dan ia xlmbtkn loading blog, cam widget2 lain, kn2?? hik3~ ^_^

p/s: freaky, keen rasa, better freaky scrollbox utk senarai link2 blog tu.. sure lg kemas blog freaky.. skdr nasihat.. sorry klu xsuke.. T_T

.: lalala :. berkata...

cihh. sy letak disable right click tuh sesaje. bende baru kot bg sy.

untung gile sape blaja IT neh. huhu. senang jek ek. =)

Sca Ndx berkata...

poyo je pakai disable right click.
padahal gambar google je kot. hehe.

nice tips bro :)

Freaky berkata...

keen : oh terima kasih kerana bagi cadangan. akan buat nnt

lalala : booo rite klik

sca : haha btol tu.. welkam

JR Shoppe berkata...

Apa sistem ciptaan manusia pun, walau mulanya nampak hebat tapi pasti manusia boleh mengubahnya...lain lah jika ia wahyu Allah..

MiZi berkata...

hadiah buat kamu budak busuk.. hahaha

http://www.contengcorner.com/2011/02/lepas-semua.html

Freaky berkata...

betol tu jr. ape yang manusia cipta nampak je hebat tapi pasti ade kelemaha

Quincess Za berkata...

org yg disable right-click tu sebenarnye tak nak share share ape yg dorang dapat ~ especially widget yg cute ! dorang nak dorang je yg pakai :3 soo i agree with you ~

Freaky berkata...

thanx you quincess za

ADfeez berkata...

erk.. freaky nie hacker ker? :P

Freaky berkata...

ad: even penjahat x mengaku die org jahat ;)

AM berkata...

s30rang hack3r xkan ngaku dia s30rang hack3r.. b3t0i x freaky..

Mr.Hac berkata...

Hahaha..kelakar giler Hac baca komen korang semua..
banyak lagi cara mudah nak copy artikel orang yang disable right click tapi Hac benci gila orang yang buat page dia tak boleh di-highlight langsung..camtu lagi truk! booo!

to freaky, Hac dah cuba buat, tapi last2 Hac yang menyampah sebab Hac dak masuk blogger dashboard pon susah..ceh..ape yg seronok sgt disable right click ntah..langsung Hac buang code tuh..cis cis cis..dan cis lagi..

 
Related Posts with Thumbnails