Sabtu, 19 Februari 2011

Open Source

Perghh ok sile jangan percaya dengan ape yang anda lihat dalam gambar diatas.
Freaky tengah khusyuk study ? atau nyenyak mimpi ada kat rumah ?

Ok berbalik kepada ape yang nak diberitahu, lepas habis kelas analog tadi, ade la Freaky komen status dan sembang dengan kawan kat Fb Dekan Pusat Pengajian Kejuruteraan Komputer dan Komunikasi.

Masa sembang tadi ade la terbace ayat daripada doktor ni seolah-olah die macam sudah penat untuk memperkenalkan open source kepada pelajar dan lecture kerana sambutan kurang menggalakkan even di kalangan pelajar komputer.

cube bace ayat doktor kat bawah :

Why lecturers do not use Linux? because they can get licence copy of M$? Who have M$ licences? The ICT Centre has it? Who gave the licences to ICT Centre? The MOHE (KPT) is giving it to the ICT Centre.. Why MOHE is giving it to ICT Centre? ...Because they have bought the licences from M$... Why MOHE bought the licences? because most university lecturers using PIRATED copy of software? Why lecturers using PIRATED copy of software? because the university they got their MSc/PhD taught them to use PIRATED software... Why? Why? and Why? Because most of us has no MORAL..... YES that is WHY???? Any Moral courses offered?

M$ = microsoft

Ayat yang doktor ni bagi bukan untuk menyakitkan hati2 mana2 pihak tapi bile difikirkan dengan baik memang betol ape yang beliau cakapkan. Halal dan berkat ke ilmu student yang buat esaimen / keje menggunakan microsoft office yang telah di crack ? Sama2 la kite fikirkan...

Penguin lagi comel daripada ' Tingkap ' tau .. I love penguin a.k.a Linux

Hari sumber terbuka ( Open Source Day ) 2 is coming to UniMAP. Ape yang Freaky harap sambutan kali ni lagi menggalakkan terutama sekali daripada student dan kawan2 Freaky sendiri.

p/s : Sekadar menyampaikan kepentingan perkara ni walaupon ade pembaca yang tak suka / x tahu ape2 pon mengenai ape yang Freaky tulis ni.
Comments
8 Comments

8 ulasan:

nelly berkata...

tERINGAT BELAJA it DEKAT SEKOLAH .
HANCOSS TAK FAHAM .
HAHAHA

akU GaDis berkata...

kusyuk study cik abg,, haha

Freaky berkata...

nelly : biasa la it susah

gadis : khusyuk la sangat. huhu

AM berkata...

sedey degar ayat dr dR.

Freaky berkata...

tau x pe am

AM berkata...

2 arrr... freaky jmpa kt mana ayat dR. ni

Freaky berkata...

kt fb.. status die

AM berkata...

skype ak jap

 
Related Posts with Thumbnails