Sabtu, 8 Januari 2011

Tutorial Buat SiteMap

Entri ini di copy paste dengan izin tuan blog invasion plan

Nak tahu TUTORIAL BUAT SITEMAP ?

SITEMAP
ini memudahkan pengunjung blog kita untuk menggeledah entri kita yang lama, yang mereka ketinggalan. Tak semua akan baca setiap entri kita, lebih-lebih lagi segmen.



Jadi, dalam sitemap ini korang boleh pilih nak baca entri dari kategori mana. Contoh, nak cari entri lawak, so cari label lawak, dan akan ada disenaraikan senua entri yang lawak. Mudah kan?


Jadi, aku akan ajar korang macam mana nak buat sitemap ini.


Langkah 1
  • Pergi pada Design > Add A Gadget

  • Pilih Page


  • Save template anda

Langkah 2
  • Pergi ke Posting > Edit Page

  • Pilih Add New Page

  • Tukar kepada Edit Html

  • Letak code dibawah

<script style="" src="http://sitemap-gede.googlecode.com/files/kodesitemap.js"></script><br />


<br />

<script src="http://yourblogname.blogspot.com/feeds/posts/default?max-results=9999&alt=json-in-script&callback=loadtoc"></script>
kalau tak menjadi, boleh jugak try code di bawah ni.



<script style="text/javascript" src="http://www.abu-farhan.com/script/daftarisiblogger/blogtoc-min.js"></script>

<script src="http://myblog.blogspot.com/feeds/posts/default?max-results=9999&alt=json-in-script&callback=loadtoc"></script>



  • Tukarkan "http://yourblogname.blogspot.com" kepada url blog korang

  • Save dan siap!

Mudah kan? Semoga berjaya!

Comments
0 Comments

0 ulasan:

 
Related Posts with Thumbnails