Isnin, 10 Januari 2011

Tutorial Buat Fb Fan Page

Entri ini di copy paste dengan izin tuan blog invasion plan

TUTORIAL BUAT FACEBOOK FAN PAGE

hari ni rasa nak buat tutorial, buat kali pertama. walaupun tak ada sape yang request, ini cuma perkongsian ilmu dari blogger newbie yang baru setahun jagung.

apa itu FB FAN PAGE? fan page ni perlu ke?

fan page ini adalah medium anda untuk reader-reader yang tidak follow anda, yang tidak mempunyai blog ataupun akaun gmail, tetapi berminat untuk membaca blog anda.

dengan adanya fan page ini, reader akan lebih mudah untuk mengetahui sekiranya ada update terbaru dari blog anda, atau pun boleh jadi medium anda beramah mesra dengan para reader sekalian.
*sekiranya anda blogger famous, memang fan ramai*

contoh fan page :
sarjan keroro punya fan page,hehe
ok, dah dapat clear view tentang kegunaan dan macam mana fan page kelihatan?

mari kita teruskan pada tutorial FB fan page for blogger =)

Step 1 :
pergi pada halaman utama,
sign out dulu sekiranya anda dah sign in
cari "create a page "
tekan create a page macam kat gambar ni
Step 2 :
akan keluar gambar seperti di bawah
pilih brand or product
Step 3 :
pilih "website" dan tick pada agree tu
jangan lupa letak nama fan page anda
Step 4 :
bagi yang dah ada account fb
dan nak guna account fb tu untuk fan page
sila ikut macam gambar di bawah
log in ke akaun FB anda
Step 4.5 :
untuk yang belum ada fb,
ataupun nak gune akaun lain,
anda cume perlu register akaun baru.
itu saja
hehe

Step 5 :
akhirnya, korang akan didirectkan
ke halaman fan page korang.

di sini korang perlu edit gambar,
info tentang blog anda
dan
macam-macam info yang korang rase perlu isi
hehe

haaa, camne? dah dapat fan page untuk blogger?

tiap-tiap kali korang update, jangan lupa lah ping entri korang kat fan page korang. supaya senang reader luar dapat tahu perkembangan.

so, camne? suke dengan tutorial ini? korang boleh tekan 'like' ataupun korang nak share boleh jugak, tapi give credit la ye,hehe *sengih nakal
Comments
0 Comments

0 ulasan:

 
Related Posts with Thumbnails