Jumaat, 21 Januari 2011

Pergaduhan Internet

Internet sangat syok sebagai tempat untuk berkongsi pendapat, kehidupan sosial, menuntut ilmu, hiburan, agama dan lain2 lagi. Tapi yang paling syoknye bile internet ni jadi medium untuk berperang/bergaduh , maki hamun sana sini dan bla bla.
Jadi apa kata kite tengok kategori yang ade bagi pergaduhan di internet ni.

http://www.laymark.com/i/o/05.gif

1. Ym, Skype, Msn
Jenis pergaduhan ni merupakan pergaduhan yang paling lembik di internet sbb ape yang digaduhkan biasanya diluahkan melalui status IM tersebut dan bile kite bace status IM die, kite tak tau die maki hamun kat sape. :P

http://www.laymark.com/i/o/53.gif
2. Forum, Blog
Pergaduhan ni dikategorikan sebagai pergaduhan yang bijak dan kreatif. Untuk di forum, biasanya pergaduhan ni berlaku bile terdapat perselisihan pendapat / topik yang dibincangkan dan kebanyakan pergaduhan ni tamat dengan elok apabila hujah dan pendapat yang bertentangan dapat disangkal dengan padu. Bagi Blogger plak mereka bergaduh secara kreatif kerana entry yang pasal gaduh / marah / maki2 tu dapat ditaip seperti karangan. Freaky pon tak tau camane mereka dapat hurai kemarahan mereka sampai menjadi sebuah karangan yang bernas untuk dibaca dan mendapat komen2 yang memberansangkan daripada pembaca.

3. Facebook
Yang ni paling nyampah bile tengok, paling mual bile bace dan pergaduhan ni hanya untuk orang yang tak cerdik. Kat status Fb bukan main sedap maki, mencarut dan kuar sume bende yang nak ckp tapi hang ckp kat sape ? awat hang x TAG je orang yang hang x puas ati sangat tu ? Come on laa, kalo betol nak gado terus tag nama orang tu dan cakap kat status tu ape yang x puas ati sangat. Jangan la buat kami ( friends FB anda ) tertanya-tanya hang ni marah n maki kat sape. Kalo kami tau hang marah kt org tu, kami pon bole join sekali. huhu ;)

http://www.laymark.com/i/o/40.gif

4.Web Deface / Hacker fight
Yang ni high level punye gaduh, maksud Freaky high level di internet sebab mereka yang terlibat dalam pergaduhan / peperangan kategori ni bukan orang2 yang biasa. Senjata utama mereka dalam pergaduhan ni gune minda dan komputer je dan 2 bende ni bole
menyebabkan beberapa syarikat kerugian besar dan menjatuhkan imej negara.
Kategori pergaduhan ni biasanya jarang melibatkan hal berkaitanperibadi dan individu, mereka suke sesuatu yang besar seperti imej negara contohnya Hacker Malaysia lawan Hacker Indonesia.

http://www.laymark.com/i/o/51.gif

Bagi yang tak tahu ape tu Web Deface, anda bole la Google untuk dapatkan info. Untuk maksud ringkas, web deface tu adalah menukarkan suatu laman web yang berguna / ada fungsi kepada yang takde fungsi dan digantikan dengan beberapa mesej menunjukkan laman web tersebut telah diceroboh.

Jom usha salah 1 laman web yang telah di Deface oleh sorang kawan Freaky

http://www.senioritage.fr/images/rileks/crew/rilekscrew.html

http://www.laymark.com/i/o/107.gif

Jadi tu je kategori pergaduhan di internet. nanti lain kali buat perdamaian internet plak. :)
Comments
13 Comments

13 ulasan:

ieka hassim berkata...

perghh caya la daus..rajin ko carik info2 cmni eh..=))

ezzyra berkata...

wow!...mntap r...haha

Freaky berkata...

semut : haha rajin la sangat

azi : apo yg mantap ?

shekechik [̲̅ə̲̅٨̲̅٥̲̅٦̲̅] berkata...

hehe..thanks freaky..shekechik trgolong dlm prgduhan yg bijak dan kreatif..sbb shekechik ada blog je..yg laen xde..hehe

anamizu berkata...

aah cik ana pun naik menyampah yg suke tulis2 kat status fb maki2 org tuh..konon bajet bagusla dah tu..ngee~~~

recent post : |ikan unik|

KizZ berkata...

Siyesly..
Dalam banyak-banyak tu kiz rasa pergadohan dalam Facebook paling merbahaya..kiz pun pelik lah..

Jom sini,
Tong-tong duit,pelik ke?

JR Shoppe berkata...

Setiap manusia ada idea yg berbeza. Dan setiap kali ada perbezaan ia akan diakhiri dgn polimik krn masing2 cuba menegakkan keyakinannya.

Miss Mirror a.k.a Sam berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
AIMAN berkata...

apa lagi, suruh la dorang nie bertumbuk. haha..

MiZi berkata...

firdaus... sebenarnya aku bila datang blog mg aku jadi sedih ada.. jeles pun ada... tgk gmba mg ngan semek mg.. aduh laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..... jom gi ikut aku gi melukis nk x

NuSaNa NoSa 91 berkata...

gado2 kt blog paling best sbb ada supporters ngan pengkritik dan cik anonymous.. ha3~ ^_^

Freaky berkata...

kizz : setuju !!

jr : betol ckp anda tu

aiman : haha x berani suh diorg bertumbuk

mizi : adesss mizi

nusana : haha kalo ramai supporter tape la

dboyz berkata...

mantap beb... :D

 
Related Posts with Thumbnails